Nr. 199 Pastila de înțelepciune

„Când te preocupă ceea ce nu e al tău, pierzi ceea ce este al tău”
Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din volumul Discurs viu – Diatribe. Cartea I”  de Epictet (traducere din greaca veche de Andreea Ștefan, imagine copertă și ilustrații de Anastasia Dumitrescu, Editura Seneca, București, 2018).

*

Dacă acestea sunt adevărate, şi nu ne irosim timpul, nici nu jucăm teatru când spunem că binele omului stă în libertatea sa de alegere, şi, la fel, răul, iar că restul nu înseamnă nimic pentru noi, atunci de ce ne mai tulburăm, de ce ne mai temem? În ceea ce priveşte lucrurile în care ne punem zelul, nimeni nu are putere asupra lor. Nu ne îngrijim de lucrurile asupra cărora au alţii putere. Atunci, ce te mai îngrijorează?

[…] Păstrează ce e al tău, nu lua ce este al altuia. Constanţa este a ta, pudoarea e a ta. Cine, atunci, ţi le-ar putea lua pe acestea? Cine altcineva te-ar putea împiedica să le foloseşti, dacă nu tu însuţi? Şi tu, în ce fel? Când te preocupă ceea ce nu e al tău, pierzi ceea ce este al tău.

Reach content for Google search „editura Seneca”

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.