Editura Paralela 45 se bucură să anunțe că scriitorului ucrainean Andrei Kurkov, ale cărui cărți le are în portofoliu, i-a fost decernat Premiul Literar Internațional „Halldór Laxness”, distincție acordată, în Islanda, autorilor recunoscuți internațional pentru contribuția la o reînnoire a tradiției narative.
Pe 7 septembrie 2022, prim-ministrul islandez Katrín Jakobsdóttir i-a înmânat scriitorului Premiul Literar Internațional „Halldór Laxness”, care presupune și un onorariu de 15.000 EUR. Menționăm că primii premiați au fost Elif Shafak și Ian McEwan, Andrei Kurkov fiind al treilea scriitor laureat.
Editura Paralela 45 îl felicită pe Andrei Kurkov și anunță că romanul scriitorului, ,,Samson și Nadeja”, în traducerea Dianei Iepure, va apărea în 2023 și vă îndeamnă să-i citiți cărțile.
Andrei Kurkov, unul dintre cei mai vizibili oameni de cultură din Ucraina
Scriitor militant și cetățean al Ucrainei, Andrei Kurkov se implică foarte activ pentru a face cunoscută cauza țării sale, relatând de la fața locului realitatea războiului pornit de Rusia împotriva poporului ucrainean. Relatările scriitorului sunt transmise de cele mai importante canale media din întreaga lume (Le Figaro, Le Monde, Le Nouvel Observateur, TV5, New York Times, CNN, BBC, The Economist etc.).
Ca președinte PEN, dar și ca un adevărat ambasador al cauzei ucrainene, Andrei Kurkov a călătorit mult în ultimele luni pentru a discuta despre invazia rusă din Ucraina și a aduna fonduri, atât de necesare populației afectate de dezastrul războilui.

Foto de Cătălina Bălan
Andrei Kurkov (n.1961, Regiunea Leningrad, URSS) este, aşa cum se autoidentifică, european, cetăţean al Ucrainei şi scriitor ucrainean de origine rusă.
Cel mai cunoscut scriitor ucrainean al primelor decenii ale secolului 21 și unul dintre scriitorii de top ai continentului european, Andrei Kurkov mai este şi profesor, eseist, scenarist, regizor, membru al Uniunii Cinematografilor din Ucraina (din 1993), al Uniunii Scriitorilor din Ucraina (din 1994), membru al Academiei Europene de Film (din 1998) și membru permanent al juriului premiului Academiei Europene de Film Felix. Andrei Kurkov este astăzi cel mai cunoscut scriitor din Ucraina și una dintre vocile cele mai vizibile la nivel internațional.
Încă din copilărie, Andrei Kurkov se stabilește împreună cu părinții la Kiev. În consecință, viitorul scriitor își petrece copilăria și își face studiile pe pământ ucrainean, îndrăgindu-l și considerându-l patria sa. Este absolvent al Institutului Pedagogic de Stat de Limbi Străine din Kiev și vorbitor al unui număr impresionant de limbi, cel puțin 7. Începe să scrie încă de pe băncile școlii. Şi-a început cariera literară în timpul stagiului militar, pe când lucra ca gardian la închisoarea din Odesa.
Andrei Kurkov devine celebru mai întâi ca scenarist (a lucrat la celebrul studiou de film A. Dovjenko), apoi ca jurnalist și abia după asta, ca scriitor. Primul roman i-a apărut în 1991, la două săptămâni după căderea comunismului. „Moartea pinguinului” este cartea care l-a făcut celebru în toată lumea. Următoarele romane, „Lăptarul de la miezul nopţii” (2018), „Grădinarul din Oceakov”„ (2019), și „Albinele gri” (2022), traduse la noi de Antoneta Olteanu și publicate în colecția Ficțiune Fără Frontiere a Editurii Paralela 45, l-au consacrat definitiv pe scena internațională.
Despre romanul „Samson și Nadejda”, în curs de apariție la Editura Paralela 45
În urma unui masacru stradal. într-un Kiev capturat de bolșevici, tânărul Samson Koleciko rămâne fără tată și fără o ureche. Kievul e devastat de ostași reali și falși ai Armatei Roșii, periferiile sunt jefuite de tot felul de bande, iar Samson Koleciko, grație unor circumstanțe ciudate, datorită mesei de scris a tatălui său, este angajat la militie. Ca anchetator, Samson se apucă să rezolve misterele unor crime săvârșite de ostașii roșii pe care fusese nevoit să-i găzduiască, iar investigațiile lui au niște consecințe absolut imprevizibile.
Despre Halldór Laxness
Halldór Laxness (n. 23 aprilie 1902 – d. 8 februarie 1998) a fost un scriitor islandez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1955), Membru în Consiliul Mondial al Păcii, laureat al Premiului Internațional pentru Pace, scriitorul umanist, patriot, democrat și progresist.
Tetralogia „Saga despre poetul Olafur Karason Lyosvikijur”, o reflectare destul de transparentă a epocii hitleriste, publicată între anii 1937 și 1940, este ciclul care-i aduce gloria. Între 1940 și 1945 apare trilogia cuprinzând „Clopotul din Islanda” care îl consacră definitiv și este considerată capodopera sa.
Despre Editura Paralela 45
Fondată în 1994, Editura Paralela 45 este una dintre cele mai prestigioase edituri românești. Cu numeroase premii naționale și internaționale obținute, Editura Paralela 45 oferă publicului iubitor de carte de toate vârstele numeroase colecții de educațional, literatură pentru copii & adolescenţi, ficțiune şi nonficțiune.
Vă invităm să descoperiți colecțiile noastre, accesând acest link.
Sursă foto aici
Scrie un comentariu