Anticariat Nr. 68

Baudrillard despre…
De ceva vreme am lipsit de pe Literomania. Nu știu dacă a observat cineva. Dar dacă a observat, îi spun că am lipsit motivat. Adică am muncit, am ieșit la o bere cu prietenii, m-am plimbat cu bicicleta etc. Și da, am citit. Ce anume? Printre altele, clasicul volum „Strategiile fatale” al lui Baudrillard, din 1983. Nu mă simt pregătit să scriu despre, dar mi-am notat câteva citate care, puse cap la cap, sună destul de bine și reflectă spiritul cărții. Un fel de colaj postmodern, dacă vreți. Să începem, așadar. Baudrillard despre…

dragoste/ iubire

„Despre dragoste putem să spunem totul, căci nu știm ce să spunem.”

„Iubirea este sfârșitul regulii și începutul legii.”

„Forma opusă iubirii rămâne, prin urmare, respectarea regulilor: oriunde se reinventează o regulă și un joc, iubirea dispare.”

„A iubi pe cineva înseamnă să-l izolezi de lume, să-i ștergi urmele, să-l deposedezi de umbra sa, să-l antrenezi într-un viitor ucigaș. Înseamnă să te rotești în jurul lui ca un astru mort și să-l absorbi într-o lumină neagră”.

extaz

„Extazul este calitatea unui corp care se rotește în jurul propriului sine până la pierderea sensului și care strălucește apoi în forma sa pură și vidă.”

obscenitate

„Chipul, despuiat de aparențele sale, nu mai este decât un sex, corpul, despuiat de aparențele sale, este nud și obscen…”

responsabilitate

„Lumea este făcută responsabilă în mod colectiv, de ordinea care o domină –iar dacă ceva ar frânge, în mod periculos, această ordine –lumea ar trebui sa fie distrusă…”

„Suntem cu toții niște ostatici și suntem cu toții teroriști.”

seducție

„Seducția însăși este vertiginoasă, căci ea provine nu atât dintr-un efect de simplă atracție, cât dintr-o atracție dublată de un fel de sfidare sau de fatalitate a esenței sale – «Eu nu sunt frumoasă, sunt mai rău decât atât».”

„…seducția este păgână, iubirea este creștinească. Christos este cel care a început să vrea să iubească și să se facă iubit.”

„Nu este seducător decât acela care nu își mai pune problema propriei dorințe…, acela care a trecut prin absolvirea și dezlegarea de propria sa dorință.”

 

Jean Baudrillard, „Strategiile fatale”, trad. Felicia Sicoie, Polirom, Iași, 1996, 216 p. 

Susține Literomania

Despre autor

Bozz

Bozz lucrează de cinci ani într-un anticariat bucureștean. Este absolvent de Litere, dar nu crede că studiile sale îl pot ajuta la modul concret, cel puțin nu în această viață. Și-a găsit consolarea în munca de anticariat și în cele trei beri pe care le bea conștiincios în fiecare seară. A acceptat să scrie la rubrica „Anticariat” din pură plictiseală, deși, în adâncul sufletului său, mai crede în puterea literaturii de a schimba mentalități.

3 comentarii

  • Nu mă doare nimic. Stau pe orizontală. Cu brațele ridicate țin telefonul. Nu simt când amorțesc… umerii încordati mă ajută să nu mă opresc din lectură.
    În ecranul mic citesc rubrici nenumarate din Literomania!
    Mulțumesc! Mulțumesc!

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.