Concurs Nr. 3

Mini, micro, flash: literatură
Publicăm mai jos un text – şi, totodată, o invitaţie la CONCURS LITERAR – semnat de celebra, pentru cunoscători, LuciaT, autoarea faimosului blog literar Terorism de cititoare (www.terorista.ro), care a făcut valuri în on-line-ul românesc, în urmă cu câţiva ani, când blogurile erau foarte în vogă. Împătimită cititoare, LuciaT, sau terorista, se ocupă în prezent de Colecția „Globus” de la Editura Univers. Literomania vă propune, aşadar, în colaborare cu Editura Univers, un concurs de flash fiction! Detalii în textul care urmează.

Mă bucură apariția unui site serios dedicat literaturii, și mai mult: a unuia independent, care n-are chef să publice recenzii dorite de edituri când își promovează vreo nouă apariție. Nu că ar fi ceva rău cu recenziile promo sau cu dorințele editurilor (vă amintiți episodul ăla celebru din Seinfeld când se străduia să explice că nu e homosexual și se simțea obligat să adauge „Not that there’s anything wrong with that”?). Parcă nu prea se mai întâmplă chestii noi și interesante pe net în domeniul literar în ultima vreme (sau mi se pare?). Prin alte părți am văzut, în schimb, ceva extrem de simpatic, și de citibil, și de atractiv: flash fiction. I se spune și micronarațiune, proză scurtă-scurtă, ficțiune imediată și oricum altfel. E vorba de mini-povestiri, limitele variind între 300 de cuvinte și 1.500 de cuvinte, cred (în lumea anglo-saxonă, unde textele așa se măsoară, în cuvinte, nu în caractere/semne – și mi se pare mai civilizat așa). Nu e chiar o noutate, genul există, definit ca atare, de ceva timp, dar pe net are vânt bun, cum e și normal, pentru că se potrivește foarte bine cititului pe un ecran. E practicat de o groază de oameni, există concursuri cu premii, reviste dedicate. Și nici nu e neapărat doar un hobby, autori foarte buni au scris și scriu programatic povestiri foarte scurte, cu succes de critică, nu doar de public (sau mai ales de critică). Lydia Davis își datorează Man Booker-ul tocmai povestirilor sale, unele aproape cât o postare pe twitter. Régis Jauffret a publicat un volum cu 500 de Microficțiuni. Un autor excelent, José-María Merino, care ne-a și vizitat în 2015, este reprezentativ pentru spațiul spaniol. Sunt și români care scriu flash fiction (indiferent dacă o numesc sau nu așa), de exemplu Florin Irimia, al cărui site se cheamă Microficțiuni. Tentația poemului în proză e foarte mare, dar o piesă de flash fiction trebuie să aibă, totuși, măcar un fior epic acolo, pe undeva, un zvâc narativ, trebuie să fie realmente o poveste mică, nu un poem. Sau nu, în fond nimeni nu poate spune trebuie în privința literaturii. Din fericire.

Dacă vă tentează să vă încercați norocul cu astfel de literatură, puteți încerca la unul dintre numeroasele concursuri pe net în limba engleză (uneori premiile – de la 100 la 1.000 de dolari – depășesc binișor sumele pe care le primesc prozatori buni pentru cărți întregi publicate pe hârtie în română, la edituri serioase). Sau, mai bine, puteți participa aici, pe Literomania, la un concurs de gen. Editura Univers (la care eu coordonez Colecția „Globus” și mai fac una, alta) va sponsoriza concursul cu un premiu de 100 de lei lunar, oferit pentru cel mai bun text primit în luna respectivă (alegerea va fi a editorilor site-ului Literomania). Cele mai bune texte pot fi publicate aici, pe site, periodic. Dar concursul e doar un pretext care să justifice plăcerea de a citi/scrie literatură în capsule concentrate, mici și zglobii, foarte atent dozate și, dacă se poate, colorate, cât mai colorate. În plus, o să facem și un e-book cu cele mai bune texte primite de Literomania, dacă și când se vor aduna de un e-book. Nu e exclusă nici publicarea unui volum pe hârtie frumușel și simpatic, o antologie, dacă vă surâde ideea. Deocamdată, vă invităm deci, Literomania și Editura Univers, la o mică bătălie pentru mici povestiri. Cine știe, poate o nouă Lydia Davis așteaptă un impuls pe undeva.

Concurs de povestiri foarte-foarte scurte

Condiții:

– Fiecare text trebuie să aibă maximum 500 de cuvinte.
– Trimiteți textele voastre doar prin e-mail (maxim trei povestiri de pe aceeași adresă de e-mail) pe adresa literomania2017@gmail.com
– Prin participare vă dați acordul pentru publicarea textelor pe site-ul Literomania.

Premiu lunar (se va acorda în prima zi de marți a fiecărei luni, și vor fi luate în considerare toate textele primite în luna precedentă): 100 de lei (oferit de Editura Univers).

Hai, spor la scris! Abia aștept să vă citesc! Și nu uitați, vă rog frumos: cu viață, da?, cu chef, cu nerv și cu zvâc, cu draci și cu plăcerea scrisului. Că suntem norocoși cu toții: suntem în viață și iubim literatura, două chestii nemaipomenite.

Susține Literomania

Despre autor

LuciaT

LuciaT este autoarea faimosului blog literar „Terorism de cititoare” (www.terorista.ro), care a făcut valuri în on-line-ul românesc, în urmă cu câţiva ani, când blogurile erau foarte în vogă. Împătimită cititoare, LuciaT, sau terorista, se ocupă în prezent de Colecția „Globus” de la Editura Univers.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.