Acest material jurnalistic a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul componentei Power Station a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″. Materialul nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul său sau de modul în care poate fi folosit.
Proiectul „Scene din viața multiculturală a Timișoarei. Interviuri cu scriitori și artiști ai comunităților locale” este conceput și realizat de Adina Dinițoiu.
Interviu găzduit de Librăria „La Două Bufnițe” din Timișoara.
Adriana Babeți predă literatură comparată la Universitatea de Vest din Timișoara și este profesor asociat la Universitatea din București. Redactor la revista Orizont din Timișoara. Împreună cu Delia Șepețean-Vasiliu a îngrijit (selecție de texte, traducere, aparat critic, prefață) volumele „Pentru o teorie a textului. Antologie „Tel Quel” ”(1980) și „Roland Barthes – Romanul scriiturii” (1987). A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile „Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii” (Polirom, 1997) și „Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă” (Polirom, 1998). S-a ocupat de asemenea de traducerea și selecția antologiei „Barbey d’Aurevilly, Dandysmul” (Polirom, ed. I, 1995; ed. a II-a revăzută și adăugită, 2013). A publicat volumele: „Femeia în roșu” (împreună cu Mircea Mihăieș și Mircea Nedelciu, 1990, 1997, 1998; Polirom, 2003, 2008, 2011; Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru roman), „Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectură” (1997; Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru critică și istorie literară), „Dilemele Europei Centrale” (1998), „Arahne și pânza” (2002), „Dandysmul. O istorie” (Polirom, 2004; Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru critică și istorie literară, Premiul Asociației de Literatură Comparată și Generală din România), „Ultimul sufleu la Paris. 69 de rețete culinare” (Polirom, 2006), „Le Banat: Un Eldorado aux confins” (coord., Cultures d’Europe Centrale, CIRCE, Université de Paris IV – Sorbonne, 2007), „Prozac. 101 pastile pentru bucurie” (Polirom, 2009), „Amazoanele. O poveste” (Polirom, 2013; Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru eseu, critică și istorie literară; Premiul „Cartea anului 2013” acordat de revista România literară; Premiul revistei Observator cultural, secțiunea „Critică literară/Istorie literară/Teorie literară”; Premiul „Cea mai bună carte a anului”, secțiunea Nonficțiune, în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediția 2014), „Prozac 2. 90 de pastile împotriva tristeții” (2014). În 2017 Adriana Babeți a primit Marele Premiu al Asociației de Literatură Comparată și Generală din România pentru întreaga activitate și pentru cel mai bun studiu de comparatistică din ultimii 20 de ani. Are Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (2010) și este Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (2022). (Prezentare preluată de pe site-ul Editurii Polirom)
Scrie un comentariu