G.E.N. Nr. 117

La BuchiFest, birjar!
PREMII, DECORAȚII, INSIGNE

18 mai. Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA) a anunțat premiile Nebula din acest an. Printre cîștigători:

Roman: „The Calculating Stars”, de Mary Robinette Kowal (Tor)

Nuvelă: „The Tea Master and the Detective”, de Aliette de Bodard (Subterranean)

Nuveletă: „The Only Harmless Great Thing”, de Brooke Bolander (Tor.com Publishing)

Povestire: „The Secret Lives of the Nine Negro Teeth of George Washington”, de Phenderson Djèlí Clark (Fireside2/18)

Premiul Andre Norton: „Children of Blood and Bone”, de Tomi Adeyemi („Urmașii de sînge și os”, Epica, 2018, traducere de Cristina Jinga)

Damon Knight Memorial Grand Master: William Gibson.

19 mai. Nominalizările premiului pentru cea mai bună carte polițistă tradusă în Islanda:

James M. Cain – „Double Indemnity” (traducere de Þórdís Bachmann); autor publicat în românește de Editura Paladin

Keigo Higashino – „The Devotion of Suspect X”(traducere de Ásta S. Guðbjartsdóttir)

Shari Lapena – „A Stranger in the House” (traducere de Ingunn Snædal); ediția în limba română: „Străinul de acasă” (Trei, 2018, traducere de Alexandra Fusoi)

Pierre Lemaitre – „Three Days and a Life” (traducere de Friðrik Rafnsson); ediția în limba română: „O viață și trei zile” (Trei, 2017, traducere de Diana Alina Ene)

Henning Mankell – „After the Fire” (traducere de Hilmar Hilmarsson), a doua carte cu Fredrik Welin. Prima a apărut și în românește: „Pantofi italienești” (RAO, 2013, traducere de Diana Țuțuianu)

Cîștigătorul va fi anunțat în luna noiembrie. Componența juriului: Katrín Jakobsdóttir, Prim-Ministru al Islandei, Kolbrún Bergþórsdóttir, jurnalist și critic literar, Ragnar Jónasson, scriitor.

VOCEA RASPÎNDACULUI NAȚIONALE. Știri din țară și din lume. Tîrguri de carte, festivaluri, noutăți editoriale. Cancanuri, freze, temenele. Fandomități. Capra vecinului. Web Side Story. Cărți aruncate din turn.

FANDOMITĂȚI. De-ale noastre, de pe-aici. Sau de pe-acolo.

21 mai. O nouă întîlnire a membrilor „SF, Fantasy & Horror Club Alba”, pentru care coordonatorul clubului, Lucian-Dragoș Bogdan, a ales ca temă „Distopia”.

22 mai. Clubul de carte Litera a avut ca subiect romanul „Victimă fără chip”, de Stefan Ahnhem (Litera, 2019, clecția BuzzBooks, traducere de Dana-Ligia Ilin). Moderator: Cristina Stănciulescu.

23 mai. S-a redeschis cenaclul bucureștean Planetar. Invitați speciali ai ședinței care a avut loc la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” au fost Traian Bădulescu, Liviu Surugiu și Constantin Pavel.

24-26 mai. East European Comic Con la Romexpo. Printre invitați au fost actori care au jucat în „Urzeala tronurilor”, „Spartacus”, „Jurnalele vampirilor”, „Hobbitul”. Au participat și cîțiva scriitori români de SF&fantasy cu cărțile lor: Teodora Matei, Lucian-Dragoș Bogdan, Daniel Timariu, Marian Coman, Andrei Mazilu. Editurile Nemira, Paladin și Crux au avut standuri de carte.

25 mai. Ziua astronomiei și spațiului, celebrată printr-o nouă ediție a AstroFest. Printre invitați: Dumitru Prunariu și Alexandru Mironov.

27 mai. La Clubul de carte Nemira s-a discutat despre romanul „Autonom”, de Annalee Newitz (Armada, 2019, traducere de Mihai Iordache). Gazdele întîlnirii: Alexandra Florescu și Marian Coman.

29 mai. Marian Coman a fost invitatul Doinei Ruști la cursul organizat în cadrul Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC) coordonat de prof. univ. dr. Lidia Vianu la Facultatea de Litere a Universității București.

29 mai-2 iunie. Bookfest (Romexpo, pavilionul B2). Țară invitată: Marea Britanie. Printre autorii români care își vor lansa cărțile se numără și George Arion, Stelian Țurlea (Crime Scene Press), Laura Nureldin, Cristina Nemerovschi (Herg Benet), Silviu Urdea (Paralela 45), Bogdan Suceavă (Polirom), E.O. Chirovici (RAO), Oana Arion (UP). Programul integral al evenimentelor aici.

4 iunie. Silviu Urdea își va lansa noul roman fantasy „Regele fugar” (partea I din seria „Războiul legendelor”, Paralela 45) în cadrul ședinței Clubului Antares din Brașov.

CAPRA VECINULUI. Și? Capra vecinului ce mai face? Bine-sănătoasă? Ia să vedem ce se mai întîmplă prin lume, ce mai fac scriitorii.

21 martie – 16 iunie. Camilla Läckberg își promovează cel mai nou roman, „Colivia de aur”, în Europa. Țările vizitate pînă acum: Norvegia, Germania, Danemarca, Finlanda, Olanda, Polonia, Italia, Franța, urmînd ca în iunie să fie în Spania, la Barcelona și Madrid. Ediția în limba română a romanului va fi una dintre noutățile cu care Editura Trei vine la Bookfest (29 mai – 2 iunie).

19 mai. Lars Kepler a cîștigat premiul Golden Bullet, pentru cel mai bun roman polițist tradus în Plonia anul trecut: „Łowca” („Kaninjägaren” / „The Rabbit Hunter”). Romanul, cel de-al 6-lea din seria Joona Linna, a fost cel mai vîndut roman în Suedia în 2016 și cel mai vîndut roman polițist în Norvegia în 2016. În România au apărut doar primele două volume ale seriei: „Sub hipnoză” și „Pact cu diavolul” (ambele la Editura Trei, 2011, traducere de Elena-Maria Morogan).

29 mai. Stefan Ahnhem face cunoscută coperta celui de-al cincilea roman al seriei Fabian Risk: „X sätt att dö”.

29 mai-2 iunie. Bookfest (Romexpo, pavilionul B2). Țară invitată: Marea Britanie. Printre autorii care vor fi prezenți cu evenimente se află: Claire North, Clare Mackintosh și E.O. Chirovici. Programul evenimentelor Marii Britanii aici.

3-8 iunie. La Cardiff va avea loc Crime&Coffe Festival, care-i va avea printre invitați pe Belinda Bauer (publicată la noi la Litera, în 2012, cu „Cîmpul cu iarbă neagră”) și Jasper Fforde (publicat în România tot de Litera, în 2010, cu „Nuanțe de cenușiu”).

*** Sofie Sarenbrant a publicat cea de-a 7-a carte din seria Emma Sköld: „Skamvrån” (Bookmark Förlag – hardcover, e-book, audio-book). Scriitoarea suedeză, care a vîndute peste două milioane de exemplare din cărțile ei, are un singur volum publicat în limba engleză, „Killer Deal” (a treia carte din seria Emma Sköld). În România încă nu este publicată.

*** Ian Rankin și-a donat arhiva literară Bibliotecii Naționale a Scoției. Printre documentele donate se află și corespondența autorului cu personalități ca J.K. Rowling, Iain Banks și Ruth Rendell.

WEB SIDE STORY. Cine. Ce. Unde. Cînd. De ce.

25 mai. Fábio Fernandes anunță că va scrie despre cărțile lui Gene Wolfe pe Tor.com, începînd cu prima săptămînă a lunii iunie. Scriitorul brazilian Fábio Fernandes este cunoscut publicului român prin povestirile și articolele publicate în revista Nautilus.

29 mai. Albatros Media a achiziționat drepturile pentru publicarea nuvelelor Camillei Läckberg în Cehia. Prima dintre nuvele, „Le donne che non perdonano”, a apărut în premieră mondială în limba italiană, în noiembrie 2018.

CĂRȚI ARUNCATE DIN TURN. Altfel? Editurile noastre ce mai fac, cu ce se mai ocupă?

Cîteva dintre cărțile pe care le veți găsi la Bookfest:

PALADIN: „Assassin’s Creed. Ultimii descendenți”, de Matthew J. Kirby. Prima carte dintr-o nouă serie Assassin’s Creed (Paladin Young Books, traducere de Ana-Veronica Mircea);

„Giganții adormiți”, de Sylvain Neuvel. Prima carte din „Dosarele Themis”  (Paladin Science-fiction, traducere şi note de Alexandra Fusoi). Premiul Seiun pentru cel mai bun roman tradus în Japonia;

„Cuvinte despre lumină (#2). Poarta jurământului”, de Brandon Sanderson. Cartea a doua din „Arhiva luminii de furtună” (Paladin, Fantasy Masters, traducere de Ana-Veronica Mircea). Premiul David Gemmell Legend;

„Vrăjitorul”, de Gene Wolfe. Continuarea cărții „Cavalerul” (Paladin Fantasy, traducere de Dan Doboș)

Descrierea editurii: „După ce a învățat tainele celor șapte lumi ale universului și secretele magiei, puștiul răpit de Aelfi și devenit acum Sir Able se întoarce în Mythgathr și caută să restaureze ordinea printre locuitorii acestui tărîm. Nimeni nu se mai îndoiește de statutul lui de cavaler și, mai iscusit la vorbe și mai înțelept, descoperă că prezența sa aici nu este întîmplătoare.”

LEDA EDGE: „Alienistul”, de Caleb Carr, traducere de Monica Șerban;

„Orice inimă e o poartă”, de Seanan McGuire, traducere de Carmen Ion. Primul volum al seriei Copii în derivă”

Descrierea editurii: „Alunecînd prin umbrele de sub pat, pășind printr-un șifonier sau rostogolindu-se printr-o vizuină de iepure, copiii au știut dintotdeauna să călătorească în lumi magice.

Dar ce se întâmplă când aceștia se întorc și nu se mai pot adapta la lumea reală, iar familiile nu-i mai acceptă?
Nancy a nimerit odată într-un tărîm magic, dar acum s-a întors. Iar lucrurile pe care le-a trăit pot transforma radical o persoană. Copiii din grija domnișoarei West înțeleg mult prea bine acest lucru. Și cu toții încearcă să găsească o modalitate de a se întoarce în propriile lumi fantastice.
Însă sosirea lui Nancy la cămin marchează o schimbare. Întunericul pîndește la fiecare pas, iar cînd tragedia lovește din plin, depinde de Nancy și de noii ei colegi să rezolve misterul. Cu orice preț.”

CRIME SCENE PRESS: „Tricoul negru”, de Jorge Zepeda Patterson;

„Te voi răpi la noapte”, de Stelian Țurlea;

„Regele de Arginți”, de Sandrone Dazieri;

„Pe ce picior dansați?”, de George Arion

Descrierea editurii: „George Arion, cel mai bun autor de mystery & thriller din România, încheie celebra serie Andrei Mladin prin reeditarea romanului „Pe ce picior dansați?”. Este un bun prilej pentru fanii genului și ai autorului să-i asculte gîndurile, bucuria, dar și nostalgia create de întregirea seriei, una dintre cele mai populare din literatura românească.

În prima dintre narațiunile cărții, eroul dezleagă enigma morții unui profesor de muzică. O anchetă dificilă, deoarece profesorul a încetat din viață cu multe decenii în urmă. Pentru a afla adevărul, Andrei Mladin răscolește arhive, interoghează martori care l-au cunoscut pe cel dispărut în condiții suspecte, urmărește numeroase piste care dezvăluie un adevăr cutremurător.”

HERG BENET: „Sunt cu ochii pe tine”, de Teresa Driscoll;

„Demoni. Vol. 2: Foc”, de Laura Nureldin

Descrierea editurii: „Lisa Whelan s-a schimbat mult din ziua în care a primit Steaua. Aparent, este o fată obișnuită, de optsprezece ani, care se pregătește să meargă la facultate. Însă este tot vrăjitoare. Cea mai puternică din Univers. Este Arma. Acum are o nouă luptă de purtat. Una pentru care va trebui să ridice o întreagă oaste.”

LITERA: Stefan Ahnhem – Al nouălea mormînt;

„Casa bântuită”, de Shirley Jackson, traducere de Marius Michal Klimowicz.

Descrierea editurii: „O autoare extraordinară scrie o poveste înfricoșătoare despre o casă bîntuită, un cadru realist dar combinat cu elemente horror și oculte ce a devenit, cum spune Stephen King, «unul dintre cele două mari romane cu subiect supranatural din ultimii o sută de ani» și sursa de inspirație pentru serialul difuzat pe Netflix.

Ceea ce la început pare să fie un experiment nevinovat, o întîlnire misterioasă cu niște fenomene inexplicabile, se dovedește rapid a fi o călătorie în cele mai cumplite coșmaruri ale celor patru care au sosit la Hill House și o investigație căreia mulți dintre ei s-ar putea să nu-i supraviețuiască. Însă nimic nu e ceea ce pare în Casa bîntuită, de Shirley Jackson.”

ARMADA: „Prăbușirea imperiului ”, de John Scalzi, traducere de Nina Iordache, Premiul Locus 2018, finalist Hugo 2018;

„Autonom”, de Annalee Newitz, traducere de Gabriel Pavel;

„Corabia magiei”, de Robin Hobb, traducere de Ana-Veronica Mircea;

„Ultima dorință”, de Andrzej Sapkowski, traducere de Mihaela Fiscutean. Prima parte din seria „Witcher”;

„Ceva în apă”, de Catherine Steadman, traducere de Gabriel Pavel;

„Shining”, de Stephen King, traducere de Ruxandra Toma;

„Mântuitorul Dunei”, de Frank Herbert, traducere de Ion Doru Brana;

„Foc și Sânge”, de George R.R. Martin, traducere de Ana-Veronica Mircea, Mihai Dan Pavelescu.

Descrierea editurii: „Cu sute de ani înainte de «Urzeala Tronurilor», Casa Targaryen – singura familie de stăpîni ai dragonilor care supraviețuiește decăderii Valyriei, se stabilește la Piatra Dragonului. Aceasta va fi povestea generațiilor de conducători care, începînd cu legendarul Aegon Cuceritorul, se luptă pentru a păstra Tronul de Fier, pînă la rebeliunea care aproape i-a distrus.

Ce s-a întîmplat, de fapt, la Dansul Dragonilor? Care au fost crimele oribile ale lui Maegor? Cum era Westeros cand dragonii făceau legea din ceruri? Cum era Valyria după dezastrul care a lovit-o?

La acestea și multe alte întrebari răspunde cronica unui maester al Citadelei, completînd istoria tulburătoare și pasionantă a Targaryenilor.

Ilustrațiile lui Doug Wheatley completează tabloul în două părți a istoriei sîngeroase a celei mai cunoscute dinastii din Westeros.”

NEMIRA: „Omulețul din perete și alte povestiri fantastice”, de Marian Coman;

„Regele spinilor”, de Mark Lawrence, traducere de Alexandru Macovescu. A doua carte din seria „Imperiul fărîmițat”.

POLIROM: „Maşinării ca mine”, de Ian McEwan, traducere de Dan Croitoru;

„Cine se teme de moarte”, de Nnedi  Okorafor, traducere de Ona Frantz;

„Vincent nemuritorul”, de Bogdan Suceavă (Ediția a II-a)

Descrierea editurii: „În anul 2036, nimeni nu se mai întreabă ce se întîmplă după moarte, pentru că nu mai există moarte, cel puțin nu în sensul de odinioară al cuvîntului. Trecerea în neființă înseamnă transferul intelectului pe dispozitive de stocare performante, cu garanție de cel puțin opt sute de mii de ani. Vincent, suferind de o boală terminală, are o alegere de făcut. Dacă urmează procedura de transfer, știe că nu se va mai putea plimba, nu va mai putea simți aroma parfumurilor și nu își va mai putea îmbrățișa soția sau copilul niciodată. Pe de altă parte, ar putea să fie acolo, alături de ei, pentru totdeauna, să le vorbească, să îi vadă. Decide în cele din urmă că vrea să își vadă fiul crescînd, chiar și prin obiectivul unor camere de luat vederi. Cu toate informările și documentările de dinainte, nimic nu îl poate pregăti pentru transformările care îl așteaptă, iar viața digitală de apoi îi aparține de fapt unui cu totul alt Vincent. La un deceniu de la prima ediție, Vincent nemuritorul, roman despre binecuvîntările și nenorocirile pe care le aduce tehnologia, se apropie acum mai mult de problemele prezentului decît de cele ale viitorului.”

RAO: „Niciodată, nicăieri”, de James Patterson și Candice Fox;

„Moștenirea spionilor”, de John le Carré;

„Cartea secretelor”, de E. O. Chirovici

Descrierea editurii: „Nu poţi avea încredere în propriile amintiri. Nu poţi avea încredere

nici în relatările altora. Aşadar, cum poți să afli ce s-a întîmplat cu adevărat în noaptea aceea?

Psihologul James Cobb susține într-o noapte ploioasă, la New York, o prezentare despre arta recuperării memoriei pierdute. La plecare este abordat de un străin: un om aflat pe moarte, care îi povesteşte că, în urmă cu aproximativ patruzeci de ani, s-a trezit într-o cameră de hotel alături de o femeie ce fusese ucisă, dar nu își aminteşte ce s-a întîmplat. Cobb trebuie să afle dacă are de-a face cu un om nevinovat sau cu un criminal. Însă ițele acestui mister vechi sunt mult mai încîlcite decît par la prima vedere.”

TREI: „Colivia de aur”, de Camilla Läckberg.

CU NASUL PRIN REVISTE. Reviste, fanzine, bloguri, ce-o mai fi.

13 mai. Liviu Szoke a scris pe Bookblog despre „Cox sau mersul timpului”, de Christoph Ransmayr (Humanitas Fiction, 2018, colecția Raftul Denisei, traducere de Daniela Ștefănescu)

13 mai. Liviu Szoke a scris pe FanSF despre „Prin ochii ei”, de Sarah Pinborough (Litera, 2019, colecția BuzzBooks, traducere de Adriana Brădescu).

14 mai. Liviu Szoke a scris pe Bookblog despre „Cu mîinile legate”, de Adrian Onciu (Trei, 2018).

15 mai. Liviu Szoke a scris pe FanSF despre „Expurgo”, de George Cornilă (Crux, 2019).

20 mai. Mediafax. Răzvan Țupa publică un interviu cu Marian Coman.

20 mai. Interviu cu Jo nesbo realizat de Oana Vleria Radu pentru Serial readers.

20 mai. Bogdan Hrib, invitat să scrie pe FanSF despre NewcastleNoir: Despre Newcastle NOIR doar de bine…

20 mai. Dan Doboș, pe site-ul lui: Urzeala americană a tronurilor molovenești.

23 mai. Liviu Szoke a scris pe FanSF despre „Casa bîntuită”, de Shirley Jackson (Litera, 2019, colecția BuzzBooks, traducere de Marius Michal Klimowicz)

23 mai. Interviu cu Marian Coman, realizat de Alina Vîlcan pentru Viitorul României.

24 mai. Liviu Szoke a scris pe FanSF despre „Block 46”, de Johana Gustawson (Tritonic, traducere de Claudia Dionise)

27 mai. Liviu Szoke a scris pe FanSF despre „Garda”, de Ken Bruen (Crime Scene Press, 2016, traducere de George Arion Jr.)

AFARĂ-I VOPSIT GARDUL. Nu vorbim de leoparzi aici.

Coperta vinde, se zice, și nu știu cît de adevărată este afirmația pe o piață de carte foarte mofturoasă, cum este cea din România. Știu însă că există cărți pe care le-aș cumpăra numai să le pot vedea în bibliotecă. Cum ar fi:

Azi e rîndul seriei Fabian Risk, publicată de Stefan Ahnhem în Suedia, la Bokförlaget Forum.

 

Susține Literomania

Despre autor

Michael Haulică

Michael Haulică a absolvit Facultatea de Matematică, specializarea Informatică, a Universității Transilvania din Brașov. A fost programator timp de 25 de ani, apoi s-a dedicat în întregime scrisului. A debutat cu poezie în revista Flacăra, în 1974. A publicat poezie, proză, articole.
A fost redactor al suplimentelor SF „Supernova” (1993 – 1995) şi „Alternativ SF” (1995 – 1997), în anul 2000 a fondat revista „Lumi Virtuale” (în format electronic, 2000 – 2004), apoi blogurile „Zepelinul cuantic” (octombrie 2007 – februarie 2008), „Microtexte” (februarie – aprilie 2009) și „BookReport” (25 mai 2017 – 3 octombrie 2017). A fost redactor-şef al revistelor „Brașov Visitor” (2003 – 2005, pe hârtie, în limba engleză), „Lumi Virtuale” (în varianta pe hârtie, 2004 – 2005), „Fiction.ro” (2005 – 2007, pe hârtie), „Nautilus” (februarie 2008 – iunie 2010, on-line), „Galileo Online” (iunie 2010 – martie 2012), „Galileo” (2015, pe hârtie). În perioada 2006-2007 a fost redactor-şef al Editurii Tritonic şi coordonator al colecţiilor „fiction.ro” şi LIT., apoi redactor-șef al editurii Millennium Books (2008 – 2012), coordonator al colecției „Ficțiuni”, în perioada 2012 – 2016 a fost redactor în cadrul Grupului Editorial Art, coordonator al colecțiilor de SF și fantasy ale editurii Paladin, iar în 2016-2017 a coordonat din nou colecțiile SF și fantasy ale editurii Tritonic. A susţinut rubrici despre literatura F&SF în „Observator cultural”, „Dilemateca”, „Știință & Tehnică”. Alte publicații în care a scris frecvent: „Obiectiv cultural”, „Ziarul de duminică”, „Tomis”, „Astra”.
Volume publicate: „Madia Mangalena” (Institutul European, 1999; Eagle Publishing House, 2011, print și ebook; Millennium Books, 2015, ediție adăugită – premiile Vladimir Colin 2000 și RomCon 2002); „Despre singurătate și îngeri” (Ed. Karmat Press, 2001 – premiul SIGMA 2002), „Așteptând-o pe Sara” (Ed. Millennium Press, 2005; Ed. Tritonic, 2006; Millennium Books&TexaRom, 2012, ebook; Millennium Books, 2016, ediție adăugită), „Nu sunt guru” (Ed. tritonic, 2007 – culegere de articole), „Povestiri fantastice” (Millennium Press, 2010; Millennium Books&TexaRom, 2011, ebook), „... nici Torquemada” (Millennium Books, 2011; Millennium Books&TexaRom, 2011, ebook), „Transfer” (Ed. Millennium Books, 2012; Millennium Books&TexaRom, 2013, ebook; Millennium Books, 2014, ediție adăugită – Premiul Vladimir Colin 2014), „O hucă în minunatul Inand” (Ed. Millennium Books, 2014), „9 1/2 elegii” (Ed. Tritonic, 2016).

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.