Nr. 167-168 Plicul lui Pașadia

Nătîngul clasei
Am văzut că Tom Hanks împlinește 64 de ani și m-am întrebat oare de ce mi-a plăcut atît de mult „Forrest Gump”. Firește, este un film bun, cu un actor extraordinar și o acțiune tumultuoasă, dar trebuie să fi fost încă ceva pentru care mă cucerise instantaneu.

Eu cred că m-a cucerit datorită faptului că Forrest fusese exact atît de nătăfleț cum fusesem eu în copilărie. Cu uniforma de elev mînjită mereu, cu ghiozdanul alandala, cu pantofii prăfuiți, făceam o figură de priculiciul clasei. Colegii îmi desenau diferite lucruri pe urechile-mi accentuate, aveam părul vîlvoi și un zîmbet inhibat cînd nu chicoteam ca un nebun.

Fiind așa și recunoscînd asta cu o doză de melancolie, nu putea să nu-mi placă un film care tematiza chiar nenorocirea de a te fi născut un om care mai mult urmează regulile decît le face și nici așa nu poate deveni erou. Aventurile lui Forrest mi-au arătat că o viață este o viață oricum, și toate cîte se întîmplă cu personajul pe care-l urmărim îi formează o biografie nici mai bună, nici mai rea decît a altora. Orice-ar fi, viața nu este o acțiune compactă și teleologică în care poți fi erou de la un capăt la altul.

Și asta m-a umplut și de o încredere necesară. Forrest nu este Svejk, care folosește faptul că e nătîng pentru a răzbate. Forrest este nătîng și punct. Nu există scăpare. Rectific: scăparea este viața însăși.

 

Susține Literomania

Despre autor

Péter Demény

Péter Demény (n. Cluj, 1972): scriitor, publicist, traducător, profesor la Facultatea de Litere a UBB Cluj. A tradus „Cartea de la Metopolis” a lui Ștefan Bănulescu și „Povestirea Țiganiadei” de Traian Ștef. De asemenea, a mai tradus și două romane de Daniel Bănulescu: „Te pup în fund, conducător iubit!” și „Diavolul vînează inima ta”. E redactorul revistei literare „Látó”. Volume: „Ikarosz imája” („Rugăciunea lui Icar”) – versuri, 1994; „Bolyongás” („Rătăcire”) – versuri, 1997; „A menyét lábnyoma” („Pe urmele nevăstuicii”) – studii, eseuri, recenzii, 2003; „Meghívó minden keddre” („Invitaţie pe fiecare marţi”) – publicistică literară, 2004; „Visszaforgatás” („Reluare”) – roman, 2006; „A fél flakon” („Flaconul golit pe jumătate”) – versuri, 2007; „Ágóbágó naplója” („Jurnalul fetiţei mele”) – versuri pentru copii, 2009, „Ghidul ipocriților” - eseuri (Polirom, 2013), „Kolindárium” (2015), „Lélekkabát” („Paltonul sufletului”- idem), „Apamozsár” („Măcinatul tatălui” - eseu, 2016), „Portrévázlatok” (schițe și portrete - idem), „Sünödi és a trallalla” („Ariciul lunatic” - povestioare, idem). Eseuri, articole şi versuri în româneşte în „Observator cultural”, „22”, „Bucureştiul cultural”, „Ziarul de duminică”, „Liternet”, „Apostrof”, „Teatrul azi”, „Corso”.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.