Nr. 221 Traduceri

„Vârstele muntelui” de Werner Lutz (VII)

Reach content for Google search „werner lutz”, „varstele muntelui”În 2015, Radu Țuculescu a publicat, la Editura Biblioteca Revistei Familia, două antologii de literatură elvețiană de expresie germană. Prima este o antologie de proză, „America nu există (antologie de proză elvețiană contemporană de expresie germană)”, iar a doua este o antologie de poezie, „De-a lungul străzii fluieră o mierlă (poezie elvețiană de expresie germană)”. Atât traducerea, cât și alegerea autorilor și a textelor apărute în cele două antologii îi aparțin lui Radu Țuculescu. În acest număr al Literomaniei, vă propunem cea de a șaptea parte a prozei „Vârstele muntelui” de Werner Lutz, proză apărută în antologia „America nu există (antologie de proză elvețiană contemporană de expresie germană)”.

10

 

Mergea de unul singur. Beţivan. Avea nevoie de toată lăţimea străzii, uneori de câte un şanţ ori de celălalt. Mergea în zigzag, se răsucea, se oprea ezitând, pentru ca imediat să urmeze câţiva paşi mici, clătinaţi şi nestăpâniţi. Îl vedeai gesticulând, îl auzeai pornit într-o dispută cu găinile, coaja copacilor, parii din gard. Se lamenta zgomotos despre nedreptăţile din valea noastră a plângerii, despre proasta împărţire a întregii averi, despre râioasele trăsături de caracter ale celor bogaţi. Perora că cea mai sinistră ruşine pe acest pământ este să fii doar bogat şi nimic altceva. Urla la oricine, de trecea pe lângă el: „Lacomul nu merită niciun mormânt”. Cunoştea parabola urechii acului şi broda variaţiuni pe această temă. Cu mare plăcere descria pişcăturile în formă de cleşte aplicate sacilor cu bani ale zgârciţilor şi se desfăta imaginând chinuri, torturi. Îl lăuda pe Iisus Hristos ca singurul om adevărat cu o inimă omenească. Despre cei cu putere n-avea o părere bună. „Javre”, zicea şi scuipa cu sârg. Cum sunt cu limbă dublă, pot minţi şi albastrul cerului, să ducă oamenii în spatele luminii şi totodată să le arunce nisip în ochi. Specifica zgomotos care însuşire trebuie să aibă o piele cinstită, vrednică, şi în ce constă raritatea şi valoarea ei.

Cu toată neruşinarea şi cu toate monstruoasele sale mugete, Hofstetter era un bărbat respectat. Dar nu după multă vreme, câţiva bravi contemporani ar fi fost în stare să-l tortureze, să-l ardă pe rug şi să-i împrăştie cenuşa în toate vânturile, pentru că Hofstetter era un clarvăzător. Nu neapărat un Nostradamus, dar şi el putea să vadă în viitor, în trecut, şi avea rara însuşire de a descoperi ceea ce se pierdea. S-a volatilizat cheia de la casă, a dispărut în mod misterios un ceas, Hofstetter ştia unde se aflau lucrurile respective. Era întrebat despre asta, zgomotosul bădăran devenea tăcut şi, brusc, părea că începe a privi adânc în sine, cu alţi ochi, ochi ce puteau trece dincolo de materie. Chiar şi marile depărtări nu erau o problemă pentru ei, li se dezvăluiau ţinuturi necunoscute, încăperi străine ba chiar şi oameni necunoscuţi, cu gândurile lor, deveneau lizibili, deschişi ca o carte. Aşa le putea spune celor ce-şi căutau felurite obiecte pierdute, caută în maşina de spălat, jos, sub treptele de la pivniţă, uită-te în spatele fântânii, sau întreabă-l pe Emil, fiul tău mai mic, el l-a luat şi l-a ascuns în tufişul de urzici din spatele casei. Tot mai mult mă bătea gândul să-l întreb unde naiba mi-au dispărut cheful de viaţă şi autocompătimirea, unde le-aş putea găsi, printre care urzici ori în spatele cărei case.


Werner Lutz, pictor şi poet, s-a născut în anul 1930, la Wolfhalden – Elveţia. Din 1950 s-a stabilit în Basel. Remarcându-se, mai întâi, ca grafician, el este una dintre cele mai apreciate voci lirice elveţiene. Volumele de poezie, puţine la număr, dar de o admirabilă consistenţă, ne dezvăluie o personalitate lirică aparte, capabilă să condenseze o lume în câteva cuvinte. În anul 2000 publică un volum de proză, de fapt un microroman: „Vârstele muntelui”  (catalogat de autor, cu modestie, drept povestire), cu deosebit succes și mai multe reeditări. A murit la Basel în 2016. (Radu Țuculescu)

Sursă foto: aici

Donează

Despre autor

Radu Țuculescu

Radu Țuculescu (nascut la 1 ianuarie 1949, la Târgu Mureș, crescut la Reghin) este romancier, dramaturg, traducător din limba germană; absolvent al Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – secția vioară. Dintre romanele sale amintim: „Ora păianjenului” (Albatros, 1984), „Degetele lui Marsias” (Dacia, 1985), „Umbra penei de gâscă” (Dacia, 1991), „Povestirile mameibătrâne” (Cartea Românească, 2006), „Stalin, cu sapa-nainte” (Cartea Românească, 2009), „Femeile insomniacului” (Cartea Românească, 2012), „Mierla neagră” (Ed. Cartea Românească, 2015), „Măcelăria Kennedy” (Cartea Românească, 2017), iar dintre volumele de teatru „Ce dracu’ se întâmplă cu trenul ăsta?” (Eikon, 2004) și „Bravul nostru Micsa!” (Eikon, 2010). A primit premii naționale și internaționale pentru proză, teatru, traduceri și filme de televiziune. A tradus volume de poezie și proză din literatura austriacă și din literatura elvețiană contemporană de expresie germană. Romanele sale au fost traduse în Franța, Austria, Italia (traducător Gabriela Lungu), Cehia, Ungaria și Serbia, Germania și Israel, iar teatrul său în Cehia, Ungaria, Italia, SUA (traducător Mihael Mudure), Franța și Israel (traducători Paul Farkas și Itzhaki Moshe). „Povestirile mameibătrîne“ (Cartea Românească, 2006) a apărut la Editura Tarandus Kiadó, în traducerea lui Szőcs Imrével. Este cea de-a patra traducere a romanului, după cea în limba franceză, la Gingko Editeur, traducător Dominique Ilea, în limba sârbă, Editura Sezam Book, în traducerea Mihaelei Lazarovici, şi în limba cehă, Editura Dauphin, în traducerea lui Ladislav Cetkovský. Romanul „Stalin, cu sapa-nainte” (Cartea Românească, 2009) a apărut la Mitteldeutscher Verlag, în traducerea lui Peter Groth, cu titlul „Stalin, mit dem Spaten voran!”. De asemenea, tot la Mitteldeutscher Verlag, în traducerea lui Peter Groth, a apărut și romanul „Măcelăria Kennedy” („ Metzgerei Kennedy”).

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.