Nr. 219 Semnal editorial

Semnal editorial: „Declaraţie pe proprie răspundere. Cenaclul UBB în pandemie” (coord. Remus Octavian Câmpean și Luminița Rusu)
La Editura Școala Ardeleană a apărut antologia „Declaraţie pe proprie răspundere. Cenaclul UBB în pandemie” (coordonatori: Remus Octavian Câmpean (ROC) și Luminița Rusu).

În această antologie puteți citi texte semnate de Flavia Adam, Adrian Alui Gheorghe, Mihaela Arhip, Nicolae Bosbiciu, Gabriel Bota, Dan Octavian Breaz, Viorel Bucur, Silviu Buzan, Remus Octavian Câmpean (ROC), Sandra Cibicenco, Mircea Covaci, Vasile George Dâncu, Péter Demény, Zorin Diaconescu, Andrei Doboș, Andrei Gazsi, Vasile Gogea, Anca Goja, Moshe B. Itzhaki, Marius Jucan, Johan Klein, Ștefan Melancu, Alice Valeria Micu, Romulus Moldovan, Ion Mureșan, Vianu Mureșan, Vlad Mușat, Mirela Orban, Horea Porumb, Luminița Rusu, Radu Țuculescu.


„Proiectul «Declarație pe proprie răspundere. Cenaclul UBB în pandemie» s-a născut în perioada stării de urgență a anului 2020. A fost definitivat prin prezenta antologie în 2021, în cel de-al șaptelea an de existență a Cenaclului UBB, înființat în toamna anului 2014 sub conducerea poetului Ion Mureșan. Este prima antologie de texte literare a Cenaclului.

Amintirea săptămânilor de izolare impusă din rațiuni medicale, când pentru a putea ieși din case aveam nevoie de o declarație tip, semnată pe proprie răspundere, nu e una reconfortantă. Cu siguranță, pentru nimeni. Ca orice formă de îngrădire, și îndemnul-impunere «Stați acasă!», atât de des auzit pe perioada pandemiei, a generat nu doar neplăceri inerente, ci și multă creativitate. Astfel, s-a închegat ideea printre membrii cenaclului ca biletul de ieșire în lume, declarația noastră pe proprie răspundere, să fie textele literare scrise în perioada claustrării. În fond, orice poem, proză, eseu sau fragment de jurnal publicat este o scrisoare adresată de autor cititorilor săi. O ieșire în lume.

Membrii Cenaclului UBB sunt oameni care «scriu, citesc, iubesc literatura», după cum mottoul nostru o afirmă. După anunțarea proiectului în aprilie 2020, am constatat că suntem mult mai mulți decât cei care obișnuiam să ne întâlnim fizic, găzduiți cu generozitate de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la întâlnirea bilunară de marți. Au răspuns apelului autori din toată țara și din străinătate. A urmat o perioadă nouă pentru Cenaclul UBB, în care, constrânși de imposibilitatea organizării unor ședințe de cenaclu în carne, oase și vorbe, a trebuit să facem saltul tehnologic și să organizăm seratele literare în spațiul virtual. În aceeași componență care a consacrat Cenaclul UBB − sub coordonarea literară a poetului Ion Mureșan, cu sprijinul constant al secretarului cenaclului, poeta Sandra Cibicenco −, dar și cu noi prieteni, unii autori deja consacrați în literatura contemporană, am reușit să trecem bariera ecranelor și să ducem literatura în casele multora pe parcursul anului literar 2020/2021.

Antologia «Declarație pe proprie răspundere. Cenaclul UBB în pandemie», apărută cu susținerea Editurii Școala Ardeleană, își propune să adune o selecție de texte literare scrise de cei care s-au adunat în această perioadă sub umbrela sa. Este prima antologie a cenaclului, apărută la șapte ani de existență neîntreruptă, nici măcar în vremea pandemiei.”

Remus Octavian Câmpean (ROC)

Luminița Rusu

Susține Literomania

carturesti.ro

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.