Nr. 187 Pastila de înțelepciune

„Ori de câte ori cineva te înfurie, să ştii că gândul tău ţi-a adus supărarea”
Începând cu nr. 147, Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o nouă rubrică săptămânală, realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din  „Manualul lui Epictet (traducere din limba latină de Ioana Costa, ilustrații de Iulia Costache, Editura Seneca, București, 2018).

*

De vrei să mergi înainte, mulţumeşte-te să pari fără minte şi sărac cu duhul, să nu vrei să pari deştept: iar dacă cineva te crede deştept, îndoieşte-te de tine. Să ştii că nu este uşor să îţi păstrezi voinţa în acord cu firea, dar şi cu cele exterioare; iar dacă te îngrijeşti de una, fără greş, o să o neglijezi pe cealaltă.

*

Aminteşte-ţi că învinuirile sau loviturile nu ofensează în sine, ci părerea ta despre ele resimte ofensa. Ori de câte ori cineva te înfurie, să ştii că gândul tău ţi-a adus supărarea. De aceea, străduieşte-te mai întâi să nu te laşi cuprins de închipuirea ta: iar dacă apuci să stăpâneşti momentul şi să amâni cearta, vei dobândi cu uşurinţă stăpânire de sine.

Reach content for Google search „editura Seneca”

Sumar Literomania nr. 187

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.