Nr. 150 Pastila de înțelepciune

Înțelepciunea antică în timpuri moderne

Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. Vom începe cu volumul „Asta a spus Seneca. Tu ce spui?” (traducere din limba latină de Ioana Costa, Editura Seneca, București, 2018). 

 

Înțelept/ înțelepciune

 

„Înțeleptul se cuvine să suporte greutățile, nu să le iasă în întâmpinare, și să prefere liniștea în locul luptei; nu ajută prea mult dacă ești eliberat de greșelile tale pentru a te război mai apoi cu ale celorlalți.”

*

„Multe persoane ar fi putut ajunge la înțelepciune, dacă nu ar fi crezut că au atins-o deja.”

*

„Rostul cel mai însemnat al înțelepciunii și semnul ei: ca faptele să fie în armonie cu discursurile, astfel încât omul să fie întotdeauna egal sieși și același.”

*

„Înțeleptul se află la adăpost și nicio nedreptate nu îl poate afecta.”

*

„Înțeleptul privește cu atenție planul, nu finalul. Începuturile țin de puterea noastră; soarta decide însă în privința încheierii.”

(Seneca)

Susține Literomania

libris.ro

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: