Interviu Nr. 144

Anastasia Staicu: „Editura Seneca mizează pe cărțile de filozofie stoică și de ecologie”

Am stat de vorbă cu Anastasia Staicu, directorul editorial al Editurii Seneca, despre profilul acestei edituri de nișă pe piața noastră de carte, despre colecțiile și domeniile sale de interes. Și în mod special despre interesul editurii pentru ecologie și despre cărțile semnate de Greta Thunberg (tânăra inițiatoare a mișcării ecologiste mondiale), respectiv Malena Ernman, mama Gretei Thunberg – cărți publicate la noi de Editura Seneca. (Raul Popescu)

 

De când e pe piață Editura Seneca – pe care o conduci – și care e profilul ei editorial, prin ce anume se diferențiază de restul editurilor? Ce aduce nou?

Prima noastră carte a apărut în 2013, dar nu am lăsat-o să iasă pe piață. Cu un aspect sărăcăcios, deși avea conținutul frumos, îi cădeau pagini. Cartea ca obiect a eșuat atunci. Ceea ce a trezit dorința de a-i da o cu totul altă formă, și a dus la apariția primei colecții a Editurii Seneca – dialogurile filozofului Seneca, ilustrate de studenții de la Arte Plastice. Așa s-a conturat și profilul editurii – cartea de filozofie stoică, „tradusă” în ilustrație.

Care sunt colecțiile și, implicit, domeniile de interes ale Editurii Seneca?

Atunci când te apuci să promovezi stoicismul, ajungi, inevitabil, să-ți pui întrebări. Muuulte întrebări. La un moment dat, te auzi cum îți spui: sunt singurul responsabil pentru propria-mi fericire, pentru ceea ce iau de la viață și pentru ceea ce dau înapoi. Deci, o spui. Cu făcutul e mai greu 🙂 Înaintăm cu pași mici pe două direcții:

Colecția „În doi” – cărți de filozofie ilustrate de tineri artiști;

Colecția „Noi” – cărți de ecologie, mai exact, așa cum reiese din etimologia cuvântului (οἶκος – casă și λόγος – știință), cărți despre casa noastră a tuturor. Despre Pământ și despre noi, locuitorii lui.

Mișcarea ecologistă inițiată de Greta Thunberg este deja un fenomen mondial. Cum a fost receptată cartea Gretei Thunberg în România?

Apariția cărții care conține discursurile Gretei Thunberg, „Nimeni nu e prea mic să facă diferența”, a produs reacții animate la noi. De la felicitări sincere până la înjurături multicolorate.

Cum îți explici reacțiile vehemente din mediul online?

Cum să nu fie vehemente? Dacă nu ești oficial informat despre starea planetei, despre schimbările pe care noi, oamenii, le-am produs ecosistemelor și climei, dacă nu știi că era în care trăiești acum se numește Antropocen, îți este greu să o crezi. Până nu-ți este pusă bulina roșie pe casă de către autorități, nu îți e teamă. În plus, propunerile Gretei privesc pe fiecare om în parte, te simți vizat și amenințat cu reducerea confortului – reparațiile casei însemnate cu bulină roșie îți aduc mult deranj pe termen scurt.

Ea era copilul, noi eram împăratul.
Și împăratul era gol.

În curând, ne-ai spus, va apărea la Editura Seneca și cartea mamei Gretei Thunberg, Malena Ernman. Despre ce este vorba? Vorbește-ne puțin despre carte.

Cartea „Scene din inimă” de  Malena Ernman este despre dragoste în vreme de criză. Este despre familie. Despre „superputeri” care apar atunci când unul ține la celălalt și apără valori în care crede cu tot sufletul.

Malena Ernman, o cunoscută mezzosoprană care cântă pe marile scene de operă din Europa, se află în fața unor alegeri dificile – a crede ceea ce îi spun oamenii avizați despre copilul ei sau a crede ceea ce-i spune inima. Cartea ei este o spovedanie a unei mame despre momentele de disperare, de slăbiciune, despre liberul arbitru și curaj.

Greta Thunberg a fost diagnosticată cu sindromul Asperger. Cum descrie Malena Ernman viața alături de Greta, din această perspectivă?

Când copilul tău încetează să mai râdă, să mai vorbească, iar apoi să mănânce și tu nu știi de ce, iar la școală este luat în râs, singurul lucru care-ți rămâne de făcut este să-ți reprimi frustrarea și să continui să cauți o ieșire din acest infern. Malena și Svante, părinții Gretei, au descoperit, în final, acel moment de la care a început dezastrul. A fost un documentar despre insulele de deșeuri – le știți, le știm cu toții, dar suntem oameni normali și nu ne gândim la ele decât foarte puțin după ce le-am văzut. Păi, Greta nu e așa normală.

Greta face parte dintre cei puțini care sunt în stare să vadă dioxidul de carbon cu ochiul liber. Invizibilul. Motivul incolor, inodor și tăcut pe care generația noastră a ales să-l ignore. Ea a văzut toate astea, nu ad litteram, evident, dar a văzut cum ies gazele de seră pe coșurile de fum, cum sunt purtate de vânt și cum transformă atmosfera într-o gigantică groapă de gunoi.

Ea era copilul, noi eram împăratul.
Și împăratul era gol.

De aceea, la final, familia Thunberg a înțeles că diagnosticul copilului lor îi poate da „superputeri”.

Cum crezi că va fi receptată această carte în România?

Eu întotdeauna pun binele înainte. Dar știu că pentru o întâlnire de succes între carte și cititorii ei este nevoie de mai multe condiții. Și vă mulțumesc pentru prilejul de a vorbi despre „Scene din inimă” pe Literomania.

Ne poți dezvălui și alte proiecte de viitor? Care sunt noutățile editoriale 2020 ale Editurii Seneca?

Ne continuăm drumul și vorbim din nou despre viața fericită 🙂 În februarie, vom publica Epicur, cu ilustrații grafice. Apoi, o culegere de stoici moderni – „Stoicismul azi”.

Dar vă rugăm să nu pierdeți din vedere „Scene din inimă”, povestea spusă de  Malena Ernman, care ne demonstrează că cel mai important lucru este viața în armonie cu tine însuți/însăți.

Interviu realizat de Raul Popescu

 

Susține Literomania

carturesti.ro

Despre autor

Raul Popescu

Absolvent al Facultății de Litere din Brașov. Și-a continuat studiile în cadrul Universității Transilvania din Brașov cu un masterat de Scriere Creatoare și cu un doctorat despre viața și opera lui Ioan Petru Culianu. Colaborează la „Observator cultural”, „Steaua”, „Astra (Supliment. Literatură, artă și idei)”.
În 2017, a publicat „Ioan Petru Culianu. Ipostazele unui eretic” (Editura Eikon, București), volum nominalizat la Premiile Observator cultural 2018, la secțiunea „Debut”. În 2019, a coordonat, alături de Adina Dinițoiu, volumul „Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă” (Editura Paralela 45, 2019). Textele sale pot fi găsite și pe blogul personal erasmen (https://erasmen-erasmen.blogspot.ro).

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.