Cartea săptămânii Nr. 155

Iisus în evangheliile gnostice și apocrife
Vă propunem spre lectură câteva fragmente (să le spunem) neconvenționale din evangheliile gnostice și apocrife, texte care nu aruncă neapărat o lumină nouă asupra învățăturilor lui Iisus, dar care merită prețuite cel puțin pentru calitatea lor literară. Fragmentele propuse în acest număr al Literomaniei fac parte din „Evanghelia după Toma” – text în coptă care conține 114 pilde ale lui Iisus către apostolii săi și care ar putea data din secolul I – și „Cartea tainică a lui Iacov” – scrisoare atribuită lui Iacov, cel mai probabil Iacov cel Drept, fratele lui Iisus și conducătorul Bisericii din Ierusalim, în care îl avem ca protagonist tot pe Iisus Hristos predicând în fața apostolilor, text redactat probabil în prima jumătate a secolului al II-lea. De asemenea, mai puteți citi un fragment din apocriful „Cartea învierii lui Iisus Hristos după Bartolomeu Apostolul”, un tratat existent doar în limba coptă, atribuit lui Bartolomeu Apostolul, care conține episoade ale trecerii lui Hristos în lumea de dincolo. A fost redactat probabil în secolele V sau VI.

Textele au fost extrase din volumele: „Marele Duh Nevăzut. Evanghelii gnostice și creștine” (traducere, studiu introductiv și note de Toth Anton, Editura Herald, București, 2001) și „Iisus în evanghelii și texte gnostice” de Marvin Meyer (traducere de Mihai-Vlad Ionașcu, Editura Nemira, București, 2011).  (Literomania)

*

Evanghelia după Toma

„Iisus a spus: «Binecuvântat e leul pe care-l va mânca omul, astfel ca leul să devină om. Și blestemat e omul pe care leul îl va mânca, și leul va deveni om.»

Și el a zis: «Omenirea e ca un pescar înțelept care și-a aruncat plasele în mare și le-a tras înapoi pline cu pești mărunți. Printre ei, pescarul înțelept a găsit un pește mare și frumos. A aruncat deci toți peștii mici în mare și fără greutate l-a ales pe cel mare. Cine are urechi de auzit să audă.»

[…] Iisus a spus: «Aceste ceruri vor trece și cele de deasupra lor vor trece.

Morții nu sunt vii, iar viii nu vor muri.

În zilele în care ați mâncat ce e mort, ați făcut mortăciunile vii. Când sunteți în lumină, ce veți face?

În ziua în care erați una, ați devenit doi. Dar când deveniți doi, ce veți face? »

[…] Iisus a spus: «Vă voi da ceea ce ochiul nu a văzut, urechea n-a auzit și mâna n-a atins, ceea ce nu s-a iscat în inima omului.»

Ucenicii i-au zis lui Iisus: «Spune-ne cum va fi sfârșitul nostru.»

Iisus a zis: «Ați descoperit, dar, începutul, de căutați acum sfârșitul? Căci acolo unde e începutul, acolo va fi și sfârșitul. Binecuvântat să fie cel ce stă la începuturi: acela va cunoaște sfârșitul și nu va gusta moartea.»

Iisus a spus: «Binecuvântat să fie cel care a luat ființă înainte de a lua ființă.»”

*

Cartea tainică a lui Iacov

„Mai întâi v-am vorbit în pilde, iar voi nu ați înțeles. Acum vă vorbesc pe față, iar voi nu pricepeți. Totuși, voi ați fost pentru mine o pildă printre pilde și o dezvăluire printre cele descoperite.

Fiți dornici de a fi mântuiți fără îndemnare și fiți plini de zel în cele ale voastre și, dacă este cu putință, întreceți-mă chiar și pe mine, căci astfel Tatăl vă va iubi.

Urâți fățărnicia și și socoteala cea rea. Socoteala naște fățărnicie, iar fățărnicia este departe de adevăr.

Nu lăsați Împărăția Cerurilor să se veștejească. Este asemenea unei mlădițe de curmal ale cărei roade s-au răspândit împrejur. A născut muguri, iar după ce au crescut, rodul său s-a uscat. Așa s-a petrecut și cu rodul ce a ieșit dintr-o singură rădăcină. După ce a fost cules, rodul a fost dobândit de mulți. Cu siguranță ar fi bine dacă ați putea naște noul rod acum. Ați afla aceasta.

[…] Fiți dornici de cuvânt. Întâia înfățișare a cuvântului este credința, a doua – dragostea, a treia sunt lucrările, și din acestea vine viața. Cuvântul este asemenea bobului de grâu. Când cineva l-a semănat, a avut credință în el, iar când a înmugurit, l-a iubit, căci a văzut multe boabe în loc de numai unul. Iar după ce a lucrat, a fost izbăvit, întrucât l-a pregătit pentru hrană și încă a păstrat o parte pentru semănat.

Tot așa veți putea dobândi pentru voi Împărăția Cerurilor. Dacă nu o dobândiți prin cunoaștere, nu o veți putea afla.”

*
Cartea învierii lui Iisus Hristos după Bartolomeu Apostolul

„Iisus și sufletele izbăvite au urcat în Cer, iar Tatăl l-a încoronat. Slava care era acolo este cu neputință ca Bartolomeu să o descrie. I s-a poruncit acolo fiului său Thaddeus să nu lase cartea aceasta să cadă în mâinile necuraților.

Apoi s-au cântat imnuri în Cer, opt la număr, în cinstea primirii lui Adam și a altor suflete întru slavă. Adam era de optzeci de coți înălțime, iar Eva de cincizeci. Ei au fost aduși la Tatăl de către Mihail. Bartolomeu niciodată nu a văzut ceva ca să se poată asemui cu slava și cu frumusețea lui Adam, cel izbăvit de Iisus. Adam a fost iertat și toți îngerii s-au bucurat, l-au salutat, și au plecat în locurile lor.

Adam a fost pus la poarta vieții, ca să fie salutat de toți drepții când intră, iar Eva a fost pusă peste toate femeile care au făcut voia lui Dumnezeu, să o salute când ele vin în cetatea lui Hristos.

Eu, Bartolomeu, am stat multe zile fără hrană și băutură, hrănit de slava viziunii.”

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.