Nr. 177 Pastila de înțelepciune

„Nimeni nu a aflat ce poate decât fiind pus la încercare”

seneca stoicismLiteromania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din „M-ai întrebat de ce. Despre providență. Despre fermitatea înțeleptului” de Lucius Annaeus Seneca (traducere din limba latină de Ioana Costa, Vichi-Eugenia Dumitru şi Ştefania Ferchedău, ilustrații de Sașa Staicu, Editura Seneca, 2014; fragment din capitolul 4)
*

 

1. De succes au parte şi oamenii de rând, şi spiritele comune; în schimb, puterea de a ţine sub control nenorocirile şi temerile omeneşti ţine de caracterul unui om mare. De bună seamă, să fii mereu fericit şi să treci prin viaţă fără vreun zbucium sufletesc înseamnă să ignori cealaltă faţă a naturii.
2. Eşti un om mare: dar de unde să ştiu asta, dacă soarta nu ţi-a dat prilejul să îţi arăţi meritele? Ai venit să concurezi la jocurile olimpice, dar nu mai este nimeni acolo, în afară de tine: câştigi cununa, dar nu victoria. Ai felicitările mele, dar nu ca om puternic, ci ca unul care a dobândit consulatul sau pretura: ai crescut cu o funcţie.

3. La fel i-aş putea spune şi omului bun, dacă nicio întâmplare mai dificilă nu i-a dat măcar o ocazie în care să-şi poată arăta tăria de caracter: „te consider nefericit, pentru că nu ai fost niciodată nefericit; ai trecut prin viaţă fără a avea vreun adversar: nimeni nu va şti de ce ai fi fost în stare, nici măcar tu însuţi“. Este nevoie, într-adevăr, să experimentezi ca să ajungi să te cunoşti. Nimeni nu a aflat ce poate decât fiind pus la încercare: aşa se face că unii, ieşind singuri în întâmpinarea nenorocirilor, li s-au expus şi au căutat un prilej prin care virtutea lor, altminteri menită să se piardă în obscuritate, să strălucească.

 

Sumar Literomania nr. 177

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.