G.E.N. Nr. 113

Nesbø, Nesbø, Nesbø!… și oleacă de Romcon
PREMII, DECORAȚII, INSIGNE

22 aprilie. Au fost anunțați cîștigătorii premiilor acordate de British Science Fiction Association pe anul 2018.

Cel mai bun roman: „Embers of War”, de Gareth L. Powell, (Titan)

Cea mai bună proză scurtă: „Time Was”, de Ian McDonald (Tor.com Publishing)

Cea mai bună lucrare non-fiction: „On motherhood and erasure: people-shaped holes, hollow characters and the illusion of impossible adventures”, de Aliette de Bodard (Intellectus Speculativus)

Cea mai bună lucrare de artă plastică: „In the Vanishers’ Palace: Dragon I and II”, de Likhain (Inprnt)

1 mai. Au fost anunțați finaliștii premiilor RomCon, care se vor acorda la cea de a 40-a ediție a Convenției Naționale a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction din România, care se va desfășura în perioada 11-12 mai 2019 la Timișoara, la Universitatea de Vest.

  1. Opera Omnia:

Rodica Bretin

Leonard Oprea

  1. Premiul pentru cel mai bun autor străin 

William Ledbetter

III. Roman

„Tunelul de la capătul timpului” – Diana AlznerEd. Pavcon

„Un străin în regatul Assert” – Teodora Matei și Lucian-Dragoș Bogdan, Ed. Tritonic

„Flamura Neagră – Cronicile Kanjerilor. Cartea întîi” – Miloș DumbraciEd. Vremea

„Apusul (Seria Terra XXI, partea a II-a)” – Adrian Mihălțianu, Ed. Nemira

„Atingerea sălbăticiei” – Florin Purluca, Ed. Pavcon

„Omul care s-a jucat cu lumea” – Marian Truță, Ed. Tritonic

  1. Nuvelă

„Cînd penele roșii vor plînge” – Lucian-Dragoș Bogdan, Ed. Tritonic

„Iarna Păscălierului” – Dan Tudor Ninoiu, Ed. Pavcon

„Ciudatul caz al umbrelor” – Daniel Timariu, Ed. Tritonic

  1. Povestire

„Efectul Metamorphis” – Florin Giurcă, publicată în volumul autorului, „Efectul Metamorphis”, Ed. Pavcon

„Coloniștii” – Daniel Timariu, publicată în volumul „3.5”, de Ciprian-Ionuț Baciu, Lucian-Vasile Szabo, Daniel Timariu, Ed. Tritonic

  1. Volum de proză scurtă

„Amor fără alcool” – Ciprian-Ionuț Baciu,  Ed.Tritonic

„Arlequine” – George Cornilă, Ed. Crux Publishing

„Sinuciderea Ielelor” – Ana Mănescu, Ed. Herg Benet

„Singurătatea singularității” – Alexandru Lamba, Ed. Herg Benet

„12 povestiri fantastice” – Dănuț Ungureanu, Marian Truță, Ed. Tritonic 

VII. Revistă

Egophobia, online

Gazeta SF, online

Helion, online

Știință&Tehnică, print

VIII. Non Fiction 

Biblioteca Nova 

  1. Edituri

Herg Benet

Paralela 45

Pavcon

Tritonic

Vremea

  1. Debut

Teodora Anghel – „Cîntec pentru nemurire”, Ed. Tritonic

Boris Velimirovici – „Colivia Sufletelor”, Ed. Pavcon

  1. Antologator

Michael Haulică – „Cele mai frumoase povestiri SF&F ale anului 2017”, Ed. Vremea

Michael Haulică – „Antologia prozei românești science-fiction”, Ed. Paralela 45

Ana-Maria Negrilă – „Antologia Centenarium String”, Ed. Tornada

XII. Artist plastic

Adrian Chifu

Emilian Enache

Viorel Pîrligras

Marian Mirescu

Cătălin Negrea

XIII. Emisiune radio

„Galaxia Imaginarului” – Darius Hupov

„Science NATION” – Sorin Badea, Radio Guerrilla

Propunerile juriului, format din Mircea Opriță (președinte), Daniel Botgros, Mircea Liviu Goga, Doina Roman și Liviu Surugiu, sînt prezentate în ordinea alfabetică a autorilor.

Programul celor două zile poate fi găsit aici.

 

VOCEA RĂSPÎNDACULUI NAȚIONALE. Știri din țară și din lume. Tîrguri de carte, festivaluri, noutăți editoriale. Cancanuri, freze, temenele. Fandomități. Capra vecinului. Web Side Story. Cărți aruncate din turn.

FANDOMITĂȚI. De-ale noastre, de pe-aici. Sau de pe-acolo.

***Liviu Surugiu a fost premiat cu Silver Honorable Mention la concursul de proză SF „Wtiters for the Future”, un concurs cu mii de participanți, din 200 de țări.

27-28 aprilie. La Mauves sur Loire, a avut loc un alt festival de literatură polițistă, „Mauves en Noir”, aflat la ediția a 18-a, la care țara invitată a fost România, prin scriitorii George Arion și Bogdan Teodorescu.

3 mai. În prima azi a festivalului Newcastle Noir, un eveniment românesc: „Balka NOIR to Bucharest NOIR”. Cu Anamaria Ionescu, Teodora Matei și Bogdan Hrib.

7 mai. Scriitoarea Silvia Buzoriva fi oaspetele Clubului Antares Brașov, marți, 7 mai 2019, ora 18:00, la Secția de Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „George Barițiu”, str. Iuliu Maniu nr. 6. Se vor lansa volumul „Numărul 5”, de Silvia Buzori, și revistele„Vulturul” nr. 2 și „Eagle Magazine”.Prezintă: Alexandru Lamba.

7-8-9 mai. Jo Nesbø vine în România. 7 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu, unde va lansa volumele „Cărăbușii” (al doilea volum din seria „Harry Hole”) și „Soare în miez de noapte” (al doilea volum din seria „Olav Johansen”). Participă: Jo Nesbø, George Arion și Michael Haulică. Moderator: Magdalena Mărculescu, director editorial Editura Trei.

8 mai, ora 19.00, Librăria Humanitas Cișmigiu, lansarea romanului „Macbeth”. Participă: Jo Nesbø, Lura Câlțea, George Volceanov. Moderator: Denisa Comănescu, director general Humaitas Fiction.

9 mai,ora 18.30, la Librăria Șt. O. Iosif din Brașov. A treia întîlnire a lui Jo Nesbø cu cititorii români.Alături de Jo Nesbø se vor afla scriitoarea Antoneta Galeș și Laurențiu Dulman, redactor Editura Trei.

29 mai – 2 iunie.Tîrgul Internațional de Carte Bookfest București. Cunoaștem lista celor 11 autori care vor veni la Bookfest în programul Marii Britanii, care este invitata de onoare a tîrgului. Printre ei:

Claire North, autoare britanică de fantasy, câștigătoare a premiilor World Fantasy 2017 și John W. Campbell Memorial 2015, nominalizată la Arthur C. Clarke și BSFA în 2015. Are două volume traduse la Editura Paladin: „Primele cincisprezece vieți ale lui Harry August” (2017, traducere de Alexandra Fusoi) și „Atingerea” (2018, traducere de Ioana Tudor).

Clare Mackintosh, autoarea bestsellerurilor „Te las să pleci” (2016, traducere de Liviu Szoke), „Te văd” (2017, traducere de Mihaela Ionescu) și „Lasă-mă să mint” (2018, traducere de Mihaela Ionescu), toate publicate de Editura Trei. Pentru primul său roman, „Te las să pleci”,Clare Mackintosh a fost premiată cu Theakston’s Old Peculier Crime Novel of theYear în 2016, cel mai cunoscut premiu britanic pentru roman polițist (la concurență cu „Chemarea cucului”, de Robert Galbraith). Clare Mackintosha lucrat în poliție timp de 12 ani.

Eugen-Ovidiu Chirovici s-a născut în România, a publicat în România, dar e stabilit de aproape zece ani în Marea Britanie și este astăzi unul dintre cei mai de succes scriitori de origine română, cărțile sale fiind traduse în peste 25 de limbi.

 

CAPRA VECINULUI. Și? Capra vecinului ce mai face? Bine-sănătoasă? Ia să vedem ce se mai întîmplă prin lume, ce mai fac scriitorii.

26 aprilie. A apărut„Gouden Kooi”, ediția olandeză a romanului „Colivia de aur”, de Camilla Läckberg.

29 aprilie. A apărut „Una jaula de oro”, ediția spaniolă a romanului „Colivia de aur”, de Camilla Läckberg.

30 aprilie. Tor Books  lansează un nou autor de SF din China, tradus de Ken Liu. Este vorba despre Chen Qiufan, al cărui volum, „Waste Tide”, a apărut la Tor Books. Chen Qiufan a publicat în revista „Clarkesworld” nr. 59 (august 2011) povestirea „The Fish of Lijiang” (tradusă din chineză de Ken Liu),care i-a adus Premiul SF&F Translation în 2012.

30 aprilie. A apărut „The Handmaid’s Tale”, de Margaret Atwood, audiobook citit de Elisabeth Moss (pe amazon.co.uk).

1 mai. A apărut „One Word Kill”, de Mark Lawrence, prima carte din seria „Impossible Times”, ediție hardcover (pe amazon.co.uk; pe amazon.com a apărut la 1 aprilie).

***Jenny Rogneby (autoarea seriei Leona Lindberg, patru romane în suedeză, două traduse în engleză, alte traduceri în Danemarca, Finlanda, Norvegia, Germania, Olanda), Jonas Bonnier („Jaf cu elicopterul”, Litera, 2018, traducere de Ciprian Șiulea) și Stefan Ahnhem („Victimă fără chip”, Litera, 2019, traducere de Dana-Ligia Ilin) participă la Bay Area Book Festival în San Francisco, unde vor vorbi despre Nordic Noir.

 

WEB SIDE STORY. Cine. Ce. Unde. Cînd. De ce.

***Următorul roman al lui Kameron Hurley, „Losing Gravity” a fost achiziționat de Saga Press, cu publicare în 2021. Despre roman se spune că este un fel de combinație între „Killing Eve” și „Die hard” în spațiu.

26 aprilie.Viveca Sten scrie pe FB că seria „Sandhamn” a depășit cinci milioane de exemplare vîndute în lume. Pe cînd și în România?

29 aprilie. Nordin Agency anunță că Czarna Owcaa achiționat drepturile de publicare a nuvelelor scrise de Camilla Läckberg.

29 aprilie. Stolen Picture va adapta pentru ecran romanul „Rîurile din Londra”, de Ben Aaronovitch. Romanul (ca și al doilea volum al seriei „Peter Grant” – „Soho în lumina lunii”) a fost publicat în România la Herg Benet, în 2018 (respectiv 2019), în traducerea lui Alexandru Voicescu.

29 aprilie. Orbit Books anunță coperta următoarei cărți semnate de Anthony Ryan, „The Wolf’s Call”. Volumul este primul din seria „Raven’s Blade”, în care autorul revine la universul seriei „Raven’s Shadow”, din care a apărut în românește „Cîntecul sîngelui” (Trei, 2015, traducere de Mihai-Dan Pavelescu). „The Wolf’s Call” va apărea în ediție hardcover pe 25 iulie 2019.

 

CĂRȚI ARUNCATE DIN TURN. Altfel? Editurile noastre ce mai fac, cu ce se mai ocupă?

22 aprilie. Apare „Alb letal”, de Robert Galbraith (Trei, traducere de Ciprian Șiulea).

Descrierea editurii: „Cînd Billy, un tînăr dezechilibrat emoțional, intră în biroul detectivului particular Cormoran Strike ca să-i ceară ajutorul pentru anchetarea unei crime la care crede că a asistat în copilărie, Strike e profund tulburat. Chiar dacă Billy are probleme psihice evidente și nu-și poate aminti prea multe detalii concrete, el și povestea lui au ceva sincer. Dar înainte ca Strike să-l poată întreba mai multe, Billy intră în panică și fuge.
Încercând să elucideze povestea lui Billy, Strike și Robin Ellacott – cîndva asistenta lui, acum parteneră a agenției – pornesc pe un drum întortocheat, care îi duce de pe străduțele Londrei într-un birou discret din Parlament și la un conac somptuos, dar sumbru, din adîncul zonei rurale.
De-a lungul acestei anchete labirintice, viața lui Strike e departe de a fi una simplă: celebritatea cîștigată ca detectiv particular înseamnă totodată că nu mai poate acționa nestingherit, în culise, așa cum o făcuse cîndva. În plus, relația cu fosta lui asistentă e mai încordată ca oricînd – Robin e acum neprețuită pentru afacerea lui Strike, dar relația lor personală e mult, mult mai spinoasă…”

2 mai. „Macbeth”, de Jo Nesbø (traducere din norvegiană de Ivona Berceanu), Humanitas Fiction, Colecţia Raftul Denisei. Un volum care face parte din Proiectul Hogarth Shakespeare, care aduce în atenția publicului versiuni adaptate, modernizate, rescrise ale operelor marelui Will.

Descrierea editurii: „În orașul lui Macbeth, soarele nu strălucește aproape niciodată și oamenii zîmbesc prea rar. În mandatul coruptului Kenneth, străzile au devenit tot mai nesigure. Dar acum Duncan, noul șef al poliției, încearcă să reinstituie domnia legii, iar maleficul Hecate, stăpînul invizibil al orașului, trebuie să se protejeze nu doar de concurenții de pe piața drogurilor, ci și de ofițerii de la Narcotice. Va paria pe Macbeth, un tînăr polițist integru și aparent invulnerabil, care nu se așteaptă ca trecutul să-l ajungă din urmă.”

Lansarea cărții, în prezența autorului, miercuri, 8 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu. Invitați: Laura Câlțea, George Volceanov. Moderează Denisa Comănescu.

 

CU NASUL PRIN REVISTE. Reviste, fanzine, bloguri, ce-o mai fi.

24 aprilie. Liviu Szoke scrie pe Blogul fanului SF despre „Sînge pe zăpadă”, de Jo Nesbø (Trei, 2019, traducere din limba engleză de Bogdan Perdivară).

1 mai. A apărut Helion Online, nr.95, aprilie 2019. Din cuprins: proză de Janos Honkonen (traducere de Miloș Dumbraci), Marius Gordan, Mihail Toma, Rareș-Andrei Dinu, Allex Trușcă, Ovidiu Bufnilă, articole și recenzii de Ciprian-Ionuț Baciu, Miloș Dumbraci, Antuza Genescu, Teodora Matei, Cristian Vicol, Daniel Timariu, Rodica Bretin, Marian Truță, Adrian Bancu, Ioan C. Avram, Darius Hupov.

 

AFARĂ-I VOPSIT GARDUL. Nu vorbim de leoparzi aici.

Coperta vinde, se zice, și nu știu cît de adevărată este afirmația pe o piață de carte foarte mofturoasă, cum este cea din România. Știu însă că există cărți pe care le-aș cumpăra numai să le pot vedea în bibliotecă. Cum ar fi:

Seria de patru romane „Mick Oberon”, de Ari Marmell (Titan Books, 2014-2018), o serie fantasy cu un detectiv, pe urmele altor două celebre serii: „Dosarele Dresden”, de Jim Butcher (primele două volume au apărut în românește la Final Chapter), și „Peter Grant”, de Ben Aaronovitch (primele două volume au apărut în românește la Herg Benet).

 

À LA CARTE.

Meniu de cărți. Am citit pentru dumneavoastră. Dacă doriți să revedeți. Viața-i scurtă, ochiul mic.

AM CITIT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ. De bine, de mai puțin bine, de citit.

„Speranța e-o ticăloasă de mîna întîi.”

Jo Nesbo – Soare în miez de noapte

Trei, 2019

Traducere din limba engleză de Bogdan Perdivară

Aș putea începe cu un citat: „M-a umflat rîsul. Nu mă puteam opri. Zăceam acolo condamnat la moarte, beat, un asasin profesionist ratat, plănuind o viață lungă și fericită cu o femeie care, ultima oară cînd îi vorbisem, îmi spusese în termeni lipsiți de echivoc că n-avea de gînd să mă mai vadă vreodată.” Iar apoi să spun că despre asta e vorba în carte și gata.

Dar ar fi păcat. Pentru că n-aș spune nimic despre frumusețea simplității acestei povești cu „un băiat iubea o fată”. Mă rog, nici el nu era chiar băiat, nici ea nu era chiar fată, ambii trecînd prin niște experiențe care i-au marcat, dar care i-au adus în punctul în care cei doi se întîlnesc. Un bărbat s-a îndrăgostit de o femeie și ea, la rîndul ei, de el este într-adevăr o poveste simplă, o temă bine-cunoscută a literaturii, folosită în mii, zeci de mii, sute de mii și milioane de cărți.

Ce o diferențiază între toate poveștile de dragoste pe care le-am citit? Ce mi-a apropiat-o, mai bine zis, ce m-a făcut să empatizez cu un personaj care a fost colector de bani , recuperator de datorii, dealer de droguri și asasin plătit, care fură de la angajatorul lui – da, nu-i frumos să furi, dar dacă ai un copil bolnav și nu ai bani de tratament, povestea asta cu „să nu furi”  s-ar putea să nu fie chiar în topul priorităților respectivului personaj – apoi, cînd un alt asasin plătit vine după el, pentru a-i aplica pedeapsa, fuge undeva unde să-și piardă urma, iar acolo i se întînmplă ceea ce nu mai spera să i se întîmple vreodată…? Ei bine, felul în care JoNesbø își spune povestea, felul în care m-a sedus cu vorbele lui, deși nu sînt la prima carte a norvegianului, care mi-a plăcut ca scriitor încă de la „Liliacul”, primul lui roman, dar mi s-a arătat acum, la 18 ani de la scrierea acelei prime cărți despre polițistul Harry Hole,  cel care avea să-l facă celebru în toată lume, mi-a arătat, ziceam, că pentru un scriitor, trecerea timpului și scrierea de cărți ajută, face bine scriiturii și uite că-mi apare acum un Nesbø mai stăpîn pe mijloacele lui literare, un scriitor cu o scriitură mai frumoasă, pentru că frumusețea scriiturii îi apare în pagină fără cel mai mic efort, pentru că, după o vreme, scriitorii buni devin foarte buni și scriu bunătăți așa cum respiră. Nesbø scrie frumos, dar fără să-l văd mereu ițindu-se pe după pagini și întrebîndu-mă: „nu-i așa că sînt talentat?”. Iar cînd preotul Jakob Sara spune „Mi-ai făcut fiica frumoasă din nou, Ulf”, ție, cititorului, îți dau lacrimile sau poate nu, dar știi că toate astea au legătură cu frumusețea lumii, din care face parte și literatura.

Nu cred că apare vreun polițist în cartea asta, dar totul este despre contraste, totul este despre ciocnirea civilizațiilor, a culturilor, a mentalităților atunci cînd un interlop ajunge într-o mică așezare de oameni obișnuiți mai mult cu biserica – dar aici nu sîntem în marile orașe ale nordului, în care bisericile sînt mai mult muzee și cafenele, sîntem în Kåsund, în teritoriul sami, în cea mai nordică regiune a Norvegiei. Nu îl avem decît pe asasinul Jon Hansen (care se prezintă drept Ulf) și pe locuitorii din sat care s-au trezit cu el pe cap.E o carte despre prietenie, loialitate, soartă și puterea de a te bate cu ea, despre religie și credință și despre tradiții, despre adevăr și minciună, despre populația sami, despre speranță – „Speranța e-o ticăloasă de mîna întîi” zice Nesbø. Din punctul meu de vedere e și despre îndrăgostirea de un scriitor.

 

Susține Literomania

carturesti.ro

Despre autor

Michael Haulică

Michael Haulică a absolvit Facultatea de Matematică, specializarea Informatică, a Universității Transilvania din Brașov. A fost programator timp de 25 de ani, apoi s-a dedicat în întregime scrisului. A debutat cu poezie în revista Flacăra, în 1974. A publicat poezie, proză, articole.
A fost redactor al suplimentelor SF „Supernova” (1993 – 1995) şi „Alternativ SF” (1995 – 1997), în anul 2000 a fondat revista „Lumi Virtuale” (în format electronic, 2000 – 2004), apoi blogurile „Zepelinul cuantic” (octombrie 2007 – februarie 2008), „Microtexte” (februarie – aprilie 2009) și „BookReport” (25 mai 2017 – 3 octombrie 2017). A fost redactor-şef al revistelor „Brașov Visitor” (2003 – 2005, pe hârtie, în limba engleză), „Lumi Virtuale” (în varianta pe hârtie, 2004 – 2005), „Fiction.ro” (2005 – 2007, pe hârtie), „Nautilus” (februarie 2008 – iunie 2010, on-line), „Galileo Online” (iunie 2010 – martie 2012), „Galileo” (2015, pe hârtie). În perioada 2006-2007 a fost redactor-şef al Editurii Tritonic şi coordonator al colecţiilor „fiction.ro” şi LIT., apoi redactor-șef al editurii Millennium Books (2008 – 2012), coordonator al colecției „Ficțiuni”, în perioada 2012 – 2016 a fost redactor în cadrul Grupului Editorial Art, coordonator al colecțiilor de SF și fantasy ale editurii Paladin, iar în 2016-2017 a coordonat din nou colecțiile SF și fantasy ale editurii Tritonic. A susţinut rubrici despre literatura F&SF în „Observator cultural”, „Dilemateca”, „Știință & Tehnică”. Alte publicații în care a scris frecvent: „Obiectiv cultural”, „Ziarul de duminică”, „Tomis”, „Astra”.
Volume publicate: „Madia Mangalena” (Institutul European, 1999; Eagle Publishing House, 2011, print și ebook; Millennium Books, 2015, ediție adăugită – premiile Vladimir Colin 2000 și RomCon 2002); „Despre singurătate și îngeri” (Ed. Karmat Press, 2001 – premiul SIGMA 2002), „Așteptând-o pe Sara” (Ed. Millennium Press, 2005; Ed. Tritonic, 2006; Millennium Books&TexaRom, 2012, ebook; Millennium Books, 2016, ediție adăugită), „Nu sunt guru” (Ed. tritonic, 2007 – culegere de articole), „Povestiri fantastice” (Millennium Press, 2010; Millennium Books&TexaRom, 2011, ebook), „... nici Torquemada” (Millennium Books, 2011; Millennium Books&TexaRom, 2011, ebook), „Transfer” (Ed. Millennium Books, 2012; Millennium Books&TexaRom, 2013, ebook; Millennium Books, 2014, ediție adăugită – Premiul Vladimir Colin 2014), „O hucă în minunatul Inand” (Ed. Millennium Books, 2014), „9 1/2 elegii” (Ed. Tritonic, 2016).

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.