Nr. 156 Pastila de înțelepciune

„Către cei care vor să fie admirați”

Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din volumul „Discurs viu – Diatribe. Cartea I”  de Epictet (traducere din greaca veche de Andreea Ștefan, Editura Seneca, București, 2018.

*

Către cei care vor să fie admirați

 

1. Când cineva a ajuns în timpul vieții la starea sa naturală, nu mai oftează după cele care îi sunt exterioare.

2. Omule, ce dorești să se întâmple cu tine? Eu, în ceea ce mă privește, sunt mulțumit dacă doresc și evit în armonie cu natura, dacă mă folosesc de impulsuri și de aversiuni așa cum am fost născut să fac; și la fel pentru predestinație, pentru înclinație și pentru acord. Atunci, de ce mergi printre noi de parcă ai înghiți o țepușă?

3. „Voiam ca aceia care mă întâlnesc să mă admire și, urmându-mă, să strige: «O, mare filosof!»

4. Cine sunt cei de care vrei să fii admirat? Nu sunt oare cei despre care obișnuiai să spui că sunt nebuni? Și atunci? Vrei să fii admirat de niște nebuni?

(Epictet, „Discurs viu”)

Susține Literomania

libris.ro

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: