Nr. 214 Plicul lui Pașadia

Poșeta galbenă
A venit toamna, și cu ea a sosit și valul al patrulea. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar cei care trăiesc din cultură devin îngrijorați: nu se mai pot organiza lansări, evenimente, cine știe ce hotărește acest guvern de saltimbanci cu privire la cei vaccinați, publicul refractar pleacă atunci cînd încă nici n-a sosit etc.

Bineînțeles că și mie ar trebui să-mi acopere cineva inima cu ceva, să nu mă întristez degeaba. Alături de pictorița mea, o s-o rog pe Odile care este de fapt Chloé, sau viceversa. Personaj din serialul „Psihologia crimei”, Chloé St. Laurent, jucată de Odile Villemin, este un criminolog de toată nebunia. Cu poșetuța ei galbenă, cu ciorapii mov, cu părul vîlvoi, este un stereotip foarte bine pus la punct, o fantezie devenită realitate și într-o luptă continuă cu realitatea. Boemă și îndărătnică, de o frumusețe aparte, pe care trebuie s-o înțelegi pentru că n-o vezi de la bun început, Chloé St. Laurent este o femeie inteligentă, sensibilă, empatică, flușturatică și plină de iubire, pe care nu știe cui s-o dăruiască. Crescută într-o familie zbuciumată, cu un tată care i-a ucis mama (cel puțin așa știe ea), nici inima ei nu a scăpat de furtuni și se pare că nici n-o să scape vreodată.

În zilele în care mă cuprinde melancolia sau spleen-ul, cînd nu prea știu de ce mai sînt pe lumea asta plină de negaționiști, complotiști și liber-schimbiști, când nu știu ce mai caut eu aici cu poeziile mele, mă gîndesc la Chloé și chiar mă uit la serialul care rulează mai mereu pe un canal sau pe altul. Mă gîndesc chiar să-mi iau o poșetă galbenă, doar-doar m-o ajuta.

În imagine: o secvență din serialul „Psihologia crimei”

 

Susține Literomania

Despre autor

Péter Demény

Péter Demény (n. Cluj, 1972): scriitor, publicist, traducător, profesor la Facultatea de Litere a UBB Cluj. A tradus „Cartea de la Metopolis” a lui Ștefan Bănulescu și „Povestirea Țiganiadei” de Traian Ștef. De asemenea, a mai tradus și două romane de Daniel Bănulescu: „Te pup în fund, conducător iubit!” și „Diavolul vînează inima ta”. E redactorul revistei literare „Látó”. Volume: „Ikarosz imája” („Rugăciunea lui Icar”) – versuri, 1994; „Bolyongás” („Rătăcire”) – versuri, 1997; „A menyét lábnyoma” („Pe urmele nevăstuicii”) – studii, eseuri, recenzii, 2003; „Meghívó minden keddre” („Invitaţie pe fiecare marţi”) – publicistică literară, 2004; „Visszaforgatás” („Reluare”) – roman, 2006; „A fél flakon” („Flaconul golit pe jumătate”) – versuri, 2007; „Ágóbágó naplója” („Jurnalul fetiţei mele”) – versuri pentru copii, 2009, „Ghidul ipocriților” - eseuri (Polirom, 2013), „Kolindárium” (2015), „Lélekkabát” („Paltonul sufletului”- idem), „Apamozsár” („Măcinatul tatălui” - eseu, 2016), „Portrévázlatok” (schițe și portrete - idem), „Sünödi és a trallalla” („Ariciul lunatic” - povestioare, idem). Eseuri, articole şi versuri în româneşte în „Observator cultural”, „22”, „Bucureştiul cultural”, „Ziarul de duminică”, „Liternet”, „Apostrof”, „Teatrul azi”, „Corso”.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.