Nr. 186 Pastila de înțelepciune

„Nu este puţin timpul pe care îl avem, ci mult cel pe care l-am pierdut”
Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din dialogul „Despre scurtimea vieții” de Seneca (dialogul face parte din volumul „Alt timp nu am”, traducere din limba latină de Ioana Costa, Vichi-Eugenia Dumitru şi Ştefania Ferchedău, Editura Seneca, 2014).

*

Nu este puţin timpul pe care îl avem, ci mult cel pe care l-am pierdut. Viaţa este îndeajuns de lungă şi ne-a fost dată din plin pentru împlinirea faptelor de mare importanţă, dacă viaţa întreagă este bine chibzuită; însă când este risipită în lux şi nepăsare, când nu este consumată în numele unui scop bun, atunci când clipa ultimă, în cele din urmă, ne sileşte, înţelegem că am trecut printr-o viaţă de care nu ne-am dat seama că se duce.

Aşa este: nu primim o viaţă scurtă, ci ne-o facem scurtă, nu îi ducem lipsa, ci suntem risipitori. Asemenea marilor şi regeştilor bogăţii, care, când ajung în mâna unui stăpân rău se irosesc, în timp ce altele, chiar modeste, dacă sunt încredinţate unui bun paznic cresc prin bună folosinţă, viaţa noastră se întinde mult pentru cel care şi-o orânduieşte bine.

Sumar Literomania nr. 186

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.