Nr. 225 Semnal editorial

Semnal editorial: „A șaptea functie a limbajului” de Laurent Binet
La Editura Vellant a apărut romanul „A şaptea funcţie a limbajului” de Laurent Binet (traducere de Alexandru Matei).

În „A şaptea funcţie a limbajului”, Laurent Binet ţese iţele unei istorii secrete, cu protagonişti prestigioşi din elita intelectuală a Franţei, precum Jacques Derrida, Umberto Eco, Gilles Deleuze, Michel Foucault, Judith Butler şi Julia Kristeva. Acestora li se adaugă nefericitul detectiv Jacques Bayard, care se vede târât în profunzimile teoriei literare şi este nevoit să caute un manuscris pierdut al lingvistului Roman Jakobson, despre misterioasa „a şaptea funcţie a limbajului”.

O comedie erudită şi sclipitoare, care aminteşte de „Papagalul lui Flaubert” şi de „Numele trandafirului” – cu ceva influenţe din „Codul lui Da Vinci” –, „A şaptea funcţie a limbajului” îşi poartă cititorii de la cafenelele din Saint-Germain până pe coridoarele universităţii Cornell sau în mijlocul duelurilor şi orgiilor de la Logos Club, o societate filosofică secretă, care datează din timpul Imperiului Roman. Binet a scris deopotrivă o parodie şi un elogiu extraordinar tradiţiei intelectuale franceze.


Laurent Binet s-a născut la Paris, Franţa, în 1972. Este autorul volumului de memorii despre experienţa sa ca profesor, „La vie professionnelle de Laurent B”. Romanul său de debut, „HHhH”, a primit în 2015 premiul Goncourt. În prezent, Laurent Binet este profesor la Universitatea Paris VIII, unde predă literatură franceză.

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.