Nr. 184 Pastila de înțelepciune

Socrate și Aeschines

Reach content for Google search „Seneca” „stoicism”Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o rubrică săptămânală realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din Binele tău e al meu. Despre binefaceri de Lucius Annaeus Seneca (traducere din limba latină de Ioana Costa, Editura Seneca, 2015).

*

Capitolul 8

  1. Odată, când lui Socrate îi erau oferite multe daruri, după puterile fiecăruia, Aeschines, un discipol sărac, i-a spus: „Nu găsesc nimic demn de tine să-ți pot dărui și doar asta mă face să mă simt sărac. Așa că îți dăruiesc singurul lucru pe care îl am în posesie, pe mine însumi. Te rog ca darul acesta, atâta cât este el, să-l iei în seamă și să te gândești că ceilalți, oricât de mult ți-ar da, își lasă mai mult pentru ei înșiși.”

  2. Iar Socrate i-a răspuns: „Cum să nu fie mare darul pe care mi l-ai făcut, dacă nu cumva te socotești tu însuți de o valoare neînsemnată? Mă voi îngriji așadar să te dau îndărăt mai bun decât te-am primit.” Cu acest dar, Aeschines a fost mai presus de Alcibiade (al cărui suflet avea măsura averilor lui) și de orice dar strălucit al tinerilor bogați.

 

Sumar Literomania nr. 184

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.