Avanpremieră Nr. 212-213

„Provocarea stoică. Dobândește calm, putere și reziliență” (fragment) de William B. Irvine

Reach content for the Google search „William irvine”, „provocarea stoica”, „william b. irvine”A apărut de curând la Editura Seneca volumul Provocarea stoică. Dobândește calm, putere și reziliență (traducere din limba engleză de George Tudorie), semnat de William B. Irvine, profesor de filosofie la Wright State University (S.U.A.) și autor al Ghidului pentru o viață împlinită: arta antică a bucuriei stoice (Editura Seneca, 2017). Cartea transpune în viața modernă principiile filosofiei stoice antice, învățându-ne – printr-o serie de exerciții concrete – cum să depășim încercările vieții, și mai mult decât atât, cum să transformăm obstacolele care ne apar în cale în adevărate provocări stoice. Vă oferim mai jos un fragment în avanpremieră.

 

Vă convine sau nu, veți muri. Și, de aceea, stoicii vă recomandă, chiar dacă sunteți tânăr(ă) și cu o sănătate perfectă, să contemplați propria moarte. Să explorăm, așadar, unele dintre formele pe care le poate lua această contemplare. În capitolul 6, am făcut cunoștință cu tehnica vizualizării negative. Într-un exercițiu obișnuit de vizualizare, vă imaginați – sau chiar încercați să vizualizați – o situație în care nu dispuneți de ceva ce în realitate aveți, cum ar fi masa de prânz, casa sau soțul/soția. După cum am discutat, nu veți insista asupra posibilității de a pierde toate acestea, pur și simplu vă permiteți să aveți un gând trecător despre o astfel de pierdere. Întregul proces necesită un efort mintal minim și durează doar câteva secunde. Dacă folosiți această tehnică, veți diminua temporar tendința de a lua de-a gata elementele existenței cotidiene și astfel vă veți spori capacitatea de a vă bucura de viața dumneavoastră așa cum este ea.

Ca meditație asupra morții, ați putea încerca să vă imaginați cum ar fi să vă pierdeți nu doar slujba sau soția/soțul, ci însăși existența. Însă este imposibil să vă imaginați așa ceva: dacă nu mai existați, nu mai există nici persoana care să simtă cum este să fii mort. (…) Din fericire, există variante ale tehnicii vizualizării negative care pot juca un rol important în meditațiile asupra morții. Una dintre ele este cea pe care am putea-o numi meditația ultimei dăți. În cadrul acesteia, acceptați că, fiind muritor(-oare), va exista o ultimă dată pentru orice faceți. Va exista o ultimă dată când aprindeți lumina, o ultimă dată când luați cina, o ultimă dată când vă luați rămas-bun de la părinți, soție sau soț, copii și prieteni. Deja ați făcut anumite lucruri pentru ultima dată: este foarte probabil, de exemplu, că niciodată nu veți mai forma un număr pe un telefon cu disc, sau că nu veți mai scrie la o mașină de scris, sau că nu veți mai da un examen de matematică. Va exista o ultimă dată când vă așezați capul pe pernă și o ultimă dată când trageți aer în piept.


Citește și „Cum să gândești ca un împărat roman” de Donald Robertson (fragment)

 


Pentru a medita în acest fel, vă puteți opri periodic în timpul rutinei cotidiene pentru a reflecta la faptul că, indiferent ce ați face, există posibilitatea ca aceasta să fie ultima dată când faceți acel lucru. În fond, există o probabilitate minusculă ca aceasta să fie ultima carte pe care o citiți, sau chiar ca aceasta să fie ultima frază pe care o parcurgeți – deși sper sincer nu doar că veți termina și celelalte fraze ale acestei cărți, ci și că veți avea după aceea o viață lungă și fericită. Aceste meditații ale ultimei dăți vă vor părea poate deprimante, însă ele au puterea de a da sens întâmplărilor de fiecare zi.

O altă variantă a vizualizării negative implică ceea ce am putea numi retrospecție prospectivă. Pentru a folosi această tehnică, vă puteți opri din când în când din ce faceți în mod normal pentru a reflecta asupra probabilității ca, la un moment dat, în viitor să doriți să vă întoarceți în timp la chiar această clipă. Poate că faceți ceva absolut banal, cum ar fi să mergeți cu mașina pentru a cumpăra ceva de mâncare ca să pregătiți cina. Însă, dacă veți trăi suficient de mult, poate că, într-o zi, veți descoperi că vă doriți să puteți din nou să faceți astfel de lucruri banale. (…)

Unii oameni vor interpreta aceste meditații asupra condiției noastre de muritori drept simptome ale unei obsesii nesănătoase în privința morții, însă stoicii susțin perspectiva opusă. Practicând aceste meditații, nu insistați asupra morții. Este vorba de exerciții de moment, nepregătite, care nu sunt deprimante, ci în mod curios tonice. Multe persoane sunt plictisite de rutina lor zilnică, sau chiar o detestă. Este regretabil, pentru că o viață plină de zile detestate va deveni, până la urmă, o viață detestată. Practicând vizualizarea negativă și variantele sale, puteți spori șansele ca, în loc să vă mărginiți la a suporta clipele existenței dumneavoastră, să vă bucurați pe cât posibil de ele și astfel să creșteți probabilitatea de a stoarce fiecare picătură de încântare pe care viața v-o poate oferi. În loc să vă târâți prin zilele care v-au fost date, puteți descoperi că acceptați și chiar vă bucurați de viața pe care o aveți.

Stoicii mergeau până la a afirma că a fi muritor este un noroc. Dacă ați ști că sunteți nemuritor, ar fi mult mai probabil să luați de-a gata fiecare zi. Ați pierdut ziua de azi? Nu-i nimic, sunteți nemuritor și mereu va exista un mâine. Acceptați-vă statutul de ființă muritoare însă și veți fi cât se poate de conștient(ă) că fiecare zi trăită este scăzută dintr-un cont al vieții în care rămâne un număr finit de zile. În cele mai multe cazuri, nu veți ști care este acel număr. Poate fi vorba doar de o zi, ceea ce ar însemna că aceasta este ultima zi a vieții dumneavoastră, sau poate fi un cont de 25 500 de zile, adică încă 70 de ani de viață. Din moment ce vă rămâne un număr limitat de zile de trăit, acestea sunt prețioase și ar fi o prostie să le irosiți.

 

William B. Irvine, „Provocarea stoică. Dobândește calm, putere și reziliență”, traducere din limba engleză de George Tudorie, Editura Seneca, 2021

 

Susține Literomania

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.