Nr. 215 Semnal editorial

Semnal editorial: „Experiența estetică” de Jean-Marie Schaeffer

Reach content for Google search „ Jean-Marie Schaeffer”, esteticul”, „experienta estetica”La Editura Tracus Arte va apărea volumul „Experiența estetică” de Jean-Marie Schaeffer, în traducerea din limba franceză a Ancuței Mortu.

Dincolo de diversitatea obiectelor și situațiilor pe care experiența estetică le vizează, în acest volum, Jean-Marie Schaeffer examinează experiența estetică sub aspectul ei generic, mai exact dinamica internă a acesteia. Experiența estetică este concepută aici ca „un anumit tip de experiență trăită, ce exploatează repertoriul comun al resurselor noastre în materie de atenție, emoție și stări hedonice, dându-le însă o inflexiune aparte”. Această întrebuințare unică a resurselor noastre comune din cadrul experienței estetice este analizată prin prisma mai multor studii din științele cognitive, în special psihologia cognitivă și evoluționistă, teoriile atenției, psihologia emoțiilor și neuropsihologia stărilor hedonice.


Dacă experiența estetică este o experiență a vieții obișnuite, atunci operele de artă, în momentul în care funcționează estetic, fac și ele parte din această viață obișnuită. Dar nu este acesta lucrul cel mai bun care li se poate întâmpla operelor de artă, și nu este totodată și lucrul cel mai bun care se poate întâmpla cu viața obișnuită?
J.-M. Schaeffer

Jean-Marie Schaeffer (n. 1952) este filosof, cercetător științific emerit în cadrul CNRS, director de studii (R) la EHESS, și membru în Academia Europaea. A publicat numeroase monografii în care analizează fundamentele esteticii filosofice, introducând științele cognitive în dezbaterile estetice. Printre cele mai importante lucrări: L’art de l’âge moderne. L’esthétique et la philosophie de l’art du XVIIIe siècle à nos jours (Gallimard, 1992), Les célibataires de l’Art. Pour une esthétique sans mythes (Gallimard, 1996), La fin de l’exception humaine (Gallimard, 2007).

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.