Cărți frumoase Nr. 42

Poveşti despre sfinţi, profeţi şi monştri

o-biblie-philippe-lechermierDacă înainte de anii 2.000, editurile româneşti ezitau să publice cărţi pretenţioase ca format şi grafică, în prezent acest tip de carte nu mai este o rara avis. Vă prezentăm mai jos două volume superbe, cel puţin din punct de vedere al graficii.

„O biblie” de Philippe Lechermier, cu ilustraţii de Rébecca Dautremer (Editura Vellant, 2017)

În 2017, Editura Vellant a publicat, în colecţia „Cărţi însemnate”, o carte numită simplu „O biblie” de Philippe Lechermeier şi ilustrată de Rébecca Dautremer (traducere din franceză de Aurelia Ulici). În acest caz, şi textul este mai mult decât interesant. După cum sugerează şi titlul, este vorba despre o rescriere a „Bibliei”, nu doar despre o simplă rezumare sub forma unor poveşti drăguţe. Autorul, Philippe Lechermeier, care se declară ateu, experimentează diverse stiluri literare, dar şi perspective inedite, un ecletism ce dă cărţii un aer aparte, straniu, accentuat de ilustraţiile semnate de Rébecca Dautremer. Diverse bucăţi din „Biblie” sunt repovestite sub forma unor poeme sau a unor piese de teatru. Primul capitol, „Facerea”, este conceput, de exemplu, sub forma unui poem. Sau povestea lui Iosif, tălmaciul de vise, este spusă sub forma unei scurte şi percutante piese de teatru. Sau povestea lui Moise este spusă de o… musculiţă. Ba chiar, în cazul perioadei Judecătorilor, „acele vremuri crude când Israel rege nu avea”, avem o baladă.

În ceea ce priveşte „Noul Testament”, avem un Isus vulnerabil şi puternic în acelaşi timp, portret care nu se îndepărtează prea mult, totuşi, de cel din textul canonic. În schimb, autorul nu renunţă la stilul său eclectic nici în această parte a cărţii. Momentul crucificării, surprins într-un poem descriptiv şi concis, prin introducerea cititorului în scenă, este foarte puternic:

„Pleasna biciului se abate pe spatele lui
Apoi crucea care îl zdrobeşte sub greutatea ei
Căldura sufocantă, loviturile, căderile
Muntele Craniilor
Golgota
Piroanele în carnea lui
Soldaţii care îi joacă la zaruri hainele sfâşiate
Părul Mariei care devenise cărunt
Maria Magdalena care ni se alătură şi repetă
Făgăduinţa mea făgăduinţa mea făgăduinţa mea
Până ce Maria o îmbrăţişează şi îi mângâie părul lung.
Făgăduinţa mea făgăduinţa mea făgăduinţa mea
Din ce în ce mai tare
Ţipetele ei
Ţipetele ei
Ţipetele ei
Apoi moartea
Trupul lui pe care îl duc până la mormânt
Şi sfârşitul”.

Ilustraţiile semnate de Rébecca Dautremer accentuează nota de stranietate a cărţii, plasând poveştile biblice în diverse civilizaţii (ameroindiană, africană, europeană) şi în diverse perioade istorice (ajungând până-n secolul XX). Poveştile biblice sunt universale şi atemporale – iată conceptul atât din spatele textelor cărţii, cât şi din spatele ilustraţiilor stranii, care transformă volumul într-un fascinant album.

 

„Monştri. Un bestiar al bizarului” de Christopher Dell (Editura Art, 2017)

Spre deosebire de cartea lui Philippe Lechermeier, care este un proiect ambiţios, „Monştri. Un bestiar al bizarului” de Christopher Dell, publicată la noi de Editura Art, nu surprinde prin text, ci prin imagini. Mai bine spus, prin gruparea lor, amănunt evident mai ales dacă străbatem sumarul volumului: „Zei şi monştri”, „Monştri magici”, „Monştri acvatici”, „Metamorfoze şi hibrizi”, „Monştri din folclor”, „În afara hărţilor” etc . În acest „bestiar al bizarului” sunt surprinse diverse făpturi monstruoase din diverse culturi şi mitologii, dar şi din diverse perioade. Întâlnim monştri care sălăşuiesc atât în aer şi în ape, cât şi pe pământ sau sub pământ. Utile pentru curioşi sunt şi lecturile suplimentare, recomandate de autor la sfârşitul volumului. În concluzie, cartea lui Christopher Dell este un foarte interesant şi arătos bestiar al monştrilor de pretutindeni şi din toate timpurile.

 

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.