Nr. 185 Pastila de înțelepciune

„Purtarea şi caracterul unui filozof”
Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din  „Manualul lui Epictet (traducere din limba latină de Ioana Costa, ilustrații de Iulia Costache, Editura Seneca, București, 2018).

*

Purtarea şi caracterul unui om de rând sunt astfel: niciodată nu socoteşte că un folos ori o vătămare vin din sinea sa, ci doar din afară. Purtarea şi caracterul unui filozof sunt astfel: socoteşte că orice folos ori vătămare vine din sinea sa.

Semnele după care se vede că cineva se desăvârşeşte: nu învinuieşte pe nimeni, nu laudă pe nimeni, nu mustră pe nimeni, nu se sumeţeşte dinaintea nimănui, nu spune nimic despre sine de parcă ar fi cineva de seamă ori de parcă ar şti ceva. Când dă de o piedică ori necaz, se numeşte pe sine pricina. Iar dacă cineva îl laudă, râde singur de laude în sinea sa; şi dacă îl învinovăţeşte, nu se apără. Se poartă ca cei aflaţi în convalescenţă, atenţi să nu îşi tulbure însănătoşirea, mai înainte de a se înzdrăveni.

Şi-a îndepărtat de la sine orice dorinţă de a dobândi: iar nevoia de a ocoli ceva este îndreptată numai înspre cele ce sunt în puterea lui. În toate se foloseşte de un avânt fără constrângeri. Dacă este socotit prost sau neînvăţat, nu opune rezistenţă. Într-un cuvânt, se apără şi se păzeşte de parcă şi-ar fi propriul său duşman.

Sumar Literomania nr. 185

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.