Nr. 147 Pastila de înțelepciune

Bogăție versus sărăcie
Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filosofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. Vom începe cu volumul „Asta a spus Seneca. Tu ce spui?” (traducere din limba latină de Ioana Costa, Editura Seneca, București, 2018). 

Bogăție vs sărăcie

„Preferi să ai mai mult ori atât cât îți trebuie?

S-a găsit câte unul care să mai dorească ceva după ce a avut totul: atât de mare este coborârea minții și până-ntr-atât omul își uită pașii dintâi, odată ce a dobândit un succes.” (Seneca)

*

„Dacă socotești că banii sunt un bine, te va strâmtora o sărăcie falsă, iar acesta este lucrul cel mai trist. Oricât ai avea tu de mult, se va găsi un altul care are mai mult decât tine, te vei simți mai prejos de acela exact cu atât cu cât are el mai mult. După tine sunt la mare preț funcțiile, iar atunci te va chinui faptul că unul a fost numit consul, că un altul a fost ales din nou; vei simți invidie ori de câte ori vei auzi repetat numele vreunuia în actele oficiale. Nebunia ambiției tale va fi atât de violentă încât ți se va părea că nu mai este nimeni în urma ta, dacă ai pe cineva înainte.” (Seneca)

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.