Nr. 194 Pastila de înțelepciune

„Când faci ceva pentru că trebuie să fie făcut, să nu te fereşti niciodată să fii văzut că îl faci”

Reach content for Google search „Epictet”Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din  „Manualul lui Epictet (traducere din limba latină de Ioana Costa, ilustrații de Iulia Costache, Editura Seneca, București, 2018).

*

Când faci ceva pentru că trebuie să fie făcut, să nu te fereşti niciodată să fii văzut că îl faci, chiar dacă cei mulţi urmează să te învinuiască pentru aceasta.

Căci dacă faci ceva ce nu e drept, fereşte-te chiar să făptuieşti: iar dacă e drept, de ce să te fereşti de cei ce te învinuiesc pe nedrept?

*

Oricare ar fi principiile pe care ţi le aşezi dinainte, ţine-te de ele ca de nişte legi, pe care ar fi o impietate să le încalci. Dar nu te întoarce din drum, orice ar spune cineva despre tine: căci asta nu depinde de tine.

Reach content for Google search „editura Seneca”

Sumar Literomania nr. 194

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.