Nr. 181 Restituiri

Mircea Nedelciu către Gheorghe Crăciun (25 noiembrie 1978)

Reach content for Google search „Mircea Nedelciu” „Gheorghe Craciun”

Pentru că am dedicat nr. 181 al Literomaniei scriitorului Mircea Nedelciu, reproducem mai jos o scrisoare a lui Mircea Nedelciu către Gheorghe Crăciun, scrisoare apărută în revista „Paralela 45” (nr. 1-2/ 1999), la rubrica „Sertare deschise. Generația ’ 80 în epistolar”.

Felix les bains

le 25 novembre 78

Maestre,

Se spune că astăzi spre seară vei coborî spre bucurești și că acolo vei fi așteptat de buni prieteni sau de simple cunoștințe. Eu nu voi fi printre aceia, dar de la unii din ei, pe scurt, am aflat de intenții și sunt intrigat că ajung și eu abia marți sau miercuri (28; 29) când fumul țigărilor fumate de voi împreună nu se va fi risipit dar tu vei fi deja răstălmăcit. Știu (prin telefon) de la savantul nostru recent reviciat de literatură că vii să le rupi gura cu o poetă de treișpe ani, complet formată, gata la orice oră să-i pună-n cur pe toți de la Nichita la Ioan Flora. DA. Bine. Ei și? Ce ești tu? Colecționar de fluturi capdemort? Teleenciclopedia? Antrenorul Bella Karoly? Profesoru’ ăla de desen, prietenul tău de la Nereju? Sau scriitor român și o faci pe Pilatu (cu piatra) Ponce?

Citește și Mircea Nedelciu către Gheorghe Crăciun (24 august 1973)
Reach content for Google search „Mircea Nedelciu” „Gheorghe Craciun”

Vreau să știm clar pă ce poziție stăm și de ce tocmai pă ea. Să clarificăm, domne, fenomenu. S-a născut în tine pedagogu perfect care-ți poate prestidigita din orice 50 de elevi douăzecișicinci de scriitori? Vrei să demonstrezi că literatura e o plantă care crește oriunde chiar și într-un sol care conține minimum de experiență socială? Că limbajul conține în el totul și că, odată pus pe treabă, rezolvă totul indiferent de ce animal îl vehiculează? Pentru ce cititori este poeta ta complet formată? Pentru colegii ei de treișpe ani sau pentru noi și numai pentru noi? De ce? Nu te neliniștește? Ce s-a schimbat în lume ca tu la treișpe ani să nu fii ca ea acum dar ea la aceeași vârstă să fie ca tine și ca mine la 28? Vrei să moară peste doi ani și să faci din ea un mit? Vrei să mi-l mai explici o dată pe Rimbaud? Ești sigur că la șaișpe ani se va face țesătoare, la optișpe va avea copii și va uita pentru totdeauna de poezie? Sau tu nu mai ai nimic de spus și te dedici copiilor minune? Sau te-ai ramolit, ai dat în mintea copiilor? Care-i zmecheria în afacerea asta, domnule, vreau să știu și io? Vrei cumva s-o sacrifici ca să demonstrezi șubrezenia scărilor de valori din poezia română de azi sau tocmai prin ea și nu prin tine vrei să revendici noi ierarhii?

Te rog, scuză-mă pentru eventualele injurii pe care ți le-am adus, dar, crede-mă, sunt al dracu’ de intrigat. Mai ales când mă gândesc la mutra pe care o să ți-o facă Mișu. În fond nu-mi pasă de ce o să zică el sau alții. Sunt perfect de acord cu tine în a-i recunoaște fetei orice valoare vrei tu dar te-aș ruga să-mi spui numai ce fel de politică culturală faci. ATÂT. Scrie-mi la Fundulea.

În foto (de la stânga la dreapta): Ion Dumitru, Mircea Nedelciu și Gheorghe Crăciun

 

Sumar Literomania nr. 181

Susține Literomania

libris.ro

Despre autor

Literomania

Platformă literară independentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: