Nr. 158 Plicul lui Pașadia

Destine și păcate
Răsfoiesc „Un altfel de jurnal” de Matei Călinescu. Aleg cîteva fragmente pentru a le publica în „Látó”. Obțin acordul de la Humanitas datorită mărinimiei dnei Lidia Bodea.

E un jurnal „sebastianesc”. Multă muzică, mici eseuri despre Chopin, Bach, Richter, Glenn Gould. Relatarea unei discuții cu Virginia Zeani. Interesant că marea soprană se născuse nu departe de Tîrgu Mureș, oraș în care stau de cinci ani.

Evident, și mai multă literatură care se amestecă cu memoriile personale. Prietenia cu Nichita Stănescu, cea cu Ion Negoițescu, cea, materializată și într-o carte, cu Ion Vianu.

Tragediile personale. Moartea lui M., fiul născut autist. Cancerul care se răspîndește în corpul profesorului de la Bloomington. Iubirea care îl leagă de Uca, soția sa.

Cîteva suspine împotriva politically corectness. Ele sunt de înțeles: un om care și-a trăit viața în credința romantică, dar cît de frumoasă, a talentului primit de la Dumnezeu acum ar trebui să creadă că talentul e al oricui; mai pe șleau, că ceva care fusese un dar acum e un drept.

Cum este acest om? Eu cred că este un mare melancolic. Putem spune că în comuniunea cu cancerul nici n-ar putea fi altfel. Dar îmi pot imagina oameni îndîrjiți, panicați, fruști, dezgustați. Matei Călinescu este și una, și alta, dar peste toate se așterne o melancolie structurală.

Îmi amintesc de eseul lui în care analiza fragmente din jurnale și scrisori ale lui Eliade, Cioran și Ionesco. Condamna fascismul, dar îl înțelegea pe om. Cred că analiza mai mult destine decît păcate.

 

Susține Literomania

Despre autor

Péter Demény

Péter Demény (n. Cluj, 1972): scriitor, publicist, traducător, profesor la Facultatea de Litere a UBB Cluj. A tradus „Cartea de la Metopolis” a lui Ștefan Bănulescu și „Povestirea Țiganiadei” de Traian Ștef. De asemenea, a mai tradus și două romane de Daniel Bănulescu: „Te pup în fund, conducător iubit!” și „Diavolul vînează inima ta”. E redactorul revistei literare „Látó”. Volume: „Ikarosz imája” („Rugăciunea lui Icar”) – versuri, 1994; „Bolyongás” („Rătăcire”) – versuri, 1997; „A menyét lábnyoma” („Pe urmele nevăstuicii”) – studii, eseuri, recenzii, 2003; „Meghívó minden keddre” („Invitaţie pe fiecare marţi”) – publicistică literară, 2004; „Visszaforgatás” („Reluare”) – roman, 2006; „A fél flakon” („Flaconul golit pe jumătate”) – versuri, 2007; „Ágóbágó naplója” („Jurnalul fetiţei mele”) – versuri pentru copii, 2009, „Ghidul ipocriților” - eseuri (Polirom, 2013), „Kolindárium” (2015), „Lélekkabát” („Paltonul sufletului”- idem), „Apamozsár” („Măcinatul tatălui” - eseu, 2016), „Portrévázlatok” (schițe și portrete - idem), „Sünödi és a trallalla” („Ariciul lunatic” - povestioare, idem). Eseuri, articole şi versuri în româneşte în „Observator cultural”, „22”, „Bucureştiul cultural”, „Ziarul de duminică”, „Liternet”, „Apostrof”, „Teatrul azi”, „Corso”.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.