Nr. 177 Semnal editorial

Semnal editorial: „Această ușă nu este ieșire. 17 poeți din Bosnia și Herțegovina”
La Editura Tracus Arte va apărea antologia de poezie „Această ușă nu este ieșire. 17 poeți din Bosnia și Herțegovina”, antologator Dinko Kreho, traducere de Adrian Oproiu şi Goran Čolakhodžić.

Într-o stație de cale ferată uitată undeva în Bosnia 2018
În clădirea stației de cale ferată uitată, în sala de așteptare (la ce?) goală din mijlocul pustiului, însă măcar geografic în inima Europei secolului XXI, în Balcanii muntoși, un om cade pe segedea și îl roagă pe marele Alah să-i dea – sănătate? Casă? Slujbă? Pace? Pâine? Dreptate? Iubire? Adăpost? Patrie? Cu vortexul lui el atinge podeaua murdară a sălii, călcată de decenii de picioarele oamenilor dintr-o țară care nu mai e, picioarele care se îndreptau către viitorul luminos și care în acest punct au dispărut, s-au împrăștiat prin univers ca și cum niciodată n-ar fi fost… Omul se roagă în fața coloanei din mijlocul sălii de așteptare, de parcă coloana ar fi un monolit în care trăiește Dumnezeu. E Dumnezeu de-a binelea în această coloană sau a renunțat să se înfățișeze în toate lucrurile, oamenii și fenomenele? Sau știe omul acesta că după acest stâlp îl așteaptă El, ca să-l ducă spre mântuire și pace? Poate că dincolo de acest stâlp, dincolo de Bosnia, de minte, dincolo de Dumnezeu se află un câmp larg și însorit și acolo îl așteaptă pe acest om toți oamenii și toate lucrurile pe care vreodată le-a iubit.
 
Ferida Duraković
*  Această carte apare cu sprijinul oferit de TRADUKI, o reţea literară din care fac parte Ministerul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe al Republicii Austria, Ministerul Afacerilor Externe din Republica Federală Germania, Fundaţia Culturală Elveţiană Pro Helvetia, Grupul de Interes „Traducătoare Traducători” (Literaturhaus Wien), din însărcinarea Ministerului Federal pentru Artă, Cultură, Serviciu Public și Sport al Republicii Austria, Goethe-Institut, Agenţia Slovenă de Carte, Ministerul Culturii din Republica Croaţia, Resortul pentru Cultură al guvernului Principatului Liechtenstein, Fundaţia Culturală Liechtenstein, Ministerul Culturii din Republica Albania, Ministerul Culturii și Informației din Republica Serbia, Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii din Muntenegru, Ministerul Culturii din Republica Macedonia de Nord, Ministerul Culturii din Republica Bulgaria, Târgul de Carte de la Leipzig, precum şi Fundaţia S. Fischer.
Sumar Literomania nr. 177

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.