Flash fiction stories Nr. 266

Flash fiction stories – octombrie 2022: „contraJurnal” de Vlad Beu




Literomania vă propune o rubrică permanentă numită Flash fiction stories, în care vom publica microficțiunile primite pe adresa de mail a redacției (literomania2017@gmail.com). Prin urmare, așteptăm prozele celor care scriu microficțiuni, cu mențiunea că redacția își rezervă dreptul de a alege textele pe care le va publica pe site-ul Literomania. Îi rugăm pe cei care ne trimit materiale pentru Flash fiction stories să respecte câteva reguli:

  1. prozele să nu depășească 1.000 de cuvinte;
  2. numele autorului să fie indicat la începutul textului;
  3. documentele să fie în format Word, cu caractere Times New Roman;
  4. nu acceptăm texte scrise direct în căsuța de mail;
  5. autorul, prin trimiterea materialului, își dă acordul tacit pentru publicarea pe Literomania.

Spor la scris! 

 

contraJurnal
 Vlad Beu

 

Pun pariu că va scrie despre cearta noastră de azi.

Asta i-a spus G (un coleg scriitor): e important, mai ales în perioada de tranziție dintre cărți, să ții un jurnal. Și neapărat să-l scrii de mână.

Altă chestie: îl ține pe noptieră, pentru că face însemnările zilnice în pat, înainte de culcare. Totul durează vreo douăzeci de minute. Mă prefac că citesc (fără televizor/fără telefon în dormitor, asta am hotărât de comun acord), dar o văd cum zâmbește, se încruntă, e tristă, veselă, preocupată, absentă, își mușcă buzele, apoi se apleacă amenințător peste caiet, îl imobilizează cu mâna stângă, cu dreapta scrie, îl închide zgomotos, îl așază cu mare grijă pe noptieră, noapte bună!

Insistă. Insistă să mă calmez. Îmi spune că nimeni nu o să citească însemnările, nici măcar ea nu o să revină pentru a reciti ce a scris, că e vorba despre proces în sine, nu despre conținut… ce mai contează că eu am început să mă simt ca și cum am avea camere de filmat în toată casa?

Poate nu e interesată de textura cotidianului și optează pentru un meta jurnal. La finalul zilei: M este speriat de faptul că scriu despre relația noastră, despre el. Se gândește cum toată chestia asta îl face să aibă un comportament rigid, protocolar. La fel cum s-a purtat prima dată când s-a întâlnit cu ai mei. 

Nimeni nu scrie fără un cititor în minte (chiar ea mi-a spus asta la prima noastră întâlnire). Cu respirația cititorilor în ceafă, va încerca să încadreze cearta de azi într-o dinamică mai largă. Se va poziționa în interiorul evenimentului, dar, în același timp, și în afara lui, pentru că scrie și pentru nimeni și pentru toată lumea. O să noteze: O zi ratată cap-coadă. Aceleași fricțiuni între noi. O relație în derivă. Nu am mai făcut sex de trei luni și asta era ultima chestie care mai mergea.

O scrie ca și cum eu aș fi singurul responsabil.

Bine, aici ar mai fi o discuție despre termenul folosit. Posibil să nu folosească sex, deși e cel mai tehnic, e la mijloc, fără riscuri. Parcă nu o văd folosind extremele: nu am mai făcut dragoste sau nu mi-a mai tras-o. Zero șanse pentru nu ne-am mai futut. În fine.

Ea, noul copil teribil al literaturii române. Zice că nici nu se pune problema, că e doar un mod de a rămâne conectată cu ea, cu scrisul, dar sunt sigur că va accepta să publice jurnalul ăsta fără să clipească. La fel ca tipa asta, cum o cheamă? Doamna care a luat nobelul zilele trecute, o franțuzoaică, îmi scapă acum numele. Are o relație cu un diplomat sovietic prin optzeci și ceva; după douăzeci de ani, publică jurnalul ei intim din perioada respectivă. Un detaliu în plus: omul e însurat. Bineînțeles că soția diplomatului iubește literatura, o să citească tot ce a scris noul nobel. O să afle, într-un mare fel, că a fost înșelată la Leningrad și Paris. Află și familia, află și vecinii.

Numai cine nu vrea nu înțelege problema cu jurnalele intime. Motiv pentru care am hotărât să țin acest contraJurnal. Îl scriu pe budă, pe telefon.

Le notează în caiet și așa rămân. Nu se mai fac intervenții pe text când e vorba de un jurnal. Tocmai asta e ideea, nu? Și de aici o deducție: peste tot doar concluzii la cald: M are din nou inițiativa, dar nu e suficient să-și dorească. Într-un final adoarme. Eu rămân cu dorință, frustrare, confuzie. Dezamăgitor! Și bineînțeles că nu o să revină cu o notă favorabilă când lucrurile se vor fi rezolvat sau poate revine, dar majoritatea cititorilor au abandonat deja jurnalul în punctul respectiv. Am găsit o statistică pe net: mai puțin de 50% dintre cărți sunt citite până la capăt.

Uită să spună că problemele au început odată cu jurnalul. În momentele de intimitate, nu doar că avem camere de filmat în toată casă, dar mai e și echipa de filmare cu noi în dormitor. Ar trebui să-i spun adevărul fără menajamente: jurnalul ăsta al tău mă face să mă simt ca un actor de filme porno.

Franțuzoaica spune, la un moment dat, ceva de genul (parafrazez și traduc): Bate la ușă. Îi deschid în grabă. Abia trecut pragul, mă aplec și-l fac să juiseze cu gura, în timp ce el își trece mâinile prin părul meu și-mi murmură (șoptește?) neîntrerup numele (cu accent rusesc). Fix genul de expunere pe care nu mi-o doresc.

Dacă merge pe stilul franțuzoaicei, ieri ar fi scris așa: Mă aplec, încerc să-i provoc o erecție cu gura. Pentru o clipă, trăiesc bucuria de a fi reușit, ca apoi, în momentul în care încearcă să mă penetreze, fâs! ca un colac în care ai suflat până la epuizare, îl întinzi copilului, iar el îi scoate dopul. Urmează o tentativă disperată și lipsită de îndemânare: urăsc să-i simt degetul înăuntrul meu. 

E nașpa, nașpa și nedrept din partea ei. Sincer să fiu, nici mie nu-mi place să-mi simt degetul înăuntrul ei, dar ce poți face în momentele alea?

Și apoi totul se accelerează:

O zi tristă. Divorțăm, dar nu pot să nu admir curajul nostru de a pune capăt relației. Doi oameni maturi care, într-o situație complicată, iau cea mai bună decizie. Sper să rămânem prieteni, dar poate asta e doar așa… o aspirație la cald. 

Plimbare în parc cu G. Întâlnire întâmplătoare cu primul meu soț, M. Îmbătrânit înainte de vreme. Tot singur. Tot trist. 

Onorată și copleșită de emoție. Sunt primul scriitor român care ia nobelul. Înainte de toate, simt o responsabilitate tonică și nu, nu despre mine e vorba de fapt, este despre ,,sudoarea sutelor de ani”; nu sunt decât răsfățata care taie panglica.

În fața casei sute de jurnaliști. Ireal! 

O decizie grea, dar editura are un punct de vedere valid: publicarea jurnalului este o datorie, este un document de istorie literară mai mult decât orice altceva.

O să apară în noiembrie. Emoții, emoții…

 

Vlad Beu s-a născut la 1 decembrie 1980 în Mediaș. Este de profesie IT-ist. A programat și coordonat dezvoltarea de jocuri video (2004-2021). Publică poezie și proză pe platformele online O mie de semne și Dlite. Debutează editorial în 2022, la Editura Tracus Arte, cu volumul de poezie ,,mamifere subatomice”.

Prima pagină Rubrici Flash fiction stories Flash fiction stories – octombrie 2022: „contraJurnal” de Vlad Beu

Susține jurnalismul cultural independent

Dacă îți place Literomania, donează pentru a contribui la continuarea proiectului nostru. Îți mulțumim!

Ioana-Vacarescu-Literomania

Ioana Văcărescu: „Am avut o mare pasiune pentru «David Copperfield» în copilărie”

Vă propunem o anchetă cu privire la ceea ce a însemnat și înseamnă cartea (implicit lectura) în viețile unor scriitoare/ ...
adrian-lesenciuc-literomania

Adrian Lesenciuc: „Cel mai mult m-a influențat «Cartea de nisip» a lui Borges, în care am găsit infinitul”

Vă propunem o anchetă cu privire la ceea ce a însemnat și înseamnă cartea (implicit lectura) în viețile unor scriitoare/ ...

Din perspectiva Penelopei

Fără îndoială, readucerea în actualitate a unor texte consacrate ale literaturii universale nu mai este de mult o noutate – ...

„Sânge!” de Fredric Brown

Începând cu Literomania nr. 369-370, Dominique Ilea ne-a pregătit un nou ciclu – secvențe ori capitole foarte scurte de cărți – numit „Magie ...

Geo Dumitrescu – 105 ani de la naștere

Anul acesta, pe 17 mai, s-au împlinit 105 ani de la nașterea poetului Geo Dumitrescu (1920-2004), ocazie cu care reiau ...
ana-barton-literomania-376

Ana Barton: „Mi-aș fi dorit să fi scris «Gnozele dualiste ale Occidentului» de Ioan Petru Culianu”

Vă propunem o anchetă cu privire la ceea ce a însemnat și înseamnă cartea (implicit lectura) în viețile unor scriitoare/ ...

Michael Haulică: „Povestirile lui William Gibson m-au dus spre și m-au făcut să rămîn în SF”

Vă propunem o anchetă cu privire la ceea ce a însemnat și înseamnă cartea (implicit lectura) în viețile unor scriitoare/ ...

Studies and Essays on Romance Literatures: A Labyrinth of Interpretations (fragment)

„These splendid essays by Rodica Grigore – that restore Romanian literature to a place of honour alongside Latin American literature ...
amantii-poligloti-lina-wolff_literomania_376

In the Maze of Fiction

Born in Lund in 1973, Lina Wolff is one of the iconic voices of contemporary Swedish literature, the onset of ...
irina-georgescu-groza-literomania-375

Irina Georgescu Groza: „Primul roman pe care l-am citit, într-o vacanță de vară, a fost „La Medeleni” de Ionel Teodoreanu”

Vă propunem o anchetă cu privire la ceea ce a însemnat și înseamnă cartea (implicit lectura) în viețile unor scriitoare/ ...
petre-barbu-literomania-375

Petre Barbu: „Să nu-mi treacă anul fără Cehov!”

Vă propunem o anchetă cu privire la ceea ce a însemnat și înseamnă cartea (implicit lectura) în viețile unor scriitoare/ ...

„Camping” de Lavinia Braniște – un roman al migrației românești în postcomunism

Odată cu „Camping” (Polirom, 2025), prozatoarea Lavinia Braniște – nume de prim-plan al prozei postdouămiiste – trece la o nouă ...

„James. Doar James”  

Un adolescent decide să-și părăsească orășelul natal și să se refugieze, neștiut de nimeni, pe Insula Jackson de pe Mississippi, ...
yourcenar-literomania-375

„Abisul” de Marguerite Yourcenar

Începând cu Literomania nr. 369-370, Dominique Ilea ne-a pregătit un nou ciclu – secvențe ori capitole foarte scurte de cărți – numit „Magie ...
pessoa-literomania-373-374

The Game of Identities

“Strictly speaking, Fernando Pessoa does not exist.” These are the words of Alvaro de Campos, a naval engineer, a consumer ...
colette-literomania-373-374

„Aluna găunoasă” de Colette

Începând cu Literomania nr. 369-370, Dominique Ilea ne-a pregătit un nou ciclu – secvențe ori capitole foarte scurte de cărți – ...

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pentru a afla când este online un nou număr Literomania, abonează-te la newsletter-ul nostru!

This will close in 20 seconds