Nr. 159 Pastila de înțelepciune

„Şi totuşi? Nu apar motive care stârnesc mânia?“

Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din volumul „Despre mânie”  de Seneca (traducere din limba latină de Ioana Costa, Vichi-Eugenia Dumitru și Ștefania Fercădău, ilustrații de Maria Staicu, Editura Seneca, București, 2014).

*

Cartea a II-a
Capitolul 14

 

1. Prin urmare, mânia nu trebuie acceptată niciodată; uneori trebuie simulată, dacă este nevoie să punem în mişcare spiritele leneşe ale celor care ascultă, aşa cum trezim caii care se pun greu la trap cu beţe ascuţite şi cu tăciuni puşi sub copite. Uneori trebuie să vârâm frica în cei la care raţiunea nu este de folos: să te mânii nu este de mai mare folos decât să jeleşti sau să te temi.

2. „Şi totuşi? Nu apar motive care stârnesc mânia?“ Ba tocmai atunci cel mai mult trebuie să o oprim cu mâinile întinse. Şi nu este greu să ne învingem spiritul, de vreme ce şi atleţii, deşi se îngrijesc de latura cea mai neînsemnată, suportă lovituri şi dureri ca să absoarbă forţa celui care îi loveşte, şi nu lovesc atunci când îi îndeamnă mânia, ci la momentul potrivit.

3. Se spune că Pirus, cel mai mare antrenor în concursurile de gimnastică, îi îndemna frecvent pe cei pe care îi antrena să nu se mânie: pentru că mânia strică tehnica şi este preocupată doar de ce poate strica. Adeseori aşadar raţiunea îndeamnă la răbdare, mânia la răzbunare, iar cei care am reuşit să scăpăm de primele nenorociri, ne rostogolim în altele mai mari.

4. Pe unii i-a aruncat in exil un singur cuvant de jignire, pe care nu l-au suportat cu calm, iar cei care nu au vrut să suporte in tăcere o injurie uşoară au fost copleşiţi de relele cele mai apăsătoare şi, revoltaţi că li s-a luat ceva din libertatea deplină, au atras asupra lor jugul sclaviei.

Susține Literomania

cartepedia.ro
cartepedia.ro
elefant.ro

Despre autor

Literomania

Literomania

Platformă literară independentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: