EcoLogica Nr. 94

De ce să lăsăm copiii în bucătărie
Când eram mică, nu aveam voie în bucătărie când gătea bunica. Așa că mi-am format o imagine despre gătit ca fiind o activitate de mare responsabilitate, periculoasă și rezervată exclusiv adulților. Probabil asta are legătură cu faptul că prima oară când a trebuit să-mi încălzesc (nici vorbă să-mi prepar) singură mâncarea lăsată de ai mei în frigider, mi-am dat seama că habar n-am ce dimensiune ar trebui să aibă porția mea.

…ceea ce mă aduce la îndemnul lui Ruby Roth către părinți, scris pe una dintre primele pagini ale cărții ei „Îndrăznește și bucătărește”, tradusă la Editura Seneca: luați-vă inima în dinți și lăsați copiii să vă intre în bucătărie și să facă chestii.

Scriam într-un articol anterior despre cum mi s-a demonstrat că oricine învață mai degrabă făcând decât asistând pasiv. Și tind să fiu de acord cu Ruby, cum că merită să cureți o explozie de făină dacă prin asta copilul tău a mai făcut un pas spre a se descurca singur.

„Îndrăznește și bucătărește” este o carte de bucate pentru copii. Cu rețete simple de tot, gustoase și prietenoase cu Pământul. Ceea ce o face să fie una dintre cărțile mele preferate publicate de Editura Seneca este blândețea cu care își transmite mesajul: poți mânca lucruri care sunt în același timp delicioase, bune pentru organism, prietenoase cu natura și, pe deasupra, făcute de tine! Nu arată cu degetul, nu înfierează carnivorii, ci oferă alternative. Și îi încurajează pe copii ca, după ce învață principiile urmând instrucțiunile, să creeze ei singuri variațiuni pe temă. Mai jos, niște exemple. Lectură plăcută și hai să îndrăznim!

 

Ruby Roth, „Îndrăznește și bucătărește”, traducere de Daniela Pandichi, Editura Seneca, București, 2018

 

 

Susține Literomania

Despre autor

Irina Vasilescu

Irina Vasilescu este ONG-istă de când intrat în câmpul muncii. Acum creează atelierele EcoLogos pentru om și natură în echipa Asociației SNK.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.