Nr. 184 Poezie Traduceri

Poeme de Frank Geerk (II)

Reach content for Google search „Frank Geerk”În 2015, Radu Țuculescu a publicat, la Editura Biblioteca Revistei Familia, două antologii de literatură elvețiană de expresie germană. Prima este o antologie de proză, „America nu există (antologie de proză contemporană de expresie germană)”, iar a doua este o antologie de poezie, „De-a lungul străzii fluieră o mierlă (poezie elvețiană de expresie germană)”. Atât traducerea, cât și alegerea autorilor și a textelor apărute în cele două antologii îi aparțin lui Radu Țuculescu. În acest număr al Literomaniei, vă propunem un grupaj de poeme de Frank Geerk, poeme publicate în antologia „De-a lungul străzii fluieră o mierlă (poezie elvețiană de expresie germană)”.

Laudă pielii

Pielea, o locuință cu zeci de mii de uși
Și zeci de mii de ferestre,
Cu ziduri care respiră,
Cu ziduri care plâng,
Cu ziduri transparente
Și cu cât îmbătrânește mai mult, cu atât mai bine
Se vede cine locuiește înăuntru.

Laudă luminii ochilor

Ce-ar fi lumina
fără ochi?
Nimic.
Ce-ar fi ochiul
Fără lumină?
Nimic.
Nimic nu a fost la început,
Și-apoi a fost lumina ochilor
Care după prima noapte comună
Străluci atât de însorit.

Laudă genunchiului

Nu mă mai satur să privesc
Genunchiul tău,
Nu obosesc niciodată
Să-mi plimb degetele
În jurul rotulelor
Călătorind prin gropițe
Și-apoi alunecând pe la încheieturi.
Deseori trebuie să mă mai ajut
Cu săruturi măgulitoare
Până când, în sfârșit, rotulele tale încep să cânte.

Diapazoane mute care-mi dau tonul
La ceea ce urmează.

Frank Geerk s-a născut în 1946 la Kiel. Copilăria și adolescența, la Basel, unde, după ce și-a încheiat studiile de filosofie și psihologie, avea să se stabilească și tot aici se stinge din viață în 2008. De timpuriu a început să publice volume de versuri, romane, proză scurtă, teatru. În limba română a fost tradus mai întâi în anul 1988 un volum de proză scurtă intitulat „Frumoasa Petra”, în colecția „Globus” a Editurii Univers. În 1990, după o călătorie în România, publică romanul „Trandafiri pentru dictator”, a cărui acțiune se petrece în țara noastră prin anii ’80. Împreună cu poetul Tadeus Pfeifer editează, timp de peste zece ani, revista literară „Poesie”. Traduceri din creația atât de diversă a lui Frank Geerk au apărut în limbile engleză, franceză, italiană, ebraică ș.a.m.d. (Radu Țuculescu)

Sumar Literomania nr. 184

Susține Literomania

Despre autor

Radu Țuculescu

Radu Țuculescu (nascut la 1 ianuarie 1949, la Târgu Mureș, crescut la Reghin) este romancier, dramaturg, traducător din limba germană; absolvent al Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – secția vioară. Dintre romanele sale amintim: „Ora păianjenului” (Albatros, 1984), „Degetele lui Marsias” (Dacia, 1985), „Umbra penei de gâscă” (Dacia, 1991), „Povestirile mameibătrâne” (Cartea Românească, 2006), „Stalin, cu sapa-nainte” (Cartea Românească, 2009), „Femeile insomniacului” (Cartea Românească, 2012), „Mierla neagră” (Ed. Cartea Românească, 2015), „Măcelăria Kennedy” (Cartea Românească, 2017), iar dintre volumele de teatru „Ce dracu’ se întâmplă cu trenul ăsta?” (Eikon, 2004) și „Bravul nostru Micsa!” (Eikon, 2010). A primit premii naționale și internaționale pentru proză, teatru, traduceri și filme de televiziune. A tradus volume de poezie și proză din literatura austriacă și din literatura elvețiană contemporană de expresie germană. Romanele sale au fost traduse în Franța, Austria, Italia (traducător Gabriela Lungu), Cehia, Ungaria și Serbia, Germania și Israel, iar teatrul său în Cehia, Ungaria, Italia, SUA (traducător Mihael Mudure), Franța și Israel (traducători Paul Farkas și Itzhaki Moshe). „Povestirile mameibătrîne“ (Cartea Românească, 2006) a apărut la Editura Tarandus Kiadó, în traducerea lui Szőcs Imrével. Este cea de-a patra traducere a romanului, după cea în limba franceză, la Gingko Editeur, traducător Dominique Ilea, în limba sârbă, Editura Sezam Book, în traducerea Mihaelei Lazarovici, şi în limba cehă, Editura Dauphin, în traducerea lui Ladislav Cetkovský. Romanul „Stalin, cu sapa-nainte” (Cartea Românească, 2009) a apărut la Mitteldeutscher Verlag, în traducerea lui Peter Groth, cu titlul „Stalin, mit dem Spaten voran!”. De asemenea, tot la Mitteldeutscher Verlag, în traducerea lui Peter Groth, a apărut și romanul „Măcelăria Kennedy” („ Metzgerei Kennedy”).

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.