Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din „M-ai întrebat de ce. Despre providență. Despre fermitatea înțeleptului” de Lucius Annaeus Seneca (traducere din limba latină de Ioana Costa, Vichi-Eugenia Dumitru şi Ştefania Ferchedău, ilustrații de Sașa Staicu, Editura Seneca, 2014; fragment din capitolul 2)
-
„De ce au parte oamenii buni de multe piedici?“ Unui om bun nimic rău nu i se poate întâmpla: cele potrivnice
nu se amestecă. Sunt atâtea râuri, atâta şuvoi de apă din ploile care se revarsă de sus şi atâtea izvoare tămăduitoare – şi totuşi nu schimbă gustul mării şi nici măcar nu o fac mai dulce; la fel, năvala împrejurărilor potrivnice nu transformă sufletul unui om puternic: el rămâne în picioare şi, orice i se întâmplă, şi-l face al său. El este, de fapt, mai puternic decât toate cele din afară. -
Nu spun că nu le simte, ci că le învinge şi, altminteri, liniştit şi calm, se ridică împotriva a tot ce se întâmplă. Consideră drept încercări toate împrejurările potrivnice. Cine oare – bărbat fiind şi înclinat către o viaţă morală – nu primeşte cu plăcere o trudă pe măsură şi nu este gata pentru îndatoririle sale, chiar primejduindu-se? Şi cărui om vrednic o viaţă fără ocupaţie nu-i este pedeapsă?
Lasă un răspuns