Nr. 61 Plicul lui Pașadia

O altă lume
Într-o zi, Ruxandra Cesereanu a postat ceva despre „Echinoxul nebunilor” de A. E. Baconsky. L-am comandat imediat. În aceeași zi, citesc despre romanul lui Carmen Firan. L-am comandat și pe acela.

Literatura s-a atomizat, ca toate celelalte, de altfel. Lucru dintr-un punct de vedere bun, căci acum nu mai sunt „staruri” ca înainte, cînd literatura maghiară din Transilvania însemna doi oameni: Sándor Kányádi și András Sütő. Asta era posibil datorită faptului că scopul era același pentru toți maghiarii din România: supraviețuirea și salvarea instituțiilor maghiare. După 1989, scopurile s-au răsfirat, și literatura înseamnă acum bisericuțe mai mult sau mai puțin mari.

Partea proastă, astăzi, e că nici n-ai citit bine o carte, şi te grăbești să nu o ratezi pe cealaltă. Și unde e literatura universală și cea clasică, din care n-ai citit nici pe departe tot!

Recent, m-am apucat de „La răsărit de Eden”. Roman-fluviu de două volume, cere timp și răbdare. A trebuit să mă tîrguiesc cu mine însumi ca să-mi acord această favoare. A durat un timp pînă m-am așezat în ritmul și curentul povestirii, cu toate că romanul lui Steinbeck este o capodoperă.

Și să nu uităm că eu sînt un om educat în cultul cărții, „stricat” doar după douăzeci de ani. Ce face un tînăr pentru care toată cultura stă în aplicațiile mobilului și care nu cunoaște „cultura”, ci doar un item lîngă celălalt?

Comand cît comand, după care mă așez și încep să citesc. Cîteodată, mi se face dor de un roman de 1.000 de pagini. Mă convinge din nou că literatura este, totuși, o altă lume.

Susține Literomania

Despre autor

Péter Demény

Péter Demény (n. Cluj, 1972): scriitor, publicist, traducător, profesor la Facultatea de Litere a UBB Cluj. A tradus „Cartea de la Metopolis” a lui Ștefan Bănulescu și „Povestirea Țiganiadei” de Traian Ștef. De asemenea, a mai tradus și două romane de Daniel Bănulescu: „Te pup în fund, conducător iubit!” și „Diavolul vînează inima ta”. E redactorul revistei literare „Látó”. Volume: „Ikarosz imája” („Rugăciunea lui Icar”) – versuri, 1994; „Bolyongás” („Rătăcire”) – versuri, 1997; „A menyét lábnyoma” („Pe urmele nevăstuicii”) – studii, eseuri, recenzii, 2003; „Meghívó minden keddre” („Invitaţie pe fiecare marţi”) – publicistică literară, 2004; „Visszaforgatás” („Reluare”) – roman, 2006; „A fél flakon” („Flaconul golit pe jumătate”) – versuri, 2007; „Ágóbágó naplója” („Jurnalul fetiţei mele”) – versuri pentru copii, 2009, „Ghidul ipocriților” - eseuri (Polirom, 2013), „Kolindárium” (2015), „Lélekkabát” („Paltonul sufletului”- idem), „Apamozsár” („Măcinatul tatălui” - eseu, 2016), „Portrévázlatok” (schițe și portrete - idem), „Sünödi és a trallalla” („Ariciul lunatic” - povestioare, idem). Eseuri, articole şi versuri în româneşte în „Observator cultural”, „22”, „Bucureştiul cultural”, „Ziarul de duminică”, „Liternet”, „Apostrof”, „Teatrul azi”, „Corso”.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.