Cărți pentru copii fără limită de vârstă Literatura la feminin Nr. 55

Bătrâna din înfricoșătorul castel umblător al vrăjitorului Howl
Ce-ar fi dacă?

Un castel s-ar deplasa asemenea unei mașini, dar fără roți și combustibil, și ușa acestuia s-ar deschide spre patru locuri diferite, la învârtirea unui buton?

O vrajă te-ar arăta lumii așa cum te crezi?

Ai face un pact primejdios cu un demon inofensiv care ți-ar spori puterile înzecit, dar te-ar ține și pe tine și pe el captiv?

Cu astfel de întrebări încep poveștile, iar „Castelul umblător al lui Howl” nu face excepție.

”În ținutul Ingary, unde obiecte precum cizmele de șapte poște și mantiile care te fac invizibil există cu adevărat, este cu adevărat un ghinion să te naști prima dintre cele trei surori. Toată lumea știe că vei fi prima care va da greș și chiar mai rău, mai ales dacă toate trei porniți prin lume să vă căutați norocul”.

Nefericita posesoare a statutului de cea mai mare dintre surori – Sophie Hatter – meșterește pălării, singură în atelierul modest al părinților săi (credincioasă propriului nume – „Hatter” înseamnă pălărier în limba engleză), cumva împăcată cu destinul ei plictisitor – va moșteni magazinul, nu va părăsi orașul natal și își va petrece toată viața cosând decorațiuni din ceară pe boruri. E ca și cum ar fi ieșit la pensie înainte de vreme. Până în momentul în care vrăjitoarea cea mai puternică și mai de temut a ținutului – vrăjitoarea din Waste – îi contrazice așteptările (sau le grăbește) și o transformă, dintr-o neînțelegere, într-o bătrânică.

Din momentul în care exteriorul îi reflectă propria ei imagine despre sine, Sophie se simte mai degrabă eliberată decât furioasă sau înfricoșată. Ca tânără fată, nici nu i-ar fi trecut prin minte să-și părăsească locuința și să plece de una singură în călătorie. Dar iat-o pe bătrâna Sophie, îndreptățită de vârstă și nemaiavând nimic de pierdut (după ce-și pierduse o mare parte din viața netrăită din cauza vrăjii), îndepărtându-se de oraș, apostrofând la întâmplare trecătorii și instalându-se neinvitată într-o casă străină. Și nu o casă oarecare, ci înfricoșătorul castel umblător al vrăjitorului Howl, cel despre care se spune că se hrănește cu inimile fetelor tinere.

Ceea ce urmează este o serie de întâmplări în care personajele, asemenea lui Sophie, nu sunt ceea ce par și cititorului îi revine sarcina să-și facă o părere (adesea infirmată) despre intențiile lor și direcția poveștii folosind indicii uneori incomplete, uneori alambicate, dar întotdeauna pline de fantezie. Cititorul navighează în lumea lui Sophie fără ajutorul unui ghid turistic, fără explicații de pe margine din partea autorului.

„Castelul umblător al lui Howl” are în comun cu poveștile umorul deopotrivă ascuțit și înțelept, care iluminează frânturi din motivația sau personalitatea eroilor. Schimburile de replici dintre Howl și Sophie sunt unele dintre cele mai amuzante părți ale cărții și nu e dificil de imaginat cum ar suna ele în gura unor persoane în carne și oase:

„– Sunt aici ca să fac ordine! îi strigă (Sophie) lui Howl.

– Atunci trebuie să îți găsești un alt scop în viață.

Preț de o clipă, păru gata să-și piardă răbdarea. Ochii lui ciudați și palizi o priveau aproape cu furie. Apoi se controlă și adăugă: Acum du-te înăuntru, bătrână hiperactivă ce ești, și găsește altceva cu care să te joci, înainte să mă mânii. Nu suport să mă enervez. (…)

– Sigur că nu suporți să te enervezi! replică ea. Nu suporți nimic neplăcut, nu-i așa? Te ascunzi după deget, asta faci! Te furișezi, fugind de tot ce nu-ți place. (…)

– Ei bine, spuse el. Acum ne cunoaștem amândoi defectele. Du-te în casă. Haide, du-te!”

Pe de altă parte, cartea rezistă încadrării riguroase în gen, reinterpretând stereotipurile acestuia: mama vitregă îi poartă o reală afecțiune lui Sophie; se dovedește că nu Sophie are nevoie să fie salvată de vraja care a îmbătrânit-o, ci se trezește chiar ea în postura (nedorită) de salvator; cel mai priceput vrăjitor al ținutului – Howl, folosește mai multe loțiuni cosmetice și-și schimbă culoarea părului mai des decât un top model, pe lângă faptul că, atunci când nu-i convine ceva, are hachițele unui adolescent; demonul focului, cu care Howl semnează un contract primejdios, este de fapt o stea căzătoare, pe care vrăjitorul, din milă, nu se îndură să o lase să se stingă.

Cititorul atent descoperă în toate aceste personaje pitorești preocupări și întrebări comune, despre teama de dispariție, destin și sacrificiu de sine. Mai mult, pentru că autoarea le tratează cumva necruțător, fără a le menaja neajunsurile, dar și cu toleranță (ca și cum și-ar judeca cei mai buni prieteni), personajele devin abordabile și nepretențioase – nu sunt dispuse să dea lecții, sunt prea ocupate cu propriile lor neajunsuri.

„Și iată-l pe rege, nu pe un tron, ci stând pe un scaun pătrat, acoperit cu un strat subțire de aur (…). Era singur, ca o persoană obișnuită. Desigur, stătea cu un picior întins regește și era chipeș, în genul rotofei și ușor nedefinit, dar lui Sophie i se păru tânăr și o idee prea mândru de a fi rege. După părerea ei, ar fi trebuit ca, la fața pe care o avea, să fie ceva mai nesigur pe el”.

Magia ocupă un loc central în „Castelul umblător al lui Howl” – personajele și obiectele sunt vrăjite, identitățile se schimbă (sau se creează) prin magie, lumea înconjurătoare este luată în stăpânire și controlată de vrăjitori tot prin magie. Howl constată, nu întâmplător, „că toate vrăjile puternice conțin cel puțin o greșeală intenționată sau o enigmă, ca să împiedice accidentele” – magia se face așadar dezlegând ghicitori, găsind sensul lucrurilor. Puterea pe care și-o descoperă Sophie deghizată în bătrână – de a schimba realitatea prin cuvinte, de a însufleți lucrurile –  e modul complice al autoarei de a-i face cu ochiul cititorului, peste umărul eroinei sale.

 

Diana Wynne Jones, „Castelul umblător al lui Howl”, traducere din limba engleză de Lucia Ostafi-Iliescu, Editura Rao, București, 2007

Susține Literomania

Despre autor

Monica Șerban

Monica Șerban a absolvit Facultatea de Litere a Universității București. Vorbește mereu despre cărți, acum și-a făcut curaj să și scrie.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.