Nr. 153 Pastila de înțelepciune

Despre binefacere
Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. Vom începe cu volumul „Asta a spus Seneca. Tu ce spui?” (traducere din limba latină de Ioana Costa, Editura Seneca, București, 2018). 

„Lucrurile pe care le ținem în mână sunt trecătoare, ni le pot smulge și soarta, și nedreptatea; binefacerea însă dăinuie chiar după ce s-a pierdut obiectul care a purtat-o; căci este un act drept și nicio forță nu-l poate anula.”

„Binefacerea este un act de bunăvoință, care oferă bucurie și care, tocmai oferind, o și primește. Nu are împortanță ce se face sau ce este dăruit, ci cu ce gând.”

„Dacă transformăm binefacerea într-o marfă, piere tot meritul unui gest atât de măreț.”

„Se cuvine să ghicim nevoile fiecăruia și, când le-am descoperit, trebuie să-l eliberăm de obligația apăsătoare de a formula o rugăminte.”

„Este mai bine să nu ai parte de recunoștință decât să nu faci bine; chiar și după o recolttă proastă, se cuvine să semeni.”

(Seneca)

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.