Nr. 193 Pastila de înțelepciune

„Durerea unei răni este egală pentru trupurile cele mai mari şi pentru cele mai mici.”
Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din „Liniște, vă rog! Despre liniştea spiritului. Despre tihnă” de Lucius Annaeus Seneca (traducere din limba latină de Ioana Costa, Vichi-Eugenia Dumitru şi Ştefania Ferchedău, ilustrații de Andrei-Florin Măceșanu, Editura Seneca, 2014).

*

Să trecem acum la averi, obiectul cel mai important al suferinţelor omeneşti. De fapt, dacă ai compara toate celelalte motive pentru care suferim, morţi, boli, temeri, dorinţe, suportarea durerilor şi a necazurilor, cu răul pe care ni-l provoacă banii, această parte va cântări cu mult mai mult.

Prin urmare trebuie să ne gândim cu cât ar fi mai uşoară suferinţa de a nu avea decât aceea de a pierde: şi vom înţelege că sărăcia are în ea cu atât mai puţine motive de chin cu cât are mai puţin de pierdut. Te înşeli, de fapt, dacă te gândeşti că oamenii bogaţi suportă pierderile cu mai mult curaj: durerea unei răni este egală pentru trupurile cele mai mari şi pentru cele mai mici.

Reach content for Google search „editura Seneca”

Sumar Literomania nr. 193

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.