Nr. 216 Pastila de înțelepciune

„Șovăiala unei vieţi în care a rămas puţină libertate”

Reach content for Google search „Seneca”Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din „Liniște, vă rog! Despre liniştea spiritului. Despre tihnă” de Lucius Annaeus Seneca (traducere din limba latină de Ioana Costa, Vichi-Eugenia Dumitru şi Ştefania Ferchedău, ilustrații de Andrei-Florin Măceșanu, Editura Seneca, 2014).

*

Una după alta, nenumărate sunt caracteristicile, dar numai unul efectul cusurului de a fi nemulţumit de sine. Acesta apare dintr-un dezechilibru al sufletului şi din dorinţe timide sau prea puţin fericite, când oamenii fie nu îndrăznesc, fie nu obţin atât cât doresc, şi se întind cu totul înspre speranţă: sunt mereu instabili şi schimbători, ceea ce este inevitabil să li se întâmple celor ce trăiesc pe muchie. Încearcă să-şi împlinească dorinţele pe orice cale şi se învaţă şi se obligă să facă lucruri necinstite şi grele, iar când efortul le este lipsit de răsplată, îi chinuie o ruşine zadarnică, şi nu suferă pentru că au dorit lucruri rele, ci pentru că le-au dorit degeaba.

Atunci îi reţine şi regretul pentru ceea ce au început şi teama de a începe din nou şi se strecoară acea agitaţie sufletească care nu-şi găseşte ieşire, pentru că nu sunt capabili nici de a-şi stăpâni dorinţele, nici de a li se supune lor, apoi şovăiala unei vieţi în care a rămas puţină libertate şi mucegaiul unui suflet care zace amorţit între dorinţe înşelate.

*
Cinci minute cu Mihaela Dedeoglu despre „Cum să gândești ca un împărat roman”

 

Reach content for Google search „editura Seneca”

Susține Literomania

carturesti.ro

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.