Reach content for Google search „Literomania”

Despre noi
Vă invităm să aflați mai multe despre editorii și colaboratorii platformei literare independente Literomania, platformă înființată în ianuarie 2017, de Adina Dinițoiu și Raul Popescu.

EDITORI COORDONATORI

 

Adina Dinițoiu 

Critic literar, jurnalist cultural și traducător din franceză, redactor la Observator cultural. Colaborează/a colaborat cu cronică literară la Dilema veche, Dilemateca, România literară, Radio Romania Cultural, Bookaholic etc.

Este autoarea cărților Proza lui Mircea Nedelciu. Puterile literaturii în fața politicului și a morții, Editura Tracus Arte, 2011, şi Scriitori francezi la Bucureşti (interviuri), Editura Vremea, 2014.

În 2019, a coordonat, alături de Raul Popescu, volumul Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă (Editura Paralela 45, 2019)

A tradus din franceză: Opiul intelectualilor de Raymond Aron (Editura Curtea Veche, 2007), Antimodernii. De la Joseph de Maistre la Roland Barthes de Antoine Compagnon (Editura Art, 2008, în colaborare cu Irina Mavrodin), Sentimentul de impostură de Belinda Cannone (Editura Art, 2009), Patul răvăşit de Françoise Sagan (Editura Art, 2012), Ţara aceasta care-ţi seamănă de Tobie Nathan (Editura Ibu Publishing, 2016, în colaborare cu Jianca Ştefan). Textele sale pot fi găsite și pe blogul personal: http://adinadinitoiu.blogspot.ro

 

Raul Popescu 

Absolvent al Facultății de Litere din Brașov. Și-a continuat studiile în cadrul Universității Transilvania din Brașov cu un masterat de Scriere Creatoare și cu un doctorat despre viața și opera lui Ioan Petru Culianu. Colaborează la Observator cultural, Steaua, Astra (Supliment. Literatură, artă și idei).

În 2017, a publicat Ioan Petru Culianu. Ipostazele unui eretic (Editura Eikon, București), volum nominalizat la Premiile Observator cultural 2018, la secțiunea „Debut”. Textele sale pot fi găsite și pe blogul personal erasmen (https://erasmen-erasmen.blogspot.ro).

În 2019, a coordonat, alături de Adina Dinițoiu, volumul Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă (Editura Paralela 45, 2019)

Mai multe detalii despre platforma „Literomania”, aflați din emisiunea „Drept de autor” de Georgeta Drăghici:

Astăzi şi mîine, la Drept de autor cu Adina Diniţoiu şi Raul Popescu


Sau puteți asculta pe Radio România Internațional (RRI) intervenția Adinei Dinițoiu (moderatoare: Corina Sabău).

COLABORATORI

 

Ruxandra Cesereanu

Ruxandra Cesereanu s-a născut în Cluj, la 17 august 1963. Actualmente este profesor la catedra de Literatură Comparată a Facultății de Litere din Cluj. Face parte din stafful Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, în cadrul căruia a susținut ateliere de scriere creatoare în poezie, proză și scenariu de film (2002-2016). Este, de asemenea, redactor-șef al revistei de cultură Steaua. A publicat 8 cărți de poezie, cele mai cunoscute fiind: Oceanul Schizoidian (1998, 2006); Veneţia cu vene violete. Scrisorile unei curtezane (2002, 2016); Kore-Persefona (2004); Coma (2008); California (pe Someș) (2014). A publicat 2 cărți experimentale de poezie, la patru mâini, alături de Andrei Codrescu (Submarinul iertat, 2007) și Marius Conkan (Ținutul Celălalt, 2011). Ca prozatoare a publicat 7 cărți, cele mai cunoscute fiind: Tricephalos (Editura Dacia, 2002); Nebulon (Editura Polirom, 2005); Naşterea dorinţelor lichide (Editura Cartea Românească, 2007); Angelus (Editura Humanitas, 2010) și Un singur cer deasupra lor (Editura Polirom, 2013, 2015). Ca eseistă, Ruxandra Cesereanu a publicat 8 cărți și a coordonat tot atâtea.

 

Dumitrița Stoica

Dumitrița Stoica este absolventă a Facultății de Litere a Universității București, doctor în filologie cu o teză despre teatrul poetic de orientare modernă de la începutul secolului XX. A publicat manuale de liceu, auxiliare didactice, articole de opinie și eseuri, în diverse reviste culturale. Este, de asemenea, autoare a două romane: Nu mă atinge, Editura Humanitas, 2011 și La marginea lumii, Editura Cartea Românească, 2018. A publicat proză scurtă, în „Literomania”, în cadrul rubricii „Flash fiction stories” (2017-2018) . În 2019, a contribuit la antologia Prof de română. O altfel de antologie de texte (CDPL, coord. un cristian).

 

Marian Ilea

Marian Ilea (n. 1959, Maramureș), a debutat editorial cu volumul de povestiri Desiștea (Cartea Românească, 1990, premiul Salonului Național de carte Cluj). În 1993, publică Desiștea II (Cartea Românească). În anul 1997, volumul de teatru Ariel (Cartea Românească) obține premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun volum de teatru. Mai publică volumele Casa din Piaţa Gorky (Editura Cornelius, 1999), Vacek (Editura Dacia, 2001, Premiul pentru proză al Asociatiei Scriitorilor București), Ceasul lui Bronnikov (Editura Dacia, 2002), Povestiri din Medio-Monte (Editura Dacia, 2003, Marele premiu al Saloanelor “Liviu Rebreanu”), Povestiri cu noimă (Editura Dacia, 2006), Rodica e băiat bun (Archeus, 2008), Libertatea începe în șapte aprilie (Editura Dacia, 2009), Înțeleptul (Tracus Arte, 2013), Societatea de Socializare din Medio-Monte (Tracus Arte, 2014), Capra germană si gramofonul (Tracus Arte, 2014). Piesa de teatru Societatea de Socializare din Medio-Monte se montează la Teatrul Municipal Baia Mare, obținând Premiul de regie la Fringe Festival București.

 

Dorica Boltașu Nicolae

Dorica Boltașu Nicolae a absolvit Facultatea de Litere a Universității București, un master în Teoria literaturii și un doctorat în Filologie. Este autoarea unei cărți de teorie și critică literară, Limite și libertate. Radicalism și reconstrucție în hermeneutica secolului XX, Editura Niculescu, 2014, nominalizată la Premiile revistei Observator cultural. De asemenea, a publicat articole și eseuri în Observator cultural, Cultura, Cuvântul, Euresis, Dilema veche.

 

Veronica D. Niculescu

Veronica D. Niculescu este scriitor și traducător. A publicat trei volume de proză scurtă: Adeb, Orchestra portocalie şi Roşu, roşu, catifea; cărțile-pereche Simfonia animalieră și Hibernalia; Basmul Prințesei Repede-Repede și Cad castane din castani (în colaborare cu Emil Brumaru); și romanul Spre văi de jad și sălbăție. A tradus peste douăzeci și cinci de volume din limba engleză, din opera lui Vladimir Nabokov, Samuel Beckett, Don DeLillo, Siri Hustvedt, Eowyn Ivey, Lydia Davis, Tracy Chevalier.
Locuiește în București împreună cu soțul ei, o mulțime de flori adevărate și câteva animale imaginare.

 

Monica Salvan

Monica Salvan este jurnalist cultural. Din noiembrie 2014 lucrează la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași și contribuie la organizarea festivalului FILIT.

 

Péter Demény

Péter Demény (n. Cluj, 1972): scriitor, publicist, traducător, profesor la Facultatea de Litere a UBB Cluj. A tradus Cartea de la Metopolis a lui Ștefan Bănulescu și Povestirea Țiganiadei de Traian Ștef. De asemenea, a mai tradus și două romane de Daniel Bănulescu: Te pup în fund, conducător iubit! și Diavolul vînează inima ta. E redactorul revistei literare Látó. Volume: Ikarosz imája (Rugăciunea lui Icar) – versuri, 1994; Bolyongás (Rătăcire) – versuri, 1997; A menyét lábnyoma (Pe urmele nevăstuicii) – studii, eseuri, recenzii, 2003; Meghívó minden keddre (Invitaţie pe fiecare marţi) – publicistică literară, 2004; Visszaforgatás (Reluare) – roman, 2006; A fél flakon (Flaconul golit pe jumătate) – versuri, 2007; Ágóbágó naplója (Jurnalul fetiţei mele) – versuri pentru copii, 2009, Ghidul ipocriților – eseuri (Polirom, 2013), Kolindárium (2015), Lélekkabát (Paltonul sufletului – idem), Apamozsár (Măcinatul tatălui – eseu, 2016), Portrévázlatok (schițe și portrete – idem), Sünödi és a trallalla (Ariciul lunatic – povestioare, idem). Eseuri, articole şi versuri în româneşte în Observator cultural, 22, Bucureştiul cultural, Ziarul de duminică, Liternet, Apostrof, Teatrul azi, Corso.

 

Valeriu Gherghel

VG este absolvent de Filosofie. Este profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A publicat două cărți la Editura Polirom: Porunca lui rabbi Akiba și Breviarul sceptic. A fost nominalizat la multe premii, dar nu a primit deocamdată nici unul. Lucrează la un volum despre ”rescrierea sinelui”.

 

Radu Niciporuc (22 mai 1950-12 iulie 2017)

Radu Niciporuc s-a născut la Cluj în 1950, într-o numeroasă și caldă familie de ardeleni, basarabeni și ucrainieni. Și-a petrecut patruzeci de ani din viață călătorind pe mări, muncind ca inginer la bordul navelor, citind, traducând și scriind scrisori prietenilor săi dornici să cunoască lumea. În 2003, înființează Editura Fabulator pentru a publica, cu banii câștigați pe mare, o literatură pe care niciuna din editurile comerciale nu ar fi publicat-o. Apare, astfel, în traducerea sa, Omul pierdut de Ramón Gómez de la Serna, roman socotit de specialiști drept intraductibil. La Editura Fabulator hotărăște să publice și câteva cărți apropiate sufletului său, printre care: Șapte convorbiri cu Jorge Luis Borges, Șapte convorbiri cu Adolfo Bioy Casares, ambele de Fernando Sorrentino, sau Fascinația cuvintelor de Julio Cortázar și Omar Prego Gadea. Cunoscut ca traducător, dar și ca ofițer de marină, este invitat să scrie în 2008 un jurnal maritim în câteva numere ale revistei Dilemateca. În 2016, i-a apărut, la Cartea Românească, volumul de povestiri Pascal desenează corăbii, care a însemnat eliberarea de orice constrângere – interioară sau exterioară – a pasiunii lui pentru literatură.

 

Cosmin Perța

Cosmin Perța, poet, prozator și eseist, născut în 1982 în Vișeu de Sus, Maramureș, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile la Universitatea din București, obținând o diplomă de masterat în literatura contemporana și titlul de doctor în litere cu o teză despre fantastic în literatura est-europeană. A publicat cinci cărți de poezie, două de povestiri, două romane, o monografie, un studiu și o piesă de teatru. Poemele sale sunt traduse în 11 limbi. În presa romanească și în cea străină există peste 200 de cronici, recenzii și referințe la opera sa.

 

Radu Țuculescu

Radu Țuculescu (născut la 1 ianuarie 1949, la Târgu Mureș, crescut la Reghin) este romancier, dramaturg, traducător din limba germană; absolvent al Conservatorului Gheorghe Dima din Cluj-Napoca – secția vioară. Dintre romanele sale amintim: Ora păianjenului (Albatros, 1984), Degetele lui Marsias (Dacia, 1985), Umbra penei de gâscă (Dacia, 1991), Povestirile mameibătrâne (Cartea Românească, 2006), Stalin, cu sapa-nainte (Cartea Românească, 2009), Femeile insomniacului (Cartea Românească, 2012), Mierla neagră (Ed. Cartea Românească, 2015), iar dintre volumele de teatru Ce dracu’ se întâmplă cu trenul ăsta? (Eikon, 2004) și Bravul nostru Micsa!(Eikon, 2010). A primit premii naționale și internaționale pentru proză, teatru, traduceri și filme de televiziune. A tradus volume de poezie și proză din literatura austriacă și din literatura elvețiană contemporană de expresie germană. Romanele sale au fost traduse în Franța, Austria, Italia, Cehia, Ungaria și Serbia, iar teatrul său în Cehia, Ungaria, Franța și Israel.

 

Michael Haulică

Michael Haulică a absolvit Facultatea de Matematică, specializarea Informatică, a Universității Transilvania din Brașov. A fost programator timp de 25 de ani, apoi s-a dedicat în întregime scrisului. A debutat cu poezie în revista Flacăra, în 1974. A publicat poezie, proză, articole.

Volume publicate: Madia Mangalena (Institutul European, 1999; Eagle Publishing House, 2011, print și ebook; Millennium Books, 2015, ediție adăugită – premiile Vladimir Colin 2000 și RomCon 2002); Despre singurătate și îngeri (Ed. Karmat Press, 2001 – premiul SIGMA 2002), Așteptând-o pe Sara (Ed. Millennium Press, 2005; Ed. Tritonic, 2006; Millennium Books&TexaRom, 2012, ebook; Millennium Books, 2016, ediție adăugită), Nu sunt guru (Ed. tritonic, 2007 – culegere de articole), Povestiri fantastice (Millennium Press, 2010; Millennium Books&TexaRom, 2011, ebook), … nici Torquemada (Millennium Books, 2011; Millennium Books&TexaRom, 2011, ebook), Transfer (Ed. Millennium Books, 2012; Millennium Books&TexaRom, 2013, ebook; Millennium Books, 2014, ediție adăugită – Premiul Vladimir Colin 2014), O hucă în minunatul Inand (Ed. Millennium Books, 2014), 9 1/2 elegii (Ed. Tritonic, 2016).