Nr. 158 Pastila de înțelepciune

Despre mânie
Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din volumul „Despre mânie”  de Seneca (traducere din limba latină de Ioana Costa, Vichi-Eugenia Dumitru și Ștefania Fercădău, ilustrații de Maria Staicu, Editura Seneca, București, 2014).

*

Cartea a II-a
Capitolul 29

1. Leacul cel mai important pentru mânie este amânarea. Cere de la ea această concesie de la început, nu ca să ierte, ci ca să judece: are niște porniri grele la început, va înceta dacă așteaptă. Și nu încerca să o îndepărtezi cu totul: va fi învinsă în întregime dacă se consumă parte cu parte.

2. Dintre lucrurile care ne rănesc, unele ne-au fost relatate, pe altele le ascultăm sau le vedem. Cât despre cele care ne-au fost povestite, nu trebuie să le dăm crezare numaidecât: mulți mint ca să înșele, mulți pentru că au fost înșelați; un om ne atrage simpatia printr-o acuzație și închipuie o ofensă ca să pară ca a suferit din pricina ei; există oameni răi și care ar vrea să desfacă prieteniile bine legate; există oameni bănuitori și care ar dori să privească spectacole și să-i observe de la o distanță sigură pe cei pe care i-a pus să se lupte.

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.