Nr. 154 Pastila de înțelepciune

„Are mulți stăpâni cel care este sclavul trupului său…”
Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. Vom începe cu volumul „Asta a spus Seneca. Tu ce spui?” (traducere din limba latină de Ioana Costa, Editura Seneca, București, 2018). 

*

„Cât timp trăiești, se cuvine să înveți să trăiești.”

*

„Trupul este singura parte din mine ce poate suferi o pierdere: în lăcașul acesta fragil locuiește un spirit liber; este garanția libertății.”

Mai întâi, oprește goana trupului, ca să poți ține în frâu spiritul.

Are mulți stăpâni cel care este sclavul trupului său, care se teme prea mult pentru el, care raportează totul la el.”

*

„Dacă este cu putință să ajungi prin, antrenarea trupului, să înduri lovituri cu pumnii și călcâiele – atunci cu cât ar fi mai ușor să-și întărească spiritul astfel încât să primească fără să se plece loviturile sorții, să se ridice de la pământ chiar dacă e doborât și călcat în picioare.

Nimeni nu învață să stea senin, așezat pe petale de trandafiri, ci se străduiește să nu-și piardă credința înfruntând necazurile.

Cine trece de la arat la arme nu se dă îndărăt de la nicio trudă: dacă însă e unul spilcuit și elegant, se prăbușește la primul nor de praf.”

(Seneca)

Donează

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.