Nr. 189 Pastila de înțelepciune

„Fapta este purtată în suflet”

Reach content for Google search „Seneca” „stoic” „stoicism”Literomania vă propune „Pastila de înțelepciune”, o rubrică săptămânală realizată în colaborare cu Editura Seneca – o editură care, prin titlurile sale, a reușit să readucă în atenția cititorilor filozofia stoică și principiile de bază ale acesteia. În fiecare număr al Literomaniei veți găsi, prin urmare, citate – mici „pastile” de înțelepciune – care să vă ghideze și să vă dea mai mult curaj de-a lungul unei săptămâni. În acest număr, vă propunem un fragment din Binele tău e al meu. Despre binefaceri de Lucius Annaeus Seneca (traducere din limba latină de Ioana Costa, Editura Seneca, 2015).

*
Capitolul 5

O binefacere nu poate fi atinsă cu mâna: fapta este purtată în suflet. Este o mare deosebire între materialul binefacerii și binefacere; așadar, nici aurul, nici argintul, nici altele de felul acesta care sunt ținute la mare preț nu constituie o binefacere, ci doar voința însăși a celui ce dăruiește. Nepricepuții iau în seamă însă numai ce pot privi cu ochii, ce trece dintr-o mână într-alta și este luat în posesie, și nu ceea ce este cu adevărat de valoare și prețios în obiectul primit.

Lucrurile pe care le ținem în mână, le privim, de care se agață pofta noastră, sunt trecătoare, ni le pot smulge și soarta, și nedreptatea; binefacerea însă dăinuie chiar după ce s-a pierdut obiectul care a purtat-o; căci este un act drept și nicio forță nu-l poate anula.

Reach content for Google search „editura Seneca”

Sumar Literomania nr. 189

 

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.