Evenimente culturale Intersecții Nr. 290

Teza mea de doctorat în 180 secunde (Ma thèse de doctorat en 180 secondes)




Direcția Europa Centrală şi Orientală a Agenției Universitare a Francofoniei şi Institutul Francez din România organizează cea de-a șasea ediție a concursului « Ma thèse de doctorat en 180 secondes » (Teza mea de doctorat în 180 secunde). Competiţia permite doctoranzilor şi tinerilor doctori în ştiinţe să-şi prezinte subiectele de cercetare în termeni accesibili, în limba franceză, unui public divers şi neiniţiat, în doar trei minute.

Fiecare candidat are la dispoziție 180 de secunde și un singur diapozitiv pentru a prezenta publicului rezultatele cercetării sale doctorale într-o manieră clară, ludică și convingătoare. Acest concurs este un instrument de popularizare a ştiinţelor, prin care publicul larg are posibilitatea de a descoperi diverse domenii de cercetare. Este, în același timp, un exercițiu excelent de comunicare publică pentru doctoranzi !

Competiția se adresează studenților înscriși într-un program de doctorat pe parcursul anului academic 2022-2023 sau celor care și-au susținut teza în anul precedent (2021-2022), într-o instituție de învățământ superior din România.

Înscrierile se pot realiza până la data de 10 iunie 2023 (inclusiv), pe site-ul AUF:

https://l.auf.org/MT180Roumanie2023

În cazul în care numărul candidaților o impune, vor fi organizate semi-finale, în diverse regiuni ale României. Finala națională va avea loc la București în data de 27 iunie 2023, iar juriul va decerna patru premii dintre care unul va fi oferit de  Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și trei premii oferite de Institutul Francez din România. Câștigătoarea sau câștigătorul finalei naționale va avea șansa de a reprezenta România la Finala Internațională de la Rabat, Maroc din 05 octombrie 2023.

Cele două etape ale concursului, semi-finalele naționale și finala națională vor fi transmise în direct pe rețelele sociale.

Concursul

Inspirat din concursul australian « Three minute thesis (3MT® open_in_new) », competiția « Teza mea de doctorat în 180 secunde/Ma thèse en 180 secondes » a debutat în Québec, în 2012, și a fost organizată de către Asociația francofonă pentru cunoaștere (ACFAS).

România participă cu succes la acest concurs din anul 2017. În cadrul finalei internaționale din 2018, Veronica-Diana Hagi de la Universitatea « Ovidius » din Constanţa a câștigat locul al III-lea pentru prezentarea proiectului său doctoral « Biografia lingvistică, un instrument didactic plurivalent ».

Parteneri media ai ediției 2023 sunt: RFI România, Observator Cultural, Radio România Internaţional și Radio România Cultural.

Creată acum 60 de ani, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este astăzi cea mai importantă rețea universitară din lume, numără peste 1000 de membri : universități, instituții de învățământ superior și centre de cercetare în aproape 120 de țări. Operator de expertiză în domeniul cercetării francofone peste tot în lume, AUF, în calitate de organizație internațională fără scop lucrativ, este, de asemenea, o marcă de referință, promotoare a unei viziuni asupra unei mai bune dezvoltări a sistemelor educative și universitare, aceea a « unei francofonii științifice de talie mondială care respectă diversitatea.»

Institutul Francez este unul dintre cei mai importanți și influenți operatori culturali și de cooperare din România, cu direcţii regionale la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Instituție oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Franței, înființată acum mai bine de opt decenii, Institutul Francez din România favorizează și susține cooperarea educativă, universitară și științifică, dezvoltarea teritorială și cooperarea descentralizată, precum și colaborarea în domeniul sănătății și al incluziunii sociale. Aceste acțiuni de cooperare bi- și multilaterală sunt implementate în cadrul unor parteneriate cu structuri instituţionale și actori independenţi locali. Limba franceză, limbă a culturii și a creației, este un element motor al multilingvismului, iar Institutul Francez împărtășește și promovează valorile unei Europe multiculturale.

 

Ma thèse de doctorat en 180 secondes

 

La Direction Europe Centrale et Orientale de l’Agence Universitaire de la Francophonie et l’Institut français de Roumanie organisent la sixième édition du concours «Ma thèse de doctorat en 180 secondes » ! Le concours permet à des étudiants en cours de thèse ou diplômés de présenter leur sujet de recherche en français, à un public varié et en seulement trois minutes.

Chaque candidat dispose de 180 secondes et d’une seule diapositive pour présenter au public les résultats de sa recherche doctorale de manière claire, ludique et convaincante.

Ce concours est un très bon exercice de médiation scientifique, grâce auquel le grand public peut entrer en contact avec différents domaines de recherche. C’est en même temps un excellent exercice de communication publique pour les doctorants !

Peuvent participer au concours les étudiants qui suivent un programme de doctorat pendant l’année académique 2022-2023 ou ceux qui ont soutenu leur thèse l’année d’avant (2021-2022), dans un des établissements d’enseignement supérieur de Roumanie.

Les inscriptions au concours se font jusqu’au 10 juin 2023 (inclus), sur le site de l’AUF :

https://l.auf.org/MT180Roumanie2023

Des demi-finales seront organisées dans les régions roumaines si le nombre de candidats le nécessite. La finale nationale sera organisée à Bucarest le 27 juin 2023 et le jury décernera quatre prix dont un prix offert par l’Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) et trois offerts par l’Institut français de Roumanie. Le ou la gagnante de la finale nationale pourra tenter sa chance pour représenter la Roumanie à la Finale Internationale à Rabat, Maroc le 05 octobre 2023 !

Les deux étapes du concours, les demi-finales nationales et la finale nationale, seront retransmises  en direct.

Le concours

Inspiré du concours australien « Three minute thesis (3MT® ) », « Ma thèse en 180 secondes » a été initié au Québec, en 2012, par l’ACFAS (Association francophone pour le savoir).

La Roumanie participe au concours depuis 2017 et a déjà une histoire à succès. Lors de la finale internationale 2018, Veronica-Diana Hagi de l’Université « Ovidius » de Constanţa a remporté le troisième prix pour la présentation de son projet de doctorat « La biographie linguistique, un outil didactique plurivalent » (« Biografia lingvistică, un instrument didactic plurivalent »).

Les partenaires médias de l’édition 2023 sont : RFI România, Observator Cultural, Radio România Internaţional et Radio România Cultural.

L’Agence Universitaire de la Francophonie (AUF), créée il y a 60 ans, est aujourd’hui le premier réseau universitaire au monde avec plus de 1000 membres : universités, grandes écoles, et centres de recherche dans près de 120 pays. Révélateur du génie de la Francophonie scientifique partout dans le monde, l’AUF, organisation internationale à but non lucratif, est aussi un label qui porte une vision pour un meilleur développement des systèmes éducatifs et universitaires : « penser mondialement la francophonie scientifique et agir régionalement en respectant la diversité »

L’Institut français est l’un des opérateurs culturels et de coopération les plus importants et les plus influents de Roumanie, avec des bureaux régionaux à Bucarest, Cluj-Napoca, Iasi et Timisoara. Institution officielle du Ministère français des Affaires étrangères, créée il y a plus de huit décennies, l’Institut français en Roumanie promeut et soutient la coopération éducative, universitaire et scientifique, le développement territorial et la coopération décentralisée, ainsi que la collaboration en matière de santé et d’inclusion sociale. Ces actions de coopération bi et multilatérale sont mises en œuvre en partenariat avec des structures institutionnelles locales et des acteurs indépendants. Le français, langue de culture et de création, est un moteur du multilinguisme, l’Institut français partageant les valeurs d’une Europe multiculturelle.

Prima pagină Rubrici Intersecții Teza mea de doctorat în 180 secunde (Ma thèse de doctorat en 180 secondes)

Susține jurnalismul cultural independent

Dacă îți place Literomania, donează pentru a contribui la continuarea proiectului nostru. Îți mulțumim!

Geo Dumitrescu – 105 ani de la naștere

Anul acesta, pe 17 mai, s-au împlinit 105 ani de la nașterea poetului Geo Dumitrescu (1920-2004), ocazie cu care reiau ...
ana-barton-literomania-376

Ana Barton: „Mi-aș fi dorit să fi scris «Gnozele dualiste ale Occidentului» de Ioan Petru Culianu”

Vă propunem o anchetă cu privire la ceea ce a însemnat și înseamnă cartea (implicit lectura) în viețile unor scriitoare/ ...

Michael Haulică: „Povestirile lui William Gibson m-au dus spre și m-au făcut să rămîn în SF”

Vă propunem o anchetă cu privire la ceea ce a însemnat și înseamnă cartea (implicit lectura) în viețile unor scriitoare/ ...

Studies and Essays on Romance Literatures: A Labyrinth of Interpretations (fragment)

„These splendid essays by Rodica Grigore – that restore Romanian literature to a place of honour alongside Latin American literature ...
amantii-poligloti-lina-wolff_literomania_376

In the Maze of Fiction

Born in Lund in 1973, Lina Wolff is one of the iconic voices of contemporary Swedish literature, the onset of ...
irina-georgescu-groza-literomania-375

Irina Georgescu Groza: „Primul roman pe care l-am citit, într-o vacanță de vară, a fost „La Medeleni” de Ionel Teodoreanu”

Vă propunem o anchetă cu privire la ceea ce a însemnat și înseamnă cartea (implicit lectura) în viețile unor scriitoare/ ...
petre-barbu-literomania-375

Petre Barbu: „Să nu-mi treacă anul fără Cehov!”

Vă propunem o anchetă cu privire la ceea ce a însemnat și înseamnă cartea (implicit lectura) în viețile unor scriitoare/ ...

„Camping” de Lavinia Braniște – un roman al migrației românești în postcomunism

Odată cu „Camping” (Polirom, 2025), prozatoarea Lavinia Braniște – nume de prim-plan al prozei postdouămiiste – trece la o nouă ...

„James. Doar James”  

Un adolescent decide să-și părăsească orășelul natal și să se refugieze, neștiut de nimeni, pe Insula Jackson de pe Mississippi, ...
yourcenar-literomania-375

„Abisul” de Marguerite Yourcenar

Începând cu Literomania nr. 369-370, Dominique Ilea ne-a pregătit un nou ciclu – secvențe ori capitole foarte scurte de cărți – numit „Magie ...
pessoa-literomania-373-374

The Game of Identities

“Strictly speaking, Fernando Pessoa does not exist.” These are the words of Alvaro de Campos, a naval engineer, a consumer ...
colette-literomania-373-374

„Aluna găunoasă” de Colette

Începând cu Literomania nr. 369-370, Dominique Ilea ne-a pregătit un nou ciclu – secvențe ori capitole foarte scurte de cărți – ...
verlaine-literomania-372

Poeme de Paul Verlaine (pentru Lucien Létinois) (VII)

Vă propunem, începând cu numărul 365 al Literomaniei, o serie de poeme semnate de Paul Verlaine – în traducerea lui Octavian Soviany –  care ...

Aparența vieții și iluzia teatrală

Luigi Pirandello s-a apropiat de domeniul dramaturgiei la o vârstă la care alţi autori se ocupau mai mult cu administrarea ...

„Lanuri de flori zburătoare” de Gerald Durrell

Începând cu Literomania nr. 369-370, Dominique Ilea ne-a pregătit un nou ciclu – secvențe ori capitole foarte scurte de cărți – numit „Magie ...

Drumuri printre amintiri

Deşi mai degrabă ignorată de critica literară (de la noi sau de aiurea) înainte de a i se decerna Premiul ...

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pentru a afla când este online un nou număr Literomania, abonează-te la newsletter-ul nostru!

This will close in 20 seconds