Intersecții Noutăți editoriale Nr. 149

„Scene din inimă” de Malena Ernman, Svante Thunberg, Greta Thunberg, Beata Ernman
Publicată în 2018, sub forma unei autobiografii, „Scene din inimă” este cartea semnată de Malena Ernman împreună cu soțul ei, Svante Thunberg, și fetele sale – deja foarte cunoscuta activistă în domeniul climatic Greta Thunberg (16 ani), respectiv Beata, sora ei mai mică. Malena Ernman (n. 1970) este o cunoscută cântăreață de operă suedeză, iar soțul ei, Svante Thunberg, este actor și producător – iar volumul semnat de cei doi (împreună cu fetele) este, în mod esențial, o poveste de familie care surprinde perioada de dinaintea grevei climatice inițiate de Greta Thunberg (august 2018) în fața Parlamentului suedez.

Criza de familie – altfel spus, diagnosticele de sindrom Asperger și ADHD, de care suferă Greta, respectiv Beata – este plasată în contextul mai larg al crizei – climatice și a resurselor – pe care o traversează societatea contemporană în era globalizării: „Este vorba despre Greta și Beata. Dar este, în primul rând, o poveste despre criza care ne privește și ne afectează pe toți. Cea pe care noi, oamenii, am generat-o prin stilul nostru de viață care nu mai este de mult sustenabil și care s-a îndepărtat de natura din care facem toți parte. Unii îi spun supraconsum, alții criză climatică. Cei mai mulți par să creadă că această criză e încă departe și că nu ne va afecta cu adevărat decât peste multă vreme. Dar nu e așa”. Pe un ton accesibil și militant, cartea trage un semnal de alarmă, așadar, asupra iminenței unei crize globale, climatice și de sustenabilitate.

Greta Thunberg refuză, la un moment dat, să mai meargă la școală și să mai mănânce, fiind diagnosticată cu sindromul Asperger, autism funcțional și OCD – tulburare obsesiv-compulsivă. (Ulterior, și sora ei va avea un diagnostic ADHD, ba chiar și Malena Ernman va fi diagnosticată, la 45 de ani, cu ADHD.) Experiența școlară a Gretei nu va fi una fericită, ocazie pentru Malena Ernman de a face o critică a sistemului de învățământ actual, care nu poate integra diferența și nu poate oferi înțelegere și condiții adecvate de dezvoltare copiilor cu autism și ADHD: „Cineva trebuie să povestească despre sistemul școlar în care unul din cinci elevi rămâne pe dinafară. (…) Copii cu autism, obligați să meargă la școli unde 82% dintre ei sunt supuși la bullying. Toate ședințele de criză de la școală și toți părinții și profesorii care suferă de epuizare. Toți cei care o duc mai rău decât noi. Relația dintre autism și depresie și copiii care ajung să-și ia viața. Cea mai neagră statistică. Fetele care suferă de anorexie” (există, spune ea, o discriminare a fetelor în raport cu băieții chiar și în domeniul psihiatriei pentru copii și tineri).

„Scene din inimă” este, de altfel, și un manifest feminist, fiindcă mișcarea ecologistă – în care s-a angajat Greta Thunberg și care a făcut-o celebră în întreaga lume – pune în chestiune fundamentele societății occidentale actuale care au generat criza, și care sunt un construct în esență masculin: „Să fie lupta pentru mediu cea mai mare mișcare feministă a lumii? – se întreabă Malena Ernman la finalul cărții. Nu pentru că ar exclude în vreun fel bărbații, ci pentru că pune sub semnul întrebării structurile și obiceiurile care au generat criza în care ne găsim”.

Volumul dă dovadă de multiple forme de activism, plasate în diverse zone: școală și sistem de învățământ (diferența în școală, copiii cu autism și ADHD), feminism (activism climatic, cariere feminine) și nu în ultimul rând economie și societate. În materie de economie și societate, cartea vorbește despre o criză profundă a resurselor și a sustenabilității și despre necesitatea de a renunța la ideea „unei societăți bazate pe permanentă dezvoltare”, propunându-și să informeze publicul larg, să-l determine să devină conștient de pericolele viitorului apropiat și mai ales să acționeze, în sensul schimbării obiceiurilor cotidiene și al comportamentelor individuale. Aceasta pentru că: „Lipsa de informație e noua noastră valută. Căci în clipa în care realizăm amploarea acestei crize a sustenabilității, ne vom schimba obiceiurile și vom face câțiva pași înapoi”.

Malena Ernman, Svante Thunberg, Greta Thunberg, Beata Ernman, „Scene din inimă”, traducere din suedeză de Ariadna Ponta, Editura Seneca, București, 2020

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.