Nr. 174 Pastila de înțelepciune

„De ce au parte oamenii buni de multe piedici?“
Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din „M-ai întrebat de ce. Despre providență. Despre fermitatea înțeleptului” de Lucius Annaeus Seneca (traducere din limba latină de Ioana Costa, Vichi-Eugenia Dumitru şi Ştefania Ferchedău, ilustrații de Sașa Staicu, Editura Seneca, 2014; fragment din capitolul 2)

 

  1. „De ce au parte oamenii buni de multe piedici?“ Unui om bun nimic rău nu i se poate întâmpla: cele potrivnice
    nu se amestecă. Sunt atâtea râuri, atâta şuvoi de apă din ploile care se revarsă de sus şi atâtea izvoare tămăduitoare – şi totuşi nu schimbă gustul mării şi nici măcar nu o fac mai dulce; la fel, năvala împrejurărilor potrivnice nu transformă sufletul unui om puternic: el rămâne în picioare şi, orice i se întâmplă, şi-l face al său. El este, de fapt, mai puternic decât toate cele din afară.

  2. Nu spun că nu le simte, ci că le învinge şi, altminteri, liniştit şi calm, se ridică împotriva a tot ce se întâmplă. Consideră drept încercări toate împrejurările potrivnice. Cine oare – bărbat fiind şi înclinat către o viaţă morală – nu primeşte cu plăcere o trudă pe măsură şi nu este gata pentru îndatoririle sale, chiar primejduindu-se? Şi cărui om vrednic o viaţă fără ocupaţie nu-i este pedeapsă?

Sumar Literomania nr. 174:

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.