Nr. 190 Pastila de înțelepciune

„Înainte de toate, este nevoie ca un om să se cântărească pe sine însuși”
Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din dialogul „Despre liniștea spiritului” de Seneca (dialogul face parte din volumul „Alt timp nu am”, traducere din limba latină de Ioana Costa, Vichi-Eugenia Dumitru şi Ştefania Ferchedău, Editura Seneca, 2014).

*

Capitolul 6

Mai întâi trebuie însă să ne cercetăm pe noi înșine, apoi afacerile pe care le pornim, apoi pe cei pentru care – și împreună cu care – le pornim.

Înainte de toate, este nevoie ca un om să se cântărească pe sine însuși, pentru că de obicei ni se pare că suntem capabili de mai mult decât putem în realitate: un om se lasă dus de încrederea în elocința lui, altul pretinde de la averea lui mai mult decât poate suporta, altul își forțează trupul slab cu sarcini chinuitoare. Caracterul timid al unora este prea puțin potrivit cu treburile publice, care au nevoie de o figură neclintită; duritatea de caracter a altora nu se potrivește cu viața de curte; alții nu își țin sub control mânia și orice fel de provocare îi conduce la rostirea de cuvinte fără rost; alții nu știu să țină în frâu limbajul spiritual și nu se abțin de la glume primejdioase: pentru toți aceștia viața retrasă este mai folositoare decât aceea activă; o fire mândră și nerăbdătoare trebuie să evite ațâțările unei libertăți care îi va face rău.

Trebuie apoi să cântărim chiar afacerile pe care le pornim și să ne comparăm forțele cu lucrurile pe care urmează să le încercăm; de fapt, întreprinzătorul trebuie să aibă întotdeauna mai multă forță decât sarcina sa: trebuie strivite greutățile care sunt mai grele decât cel care le poartă.

Reach content for Google search „editura Seneca”

Sumar Literomania nr. 190

Susține Literomania

carturesti.ro

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.