EcoLogica Nr. 86

Despre ce vorbim când vorbim despre ecologie?
Din păcate, vorbim mult mai mult decât facem. Dar voi reveni imediat asupra acestei idei.

Adesea, beneficiarul demersurilor ecologice este greșit înțeles – nu „salvăm planeta”, nu „ocrotim natura”, nu „ne pasă de animale”. Ci ne salvăm, ne ocrotim, ne pasă de noi – dacă ne pasă. Planeta va fi în regulă, chiar dacă omenirea va urma în continuare traseul autodistructiv pe care a pornit. Ba chiar, în lipsa oamenilor, natura își va reintra în drepturi și se va vindeca treptat. Probabil ați văzut deja o versiune a desenului cu Terra la medic, în care acesta din urmă îi comunică, emoționat: „Din păcate, trebuie să te anunț că ai oameni. Dar nu-ți face griji, boala asta trece de la sine”.

Mă întorc, însă, la partea în care vorbeam prea mult și făceam prea puțin, și scurtez textul. „Cuvinte multe, fapte puține” este și subtitlul cărții „Planeta intoxicată” scrisă de Giancarlo Sturloni și publicată la Editura Seneca. Am încercat să îi urmăm îndemnul și, în loc să organizăm o lansare clasică, invităm publicul la o întâlnire față în față cu autorul, în cadrul căreia se vor putea pune întrebările importante și concrete care ne dau bătăi de cap atunci când încercăm să adoptăm un stil de viață sustenabil. Intrarea este liberă, pe baza înscrierii la irina.vasilescu@asociatiasnk.ro.

Duminică, 7 octombrie, ora 14.00, Cluj – Piața Unirii (în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania)

Luni, 8 octombrie, ora 19.00, București – Seneca Anticafe

În același spirit, deschidem și rubrica „EcoLogica” de pe Literomania – cuvinte puține, la obiect, despre cum putem fi mai buni cu noi.

Susține Literomania

carturesti.ro

Despre autor

Irina Vasilescu

Irina Vasilescu este ONG-istă de când intrat în câmpul muncii. Acum creează atelierele EcoLogos pentru om și natură în echipa Asociației SNK.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.