Literatura la feminin Nr. 23 Verba Woland [Remix]

Scrisori venețiene de dragoste (VII)

În 1983, la Veneția, am cunoscut un cuplu straniu, alcătuit dintr-o fată de 20 de ani (din Est) și un băiat de 17 ani (din Vest). M-am împrietenit cu amândoi, cu atât mai mult cu cât i-am cunoscut în împrejurări pitorești, în trenul de tineri în blugi, dinspre Viena spre Veneția, și mai apoi printre hipioții cu saci de dormit care dormeau în fața gării Santa Lucia din lagună. Am devenit confidenta acestui cuplu imposibil, nu neapărat fiindcă fata ar fi avut trei ani în plus față de băiat, ci întrucât fiecare din ei aparținea unei zone geografice și politice imposibile, care nu ar fi acceptat reconcilierea cu cealaltă zonă. Istoria celor doi a durat un an sau ceva mai mult și s-a desfășurat mai ales epistolar, iar eu am avut acces la această corespondență amoroasă, întrucât fiecare dintre îndrăgostiți mi-a împărtășit epistolele sale. Cum era previzibil, cei doi nu au putut alcătui un cuplu propriu-zis și au încheiat orice fel de legătură, fie ea chiar și numai epistolară, după puțină vreme.

Istoria celor doi și a imposibilității dragostei lor a inspirat cartea mea de poeme Veneția cu vene violete. Scrisorile unei curtezane (Editura Dacia, 2002; ediția a doua, Editura Fractalia, 2016), unde mi-am asumat atât o voce femeiească (după cum era de la sine înțeles), cât și una bărbătească. Poemele au fost scrise din două perspective, iar uneori chiar dintr-o perspectivă androgină ori hermafrodită. Lucrurile nu s-au oprit aici. În 2007, am publicat un volum de proză experimentală, intitulat Nașterea dorințelor lichide, unde primul text din carte (care are chiar titlul volumului) reia povestea celor doi îndrăgostiți din Veneția și a stranietății legăturii lor epistolare, care m-a fascinat multă vreme.

La sfatul prietenului și traducătorului meu italian, Giovanni Magliocco (Venezia dalle vene viola. Lettere da una cortigiana a apărut la Editura Aracne, din Roma, în 2015), am făcut la un moment dat un experiment. Am transpus în prozopoeme câteva poezii din Veneția cu vene violete. Scrisorile unei curtezane; și am transpus în poezie câteva fragmente din proza Nașterea dorințelor lichide. În cele ce urmează voi prezenta câteva astfel de scrisori, menționând că ele reprezintă niște versiuni măcar relativ modificate față de ceea ce am publicat în cărțile semnalate (2002, 2007, 2016).

Jurnal de front

Dacă-mi vorbeşti cu vocea ta joasă şi răguşită,
poziţia buzelor tale este izbăvitoare.
Nu mă întreba de ce ţi-am scris
şi cum am aflat că m-ai otrăvit cu tine.
E greu de ghicit ce s-a întâmplat cu mine.
Puzderie de senzaţii mizerabile şi apoi fericite.
Am stat la Veneţia aproape o săptămână după ce ai plecat,
dar ar fi fost acelaşi lucru dacă m-aş fi întors acasă
sau aş fi rătăcit în oricare altă parte a lumii.
Aici, lucrurile se desfăşoară în fiecare zi la fel:
noaptea stau într-un bar unde se găseşte de toate, pe gratis,
şi muzică, şi dans de unul singur, şi alcool.
Şi unde nimeni nu vrea să vorbească cu mine.
Pe la patru dimineaţa mă târăsc spre casă,
mă trântesc în pat şi dorm sau te visez.
Nu e acelaşi lucru, ştiu.
După-amiaza, când mă trezesc,
fac ceva de mâncare pentru mine şi pisica mea,
apoi ies pe străzi.
Arăt cam nespălat
şi cu pisica în braţe nu am prea mari sorţi de izbândă
ca lumea să mă privească cu blândeţe.
Acasă, iar, cânt la chitară până cade amurgul.
Tu eşti o veşnică absenţă.
Iar eu sunt cam nebun.
Patima mea nu are nici o ieşire.
Am destule să îţi scriu
şi poate voi şi găsi cuvintele necesare să o fac aşa cum trebuie.
Fii fericită pe cât nu sunt eu.
Nu fi a mea, dar nici a altora.
Nu m-am bărbierit de câteva săptămâni,
fiindcă ştiu cât de mult îţi plac bărboşii.
Măcar un astfel de bărbat să fiu şi eu.
Măcar aşa al tău, puţin.

Susține Literomania

Despre autor

Ruxandra Cesereanu

Ruxandra Cesereanu s-a născut în Cluj, la 17 august 1963. Actualmente este profesor la catedra de Literatură Comparată a Facultăţii de Litere din Cluj. Face parte din stafful Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, în cadrul căruia a susținut ateliere de scriere creatoare în poezie, proză și scenariu de film (2002-2016). Este, de asemenea, redactor-șef al revistei de cultură „Steaua”. A publicat 8 cărți de poezie, cele mai cunoscute fiind: „Oceanul Schizoidian” (1998, 2006); „Veneţia cu vene violete. Scrisorile unei curtezane” (2002, 2016); „Kore-Persefona” (2004); „Coma” (2008); „California (pe Someș)” (2014). A publicat 2 cărți experimentale de poezie, la patru mâini, alături de Andrei Codrescu („Submarinul iertat”, 2007) și Marius Conkan („Ținutul Celălalt”, 2011). Ca prozatoare a publicat 7 cărți, cele mai cunoscute fiind: „Tricephalos” (Editura Dacia, 2002); „Nebulon” (Editura Polirom, 2005); „Naşterea dorinţelor lichide” (Editura Cartea Românească, 2007); „Angelus” (Editura Humanitas, 2010) și „Un singur cer deasupra lor” (Editura Polirom, 2013, 2015). Ca eseistă, Ruxandra Cesereanu a publicat 8 cărți și a coordonat tot atâtea.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.