Actualitate Nr. 9

Vilnius – capitala unui popor de cititori
Între 23-26 februarie, a avut loc la Vilnius târgul anual de carte. Un târg internațional, cel mai mare din țările baltice, la care participă aproximativ 300 de editori. Anul acesta, vizitatorii târgului au fost în jur de 60.000. Trebuie amintit că populația întregii țări numără sub trei milioane de oameni, iar capitala Vilnius are 550.000 locuitori. Mai trebuie amintit că vremea, la sfârșitul lui februarie, nu este excesiv de blândă în această țară baltică și că, sub lapoviță și ninsoare, am putut vedea, stând disciplinat la coada la bilete, vreo 150 de oameni, între care o tânără mamă cu copilul în căruciorul bine protejat împotriva intemperiilor.

Târgul, impresionant, ocupa un spațiu generos în LITEXPO, Centrul Lituanian de Expoziții și Congrese. Standuri mari – și unele mici – pline de cărți, remarcabil de bine tipărite, foarte multe cu coperte cartonate, semn că ștacheta industriei de carte este menținută sus în Lituania. O vizibilă preocupare de a oferi publicului cărți variate, foarte multe datorate autorilor lituanieni, în special cărțile pentru copii, și o atenție specială dată ambalajului, domeniu în care se manifestă o mare creativitate.

Deși erau zile de lucru, târgul era plin de vizitatori, între care un număr remarcabil de tineri și de copii. Văzând atâția vizitatori, îți amintești că Lituania se situează printre țările europene în care populația citește – ultimele statistici pe care le-am văzut spun că, în anul 2007, au citit măcar o carte 66,4% dintre locuitori (în România 38,7%); în 2011, procentul cititorilor a scăzut la 54,7% (în România 29,6%). Cât despre procentul locuitorilor care au citit 10 cărți în 2011, dacă în Lituania el urcă la 13,5%, ne gândim cu tristețe că România se situează pe un prea puțin onorabil ultim loc în Europa, cu 2,8% din populație.

Asociația editorilor din Lituania cuprinde 45 de edituri și se dedică scopurilor firești de protejare a intereselor de breaslă și de îmbunătățire a condițiilor din lumea cărții.

Vilnius are un farmec aparte, îmbinând trăsăturile unei capitale europene cu atmosfera tihnită a unui oraș nu foarte întins, cu centrul vechi păstrând amintirile unei așezări milenare. Palatul ducal, astăzi muzeu, expune artefacte ilustrând bogata istorie a țării; în catedrala alăturată sunt înmormântați duci ai Lituaniei, regi ai Poloniei, alte personalități ale istoriei. Transformată în depozit în timpul dominației sovietice, frumoasa catedrală catolică a fost redată cultului în 1988 și restaurată după anul 2000.

Turnul Gediminas

Lituanienii nu au uitat durerile din anii comunismului: un muzeu al terorii instaurate de KGB este instalat în clădirea unde a funcționat această unealtă a represiunii sovietice; vizita în subsolurile în care erau torturați deținuții, culminând cu camera de execuție, în care au fost ucise 800 de persoane, lasă o impresie copleșitoare.

Orașul este însă pitoresc, curat, cu clădirile vechi restaurate, cu locuitori amabili și binevoitori. Cum ar putea fi altfel un popor care numără atâția cititori?

Foto: Silvia Colfescu

Susține Literomania

Despre autor

Silvia Colfescu

Silvia Colfescu este absolvent al Facultății de Istoria Artelor a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” – azi Universitatea de Artă. Director al Editurii Vremea. Ilustrator, traducător, autor al mai multor cărți, între care „București. Ghid turistic, istoric, artistic” și „Mătuși fabuloase și alte istorioare bucureștene”.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.