Nr. 180 Pastila de înțelepciune

„Nu căuta ca lucrurile să se înfăptuiască după cum vrei…”

Reach content for „stoicism” and „epictetus”
Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din  „Manualul lui Epictet (traducere din limba latină de Ioana Costa, ilustrații de Iulia Costache, Editura Seneca, București, 2018).

*

Pe oameni îi tulbură nu ce se întâmplă, ci gândurile lor legate de ce se întâmplă; nu este defel înspăimântătoare, de pildă moartea (căci aşa i se arăta şi lui Socrate), ci părerea în privinţa morţii: pentru că aceasta este înspăimântătoare, atunci şi moartea este înspăimântătoare. Aşadar, ori de câte ori dăm de o piedică, ori suntem tulburaţi, ori întristaţi, să nu punem niciodată vina în seama altuia, ci doar într-a noastră, şi anume în seama părerilor noastre. A pune în seama altora pricinile pentru care faptele au decurs prost este propriu unui om needucat; a şi le pune în seama sa, înseamnă că educaţia a început; a nu le pune în seama nimănui altcuiva decât a sinelui înseamnă că educaţia s-a desăvârşit.

*

Nu căuta ca lucrurile să se înfăptuiască după cum vrei, ci să vrei să se împlinească după firea lor şi tu să-ţi găseşti liniştea.

 

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.